Hlavní obsah
Jídlo a pití

Čekají nás tropy, horký čaj osvěží nejlépe, málokdo to ví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Obrázek je ilustrační

Málokdo to ví, ale nejlépe osvěží tělo teplý čaj. Vychlazenou plechovku proto nechte stranou. Uděláte dobře, tvrdí odborníci.

Článek

Začátkem června tohoto roku někteří experti upozorňovali na fakt, že vlny veder jsou něčím, co se bude v současné době vyskytovat mnohem častěji. Definovali je přitom jako několik po sobě jdoucích dní, které vykazují neúměrně vysoké tropické teploty. Když se dnes ohlédneme zpět na poslední dva měsíce, je třeba uznat, že tyto vlny veder jsme opravdu na vlastní kůži několikrát zažili. Díky předpovědím počasí na další týdny navíc můžeme odhadovat, že tropické teploty ještě neskončily.

Věděli jste přitom, že jedno z nejdoporučovanějších osvěžení, je pití horkého čaje?

Ochladit se chladem má svou logiku, ale ne vždy

Člověk by se přirozeně ochladil něčím chladným. K tomuto uvažování nám napomáhá i sama čeština mluvící o „chladu“. Pro ledničku používáme často pojem chladnička. Když máme v domácnosti horko, chceme pustit klimatizaci, abychom tělo i vzduch ochladili. Když se podíváte v létě na televizní reklamy propagující kolové bublinkové nápoje, chtělo by se věřit, že orosená vychlazená plechovka nápoje dá tělu to nejvhodnější osvěžení. Opak je ale pravdou. Studený nápoj s ledem naše tělo zkrátka neochladí.

Foto: Viktor Hakl / generováno AI nástrojem Ideogram

Teplý čaj je pro tělo prospěšný

Co se děje v těle při pití horkého čaje

K jednoduchému vysvětlení si můžeme vypůjčit dva zahraniční zdroje, o které je možné se opřít.

  1. První výzkum probíhal na univerzitě v kanadské Ottawě. Výzkum vedený Dr. Olliem Jayem přinesl zjednodušeně následující závěry. Pokud pijete horké nápoje, jakým může být klidně i čaj, dochází ve vašem těle k nárůstu pocení. To, jak je známo, je klíčové pro ochlazení těla. Když se totiž pot odpařuje, odnáší s sebou zmíněné teplo. A absence tepla rovná se ochlazení. Poznámka pod čarou jen doplňuje informaci, že je tento efekt nejúčinnější v suchém prostředí. Tedy tam, kde se pot může odpařovat opravdu snadno. Při vysoké vlhkosti totiž není pocení a s ním i kýžené ochlazování tak účinné.
  2. Stejná studie s podobnými závěry probíhala také v Austrálii na univerzitě v Sydney. Profesor McNaughton kromě již zmíněného navíc upozorňuje na riziko nežádoucího stažení cév, nebo dokonce poškození mozku, pokud by se tělo nedostatečně ochlazovalo. Sám pak doporučuje pití čaje, který v sobě neobsahuje kofein. Uznává sice, že studený nápoj může tělo ochladit, pouze ale krátkodobě.

Jak přežít tropy i v noci

Pití horkých nápojů je tedy možné praktikovat během dne. Jak si ale s horkem poradit v noci v případě, že nemáme chladný dům, nebo nedisponujeme klimatizací? V tomto případě doporučuji text od redaktorky Bohumily Kunertové, která dala před třemi lety dohromady praktické rady s názvem Jak se během veder dobře vyspat. Zdá se, že její doporučení jsou aplikovatelná i dnes.

Anketa

Věděli jste, že se teplý čaj doporučuje k ochlazení těla?
ANO - je to známá rada
82,4 %
NE - je to pro mě novinka
17,6 %
Celkem hlasovalo 210 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz