Hlavní obsah
Cestování

Portugalsko známé i neznámé - 1. díl - Gurmánské zážitky

Foto: Veverka

Památník objevitelů v Lisabonu - z tohoto místa se portugalští mořeplavci vydávali na své dlouhé cesty za poznáním a novými objevy. Nachází se v portugalském hlavním městě Lisabonu v části zvané Belém při ústí řeky Tajo.

Pokud toužíte poznat jinou zemi, než jsou obvyklé letní destinace jako je Itálie, Řecko, Chorvatsko a Španělsko nabízí se malá země velikostí České republiky, jak rozlohou, tak počtem obyvatel. Portugalsko.

Článek

Portugalsko je země zalitá sluncem a ze dvou světových stran obklopená Atlantským oceánem.

Foto: Veverka

Cabo Carvoeiro, Peniche

V tomto období jsou již teploty přes 30 stupňů Celsia. Proto se raději vybavte na cestu ochranným krémem a mlékem po opalování. My jsme navštívili Portugalsko v květnu, a i v tuto dobu již sluníčko pěkně pálilo.

Foto: Veverka

Cabo Espichel

Vnitrozemí se krásně zelenalo, až mi to připomnělo naši Českou republiku. Kolem jedné z dálnic, kterými je Portugalsko protkáno, se rozprostíraly lesy plné dubů korkových, eukalyptů, borovic a také lány olivovníků a vína.

Při naší cestě jsme navštívili místní restaurace i restaurace rybářů (Tasca do Isaías), kteří ryby v noci ulovili a přes den je pro své hosty grilovali a vařili na různé způsoby.

Portugalská kuchyně patří do Středomořské kuchyně. Svým složením je mnohem lehčí než naše česká. V obchodech a na tržištích naleznete ryby všech tvarů, velikostí a chutí, olihně, chobotnice, mušle. Dále se zde hodně jí kuřecí maso, brambory, batáty, rýže a zelenina.

Foto: Veverka

Polvo à lagareiro

Foto: Veverka

Canivetes à Bulhão Pato

Foto: Veverka

Amêijoas à Bulhão Pato

Foto: Veverka

Lulas - olihně

Foto: Veverka

Camarões ao Alhinho

Foto: Veverka

Caldeirada de peixe - rybí guláš z ryb, které se podařilo v daný den ulovit, brambor a zeleniny. Podávané s opečeným chlebem.

Foto: Veverka

Black swordfish

Foto: Veverka

Robalo de mar

Hlavní a asi nejdůležitější rybou, kterou Portugalci často vaří je treska sušená či čerstvá na mnoho způsobů. Já si zamilovala tresčí krokety Pasteis de bacalhau, jídlo je ze sušené nasolené tresky, brambor, vajec a petrželky. Krokety jsou smažené jako naše bramborové krokety v oleji a servírují se jako předkrm. Lehoučká delikatesa …

Foto: Veverka

Pasteis de bacalhau

a když k ní přidáte i místní víno z údolí řeky Douro … je to opravdový zážitek pro gurmány.

Foto: Veverka

Víno z údolí řeky Douro

Původně jsem chtěla napsat jen krátký článek o Portugalsku, mé postřehy z mé první cesty na portugalskou pevninu, ale jak prohlížím fotky (a je jich opravdu hodně), přemýšlím, že by byla velká škoda vás s Portugalskem neseznámit víc. Možná vás mé články inspirují a rozhodnete se navštívit tuto krásnou zemi také.

Foto: Veverka

Západ slunce u skleničky dobrého místního vína

Foto: Veverka

Západ slunce nad Atlantikem

Dobrou noc a na viděnou u dalšího dílu.

Vaše cestovatelka Veverka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz