Hlavní obsah
Lidé a společnost

Roli Popelky dostala Libuše Šafránková náhodou. Měla jí být Jana Preissová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jaroslav Šimandl, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Kdo by neznal Popelku. Tvrdohlavou holku, co umí střílet z kuše a když na to přijde, umí ulovit i prince.

Článek

Pohádka Tři oříšky pro Popelku je jednou z našich nejoblíbenějších pohádek. Někteří si bez této pohádky ani neumí představit Vánoce. Popularita této pohádky sahá i za naše hranice. Velmi oblíbenou je např. v Norsku. Nemalý podíl na oblíbenosti této pohádky má jistě hlavní protagonistka v hlavní roli popelky, Libuše Šafránková. Drzá krásná holka, ze které srší energie a charisma. Až si občas i člověk říká, co tak skvělá holka vlastně na tom rozmazleném princátku vlastně vidí.

Libuše Šafránková se díky této roli stala legendou. Málokdo ví, že vše mohlo být úplně jinak a roli Popelky mohla ztvárnit křehká blondýnka Jana Preissová, kterou všichni známe např. z Rozmarného léta v roli provazochodkyně Anny, nebo jako maminku nezbedného Vaška z filmu Jak vytrhnout velrybě stoličkuJak dostat tatínka do polepšovny. Její postava maminky Anny to vůbec neměla jednoduché. Na malého Vašíka, kterého skvěle zahrál Tomáš Holý, zůstala sama. Malý klučina se neustále snažil sehnat tatínka ke své mamince, až se mu to nakonec povedlo. I po letech se na tyto filmy, na kterých jsem vyrostla, ráda podívám. Vtipné hlášky z úst Tomáše Holého a jeho tatínka s dědečkem mě nikdy neomrzí. Všichni, kteří se na těchto filmech podíleli, odvedli skvělou práci.

Jana Preissová byla prototypem krásné, éterické ženy, která se svým zevnějškem hodila do rolí princezen, a tak se není čemu divit, že si režisér Karel Vorlíček vybral ze zástupu 25 hereček právě ji. Byla však těhotná. Když se dověděla termín natáčení, musela roli odmítnout. Její těhotenství by tou dobou bylo už velmi viditelné.

Karel Vorlíček pak dlouho nevěděl, komu roli Popelky dát. Jednoho dne si však vzpomněl na jednu holku, která hrála roli Barunky v Babičce. Byla jí Libuše Šafránková. Pozval ji na schůzku, nicméně se nedopatřením o hodinu opozdil. Byl si jistý, že na něj herečka již čekat nebude. Spletl se. Scénář ji natolik oslovil, že ji to za to čekání stálo. A vyplatilo se jí to. Dostala roli, díky které se zapsala do srdcí mnoha diváků. Kdoví, zda by se to obdobně podařilo i Janě Preissové. Popelka, jak ji známe dnes, mohla být úplně jiná. Ostatně i role prince mohla být obsazena úplně někým jiným. Do této role byl místo Pavla Trávníčka zvažován např. Jan Hrušínský.

Foto: Roman Bureš, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Libuše Šafránková

Libuše Šafránková svou životní roli dostala vlastně náhodou. Jak už to tak v životě bývá, ty nejlepší věci vznikají neplánovaně. Vznikla ikonická Popelka, kterou všichni napříč generacemi milují a asi to dopadlo tak, jak mělo.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz