Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pohnuté osudy bratranců Veverkových. Na jejich vynálezu zbohatli jiní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jonathan Jensen / Unsplash

Vynález ruchadla na počátku 19. století zásadním způsobem usnadnil náročnou práci při obdělávání půdy, sami vynálezci ale díky němu nezbohatli. Jejich životní osudy se navíc pozoruhodně překrývaly.

Článek

František Veverka, rolník z Rybitví u Pardubic, se narodil 3. března 1799. Ve svých 23 letech převzal grunt a oženil se s Magdalenou Acksteinovou z Dříče. K jejich svatebnímu dni se traduje úsměvná historka, když nastávající ženich zapomněl doma vrchnostenské povolení ke svatbě a málem ji zmeškal. „Uháněl pro něj domů na strakaté kobyle“, zatímco svatebčané trpělivě čekali. Byl mezi nimi i místní regenschori, učitel Dominik Škroup, otec pozdějšího skladatele naší hymny Kde domov můj.

František, pro sousedy podivín (říkali mu Vtipohlavec), byl technicky velice nadaným a řemeslně zručným člověkem. Pustil se třeba i do opravy nástěnných hodin, nebo si vyrobil mechanickou řezačku slámy, další domácí nářadí nevyjímaje; taktéž je mu přisuzován vynález fukaru. Proto ani příliš nepřekvapuje, že bádal i nad ulehčením fyzicky namáhavé práce s pluhem (nosil se zavěšený na popruhu přes rameno). Po pár letech vlastního zkoušení a vymýšlení započal se svým bratrancem, kovářem Václavem Veverkou, testovat své nápady s radlicí metodou pokus-omyl.

Nedařilo se však podle jejich představ, a tak: „František neopustil od své myšlenky a hleděl dřevo jiné přizpůsobiti a radlici na způsob hoblíku zříditi. Vzal pluhovou radlici, nechal ji useknouti a naostřiti tak, aby jako železo hoblíku zem zhoblovala.“ Tříletá spolupráce bratranců nakonec přece jen přinesla kýžené ovoce. V poslední verzi dali radlici typicky prohnutý tvar, takže mohla současně krájet, drobit a obracet půdu. První úspěšný pokus se konal v roce 1827 v Rybitví; v místě dnes stojí malý památník.

Bratranci Veverkovi coby prostí venkovští lidé bohužel nedokázali ve svém vynálezu odhalit mimořádný potenciál. Vlastně své ruchadlo – ostatními lidmi trefně nazývané „veverče“ – za nějaký převratný vynález vůbec nepovažovali. Ba co víc: dokonce jeho konstrukci dávali volně k dispozici každému, kdo o ni projevil zájem. Nabídnuté příležitosti se tak logicky chopili jiní.

Tím prvním byl hospodářský úředník s německými kořeny Jan Kainz z Choltic, který si u kováře Jana Pechmana nechal vyrobit hned několik přesných kopií jejich ruchadla a jeden exemplář v roce 1832 poslal na hospodářskou výstavu do Prahy s vlastním označením Kainzpflug (Kainzův pluh) jako svůj vynález. Uznání autorství se později stalo předmětem dlouholetého sporu se silným národnostním podtextem. Vynález byl právoplatným majitelům úředně připsán teprve v lednu 1883, dávno po jejich smrti.

A jak bratranci Veverkovi vlastně dožili?

Františkovi v roce 1838 zemřela manželka na souchotiny (v 36 letech) a zůstaly mu tři děti. Oženil se znovu, ale jeho druhá žena Anna Pernerová z Lohenic k hospodářství nijak zvlášť nepřilnula a začaly jim narůstat dluhy. Přestože prodal část polností a majetek zmenšil asi na polovinu, v roce 1844 už byl nucen prodat celý statek a s manželkou se přestěhoval do Břehů u Přelouče. Tam koupil chalupu, ta však po třech letech vyhořela a nedotčená požárem zůstala jen stodola, v níž přechodně i žili. Na opravu chalupy neměl sil ani peněz a záhy se tak s rodinou přestěhoval do podnájmu v malém domku (bývalá katovna a pohodnice) v Přelouči, kde rok na to, 12. února 1849, zemřel v 50 letech. Na místním hřbitově je i pochován.

Václav Veverka se narodil 13. dubna 1796 v Rybitví v rodině chalupníka. V roce 1822 dosáhl plnoletosti a po otci převzal zadlužené hospodářství i s kovárnou; kovařina však rodinu neuživila a hlavním zdrojem obživy zůstalo hospodaření na poli. Jeho manželka zemřela v roce 1833 týden po porodu posledního syna (celkem měli osm dětí), a to v pouhých 28 letech. Čtyři roky poté Václav prodal kovárnu i chalupu a odstěhoval se do Bukoviny, kde se podruhé oženil. Ke kovářskému řemeslu se již nevrátil, vedl se ženou jen menší hospodářství. Příliš dobře se jim ale nevedlo a dál žili v chudobě. Navíc jim vyhořela chalupa a on dostal zápal plic, na nějž zemřel 23. února 1849 (tedy pouhé dva týdny po skonu bratrance Františka) ve věku nedožitých 53 let. Je pochován na hřbitově ve Dřítči.

V září 1883 byl bratrancům Veverkovým v Pardubicích odhalen pomník v rámci velké národní slavnosti, na kterou přijelo asi 30 tisíc návštěvníků z celých Čech i Moravy a na níž promluvil politik a vlastenec František Ladislav Rieger. Na počest odhalení pomníku instaloval „český Edison“ František Křižík v Pardubicích, jako prvním venkovském městě v Čechách, elektrické osvětlení obloukovými lampami.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bratranci_Veverkov%C3%A9

https://encyklopedie.praha2.cz/osobnost/1290-frantisek-veverka

https://encyklopedie.praha2.cz/osobnost/1289-vaclav-veverka

https://www.payne.cz/3×S43787/VeverkaFrantisek.htm

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz