Hlavní obsah
Rodina a děti

Přece si neděláte děti pro peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Je v pořádku volit mezi přirozenou biologickou potřebou mít dítě a racionálním přístupem, který velí nedělat si závazky, neboť si chceme zachovat svůj životní standart?

Článek

Od ledna 2024 se navýšil rodičovský příspěvku o 50 000 Kč, tedy na celkovou částku 350 000. Maximální doba čerpání příspěvku se zkrátila ze 4 na 3 roky. Navýšení má pokrýt alespoň částečně vysokou inflaci a týká se pouze dětí narozených od ledna 2024. Poslední navýšení rodičovské příspěvku proběhlo v roce 2020, kdy byl rodičovský příspěvek po letech navýšen o 80 000 z 220 000 na 300 000 a to pro všechny aktuálně pobírající rodičovský příspěvek.

Letošním navýšením vznikla dvojí kategorie rodičů – ti, co na navýšení dosáhnou a ti, kterým se vysoká inflace od roku 2020 vůbec nedorovnala a tím pádem přišli o 1/3 z celkové hodnoty rodičovského příspěvku (tedy cca 100 000,-). Možná tím politici chtěli docílit rychlejšího nástupu maminek na trh práce. Tedy proč ne, maminky si dají svá miminka do kabelky a hurá do práce za kasu nebo k pásu. Copak péče o děti taky není práce? A copak tato 24/7 práce nemá taky svůj význam?

Také slýchám, že někde se přece hranice udělat musí. Opravdu? V roce 2020 při posledním navyšování to šlo udělat i bez zbytečných ostrých hranic. Jistě namítnete, že dřív se nemuselo tolik šetřit. A víte, jaký má dopad navýšení rodičovského příspěvku na státní rozpočet? Jsou to drobné oproti valorizaci důchodů.

Další častou reakcí bývá: „Přece si neděláte děti pro peníze!“. Samozřejmě že je hlavní, aby dítě bylo zdravé, ale nějaké finanční náklady to miminko s sebou přeci jen přináší. Ano, pro peníze děti maminky jistě nedělají. Protože „prorodinná“ politika v dnešní době, rozhodně není motivující pro to mít děti. Ba naopak. Dle statistik je zřejmé, že porodnost klesá. Mladé rodiny cítí velkou nejistotu. Pokud by vám někdo vytáhl z peněženky 100 000, jako to vláda svým přístupem udělala mladým rodinám mající miminko narozené před 1. 1. 2024, také byste se cítili dotčeni. Mít dítě je dnes velká nevýhoda z finančního i společenského hlediska a je to i problém z hlediska uplatnění na trhu práce. Dítě přeci může NĚKDY onemocnět, tak pro jistotu milá maminko, vezmeme někoho jiného. Třeba aktivního důchodce. Ten jistě neonemocní.

Dnes si lidé nedělají děti pro peníze. Dnes si lidé raději nedělají děti vůbec, právě pro ty peníze. Nechtějí si snižovat svůj životní standart. A pokud nám to jako společnosti přijde v pořádku, že lidé nechtějí děti kvůli penězům, může se nám to do budoucna pěkně vymstít. Důchodový systém je s tímto přístupem opravdu neudržitelný. Obecně investování do dětí a jejich vzdělávání je investování do naší budoucnosti. Milá vládo, podpořme mladé rodiny, dostupnost bydlení, výstavbu školek a časem možná opravdu bude líp.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz