Hlavní obsah
Názory a úvahy

Všichni jsou blázni, jen Češi jsou letadla: euro, úmluva, volby a sňatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay, od Jorono

Už v první třídě Vidlák pochopil, že pokud mu jako jedinému vyšel výsledek 3 a všem ostatním 6, pak to nebyl důkaz Vidlákovy geniality. Spíše naopak. Mnoho lidí to však nechápe ani ve své dospělosti.

Článek

Neuplyne měsíc, aby se občany Česka (včetně Vidláka) nesnažil nějaký současný či bývalý politik přesvědčit, že on „tomu“ rozumí lépe než naprostá většina politiků a lidí v Evropě. A přiznejme si, že tito politici jsou bohužel ve svém „kázání“ úspěšní u významné části obyvatel.

Na rozdíl od filmu Já robot, kde pouze paranoidní detektiv (hraje ho Will Smith) nevěří robotům a prokáže se jeho tušení, náš běžný život není naštěstí Hollywood. To ale nebrání některým politikům, aby nás místo vzpoury robotů chtěli „zachránit“ před distanční volbou ze zahraničí, manželstvím pro homosexuály, Istanbulskou úmluvou nebo eurem. Pouze oni jako Will Smith znají budoucnost lépe než většina obyvatel Evropy. Posuďte sami.

Distanční volba ze zahraničí

Evropané se zbláznili, jinak to nejde říci. Pouze paranoidní český politik ví, že korespondenční či elektronická volba je ještě reálnější hrozba než vzpoura robotů. Naštěstí v tom není sám, v rámci EU si to uvědomují další 3 státy: Francie, Chorvatsko a Malta.

Zaplať pánbůh za Francii, ta přece ví, co dělá. Nebo ne? Vzdálené hlasování je ve francouzských parlamentních volbách možné ze zahraničí jednoduše on-line. Paranoidní český politik tak zvolá „I ty, Francie“ a jde vymýšlet jiné pseudoargumenty typu, že je třeba stát za plentou, protože „kdo nestojí za plentou, není Čech“.

Foto: Vidlákovy peníze

Státy EU s možností distanční volby ze zahraničí vyznačeny modře, ostatní oranžově

Manželství pro stejnopohlavní páry

Už 35 zemí světa se zbláznilo a přijalo do svého právního řádu manželství pro stejnopohlavní páry. Poslední zemí je Estonsko, kde zákon byl schválen v červnu 2023 a účinnost nastala od 1. ledna 2024. V roce 2024 se otázka manželství pro všechny bude řešit kromě Česka také v Indii, Japonsku, Nepálu, Filipínách a Thajsku.

Naštěstí někteří „moudří“ politici dobře vědí, co je tradiční rodina. Vidlák by to od nich potřeboval vysvětlit, je v tom trochu ztracený. Třeba jeden diktátor, vydávající svou zemi za (falešný) vzor tradiční morálky, má několik nepřiznaných mimomanželských dětí s milenkou. Je možné, aby český politik „chránící“ tradiční hodnoty byl nevěrný? Je nevěra nebo sex mimo manželství tradiční hodnotou, pokud to provozují různopohlavní lidé a dekadentní v případě lidí stejného pohlaví? Poradí Vidlákovi už konečně někdo?

Foto: Vidlákovy peníze

Státy světa umožňující sňatky stejnopohlavním párům vyznačeny modře

Istanbulská úmluva

Je krásné, když nás chtějí před zlem, které představuje Istanbulská úmluva, chránit nejen „osvícení“ politici, ale také „osvícení“ představitelé církve. Vidlák si představuje, jak třeba český biskup/kněz/… píše svým kolegům v mnohem více věřících zemích (jako je Itálie, Španělsko nebo Polsko) dopis: „Kolegové biskupové/kněží/…, jak jste mohli nechat dopustit takovou hloupost ve své zemi? Pouze my Češi a také Slováci, Bulhaři a Litevci víme o co ve skutečnosti jde.

Ještě nedávno to „viděli správně“ i Lotyši, ale od 30. listopadu 2023 jsou i oni ztracení. Vydrží Češi až do úplného konce a nepodvolí se společně s Ázerbájdžánem, který je ještě moudřejší a nejenže neratifikoval, ale ani nepodepsal?

Foto: Vidlákovy peníze

Státy Rady Evropy, které ratifikovaly Istanbulskou úmluvu vyznačeny modře, ostatní oranžově. Turecko odstoupilo.

Měna euro

Na rozdíl od předchozích bodů, nezáleží přijetí eura pouze na rozhodnutí českého parlamentu, ale Česko musí splnit konkrétní kritéria. Češi se ale koruny nevzdají, i kdyby kritéria plnili. Průměrný Čech nedokáže pochopit, jak se mohli Němci vzdát marky, Francouzi franku a Italové liry. Není lepšího důkazu bláznovství těchto národů? Již jen 7 zemí EU chrání úžasnou diverzitu lokálních měn, kromě koruny zatím máme třeba zlotý nebo forint. Bohužel to vypadá, že počet těchto měn brzy klesne na 5.

Dánsko a Bulharsko se již snaží splnit potřebné podmínky. Zejména u Bulharů (měna lev, leva) to některé Čechy bolí a považují to za podobnou zradu jako u Chorvatů. Opravdu zůstane vzpomínka jen v písni Bulhaři skupiny J.A.R.: „Bulharská měna je levá, chlápkům těm ostrým to neva“?

Foto: Vidlákovy peníze

Státy EU s měnou euro vyznačeny modře, ostatní oranžově

Česko nesmí být skanzen a žvanírna

Vidlák nerozumí, proč někteří politici řeší problémy, které neexistují. Schválit manželství pro všechny, ratifikovat Istanbulskou úmluvu nebo přijmout distanční volbu ze zahraničí lze během jedné schůze parlamentu. Místo toho bude český národ vystaven sledování dlouhého obstrukčního jednání. Opravdu za podobné „žvanění“ chceme platit naše drahé politiky?

Pojďme na základě stenografických záznamů spočítat, kolik, která strana „prožvanila“ k uvedeným tématům. Každý textový editor dokáže ihned spočítat počet slov v daném textu, kterým může být záznam ze sněmovny. Najde se student žurnalistiky, který si sedne a spočítá počet slov za jednotlivé politické strany např. ke korespondenční volbě? Vidlák předem děkuje, i „žvanění“ se dá objektivně změřit. Kdo vyhraje cenu "Žvanil roku"?

-----------

Při vytváření grafiky byly použity tyto soubory:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz