Hlavní obsah
Názory a úvahy

Manželství nemůže být pro všechny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash (autor Anastasia Sklyar)

Poslanci rozhodli, že manželství nemůže být pro všechny. Po dlouhotrvající debatě schválili pro stejnopohlavní páry partnerství, místo manželství. Není kolem toho až moc cavyků?

Článek

Proč homosexuální páry tolik prahnou po tom, aby se místo doposud registrovaného partnerství mohlo u stejnopohlavních párů uzavírat manželství? Vždyť téměř každé druhé manželství se prý rozpadá. Vážně je to až takové terno se brát? Je mnoho heterosexuálních párů, co žije na hromádce, a do manželství se nehrnou. Není to spíše o tom, že homosexuálové chtějí prostě něco, co mít nemohou?

Ono je to trochu složitější. Stejnopohlavním párům jde hlavně o to, že nemají stejná práva. V registrovaném partnerství totiž nemají například nárok na společné jmění a na vdovecký či vdovský důchod. To by se však mělo změnit. Nově schválená novela umožní homosexuálním párům prostřednictvím partnerství narovnat práva, co se týká dědictví, vdovských důchodů a dalších práv, která jsou v manželství u heterosexuálů běžná. Horší je to s adopcí, na kterou stále nebudou mít nárok. Nicméně osvojení dítěte bude možné, a to v případě, že jeden z partnerů bude biologickým rodičem.

Kolem tohoto tématu se dlouhou dobu vedly spory. Podle mě trochu zbytečně. Myslím si, že jsme celkem tolerantní společnost a jediný, kdo to má až takovou potřebu řešit, tedy to, zda mohou stejnopohlavní páry uzavírat manželství, jsou poslanci. Troufám si i říci, že mnoho lidí si myslí, že manželství pro všechny se všemi právy a povinnostmi, mělo být uzákoněno již dávno. Z pohledu práva přeci existuje princip svobody a rovnosti, tak proč omezovat něčí práva na základě jeho sexuální orientace.

Anketa

Mělo by homosexuálním párům být umožněno uzavřít manželství se všemi právy a povinnostmi?
ano
41,2 %
ne
58,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17 čtenářů.

S manželstvím pro všechny většinou lidé moc problém nemají. Horší je to s možnou adopcí. Tam mají někteří možná trochu předsudky. Někdo to nazývá obavami o zdárný vývoj dítěte, které potřebuje mít ve svém vývoji mužský i ženský vzor. Takové vzory přeci může plnit i širší rodina či přátelé. To, že má dítě mámu a tátu ještě není zárukou dobré výchovy.

Anketa

Měla by být homosexuálním párům umožněna adopce dětí?
ano
43,8 %
ne
56,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Já osobně po právní stránce s manželstvím pro všechny, a dokonce ani s adopcí problém nemám. Fakticky však manželství pro všechny být nemůže. Stejně tak rodičovství není pro každého. Ne každý je rodinný typ. Jsou lidé, co se chtějí zaměřit jen na sebe a přítomnost dětí je prostě irituje. Mají jiné potřeby.

Manželství nám hodně idealizují romantické filmy a pohádky. Kolik pohádek končí tak, že princ si vzal princeznu a žili spolu šťastně až navěky. Malé holčičky pak vyrůstají v představě, že pokud chtějí být šťastné, měly by najít svého prince a vlézt pod čepec. Jenže v reálném životě to svatbou nekončí. To pravé partnerství teprve začíná. Zamilovaný opar se rozptýlí a dojde na srážku s realitou. S dětmi přibydou nové starosti a povinnosti a s novými krizovými situacemi se často odhalí opravdové charaktery partnerů. Není divu, že to leckteré manželství neustojí. Manželství opravdu není pro každého. Občas je to docela dřina. Ne každý je stavěný na kompromisy, a ne každý je schopen efektivně komunikovat. Všem, kteří si manželství přejí, by mělo být umožněno si jej vyzkoušet.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz