Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

„Vzrušuje ji, když se chovám jako chlap. Co tím myslela?“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Veronika Zoubková

Před časem jsem četla na internetu bizarní dotaz: „Nedávno mi přítelkyně řekla, že ji vzrušuje, když se chovám jak chlap. Pravda je taková, že nevím, co tím myslela.“

Článek

Používáme ustálená slovní spojení a často ani nevíme, co znamenají. Věta: „No tak, buď chlap!“ může pro každého znamenat něco jiného. Já to mám spojené se socialistickým seriálem Chlapci a chlapi. Seriál pojednává o klucích, kteří se díky povolávacímu rozkazu dostanou na vojnu. Každý je jiný, ale něco je spojuje. Jejich pobyt na vojně je náročný, nevyhnou se ani šikaně. Život v kasárnách je změní. Díky překonávání překážek se z chlapců stanou chlapi. Dospějí.

Povinná vojenská služba se zrušila. Máme tedy méně chlapů? Nevím, občas mi to tak trochu připadá. Když se dříve sešli lidé na nějaké návštěvě, společným tématem žen byl porod. Mužské rozhovory prý zase často sklouzávaly k zážitkům z vojny. My ženy máme porody, a co mají muži nyní? Jaké překážky musí překonávat? Mnozí dnes žijí v mama hotelích a je jim dobře.

Anketa

Máme kolem sebe méně chlapů?
ano
85,7 %
ne
14,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21 čtenářů.

Ale zpátky k úvodní otázce. Co je tedy dnes chlapské chování? Pro někoho to může znamenat asertivní chování. Tedy, že se člověk umí prosadit. Pro někoho je to gentlemanství, to, jak se chová slušně k ženám. A někdo to má spojené s fyzickými atributy. Tedy že je někdo silný, zvládne někoho přeprat, nebo dokáže něco opravit. Dá se to tedy vyložit tak, že některé slečny vzrušuje, že jí někdo opraví rozbité auto? To by asi některé učňovské obory nezely prázdnotou. Nebo že se s někým porve v hospodě? To asi ne.

Dle Akademického slovníku současné češtiny chovat se jako chlap znamená, chovat se čestně, statečně. Dle mého názoru chovat se jako chlap znamená, že se někdo dokáže postavit čelem k problémům. Neutíká od nepříjemných záležitostí. Na dotyčného je spolehnutí. V partnerském soužití je to o tom, že se muž chová jako zodpovědný, pomáhající a milující partner. Dokáže být ženě oporou. Neuteče, když žena přibere po porodu 10 kilo a nesvádí servírky na baru. Když přijde z práce, nedá nohy na stůl a neřekne: „Ženo, kde je teplá večeře?“ Ale bez remcání vezme kočárek na procházku nebo jde uspat děcka. Dělá věci, které je zapotřebí udělat, ne jen to, na co má zrovna náladu. V krizových situacích nepanikaří a drží slovo.

Ale jak říkám, pro každého tohle slovní spojení může znamenat něco jiného. Někomu, když se řekne chlap, vybaví se mu akční James Bond, někomu charismatický Radek Brzobohatý a někomu třeba Robert Rosenberg. Kdo je pro současnou generaci synonymem chlapa netuším. Ráda se nechám o vaše názory nachytřit.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz