Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Někdo má Sportku a někdo houby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unspash (autor Richard K)

Patříme k světovým houbařským velmocím. Z lesa si každoročně odnášíme tisíce tun hub za miliardy korun. Máme tak moc rádi houbičky, nebo je za tím něco jiného?

Článek

Je za tím láska k přírodě? Nebo nám prostě hrozně moc chutnají lesní plody? Nejde jen o houby. Do lesa se rádi vydáváme také za borůvkami, malinami a ostružinami. Někteří lidé lesní plody sbírají kvůli zisku. To, co nasbírají, dále prodávají. Je to určitá forma přivýdělku. Takové komerční sbírání je v některých státech EU zakázané. Např. v Německu nebo Rakousku, kde mají množstevní a časové omezení sbírání hub. Houbaři v Rakousku smí nasbírat maximálně 2 kg hub v určeném čase. V Chorvatsku je zase třeba na sbírání hub mít speciální povolení a v Nizozemsku je houbaření dokonce úplně zakázané. Porušení je bráno jako pytláctví, za které může hrozit i měsíční odnětí svobody.

Jsme zvyklí na houbaření bez regulí. Takové houbaření je typické pro bývalý východní blok. Zdá se, že jde o určitý relikt komunismu, kdy vše patří všem. A tak se směle vydáváme i do soukromých lesů a neřešíme, že sbíráme něco, co nám nepatří.

Pro houby máme vášeň, jde o jakýsi národní sport. Znám lidi, co houby neradi jí, ale rádi je hledají. Není to tak trochu zbytečné, běhat po lese, dělat návnadu klíšťatům a hledat něco, co vlastně nemám rád?

Jsou rodiny, pro které je sbírání hub formou strávení společného času. Běhají po lese a soutěží, kdo nasbírá nejvíc hub. Pro některé tak může být sběr hub adrenalinem. A když někdo najde pravého hřiba, jde o pocit rovnající se výhře ve Sportce.

Lidé pak odcházejí z lesů s plnými košíky hub a nadšeně posílají fotky na sociální sítě, aby se pochlubili svým ohromným úlovkem. Občas si i říkám, co s takovým množstvím hub dělají? Jde čistě o sběr? Jakési hledání „pokladu“? Nebo ujíždíme na houbové chuti a typické mazlavé hmotě?

Každý k tomu asi přistupuje jinak. Pro některé to je forma přivýdělku, pro někoho forma úspory, kdy si z lesa odnese něco, co by v obchodě musel zaplatit. Nasbírané houby se dají zavařit, usušit, udělat z nich houbové koření, houbovou omáčku, smaženici nebo řízky. Ve využití hub jsme za ty roky vynalézaví.

Já patřím k houbovým konzumentům. Ačkoliv mám procházky po lese ráda, hledání hub mě moc nebaví. Nicméně chápu, že pro někoho to může být dobrodružstvím nebo druhem uvolnění. Může jít o způsob, jak si vyčistit hlavu s bonusem nalezení něčeho k snědku. Jde o koníček, kdy je člověk na čerstvém vzduchu, a tak zároveň dělá také něco pro své tělo. Tedy pokud si sebou z lesa neodnese také nakažené klíšťátko jako překvapení.

Zdroj:

https://www.kouzlolesa.cz/l/evropa-omezuje-mnozstvi-hub-ktere-si-lze-v-lese-nasbirat/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz