Hlavní obsah
Zdraví

Přes 50 % žen v populaci má nádor. Sice nezhoubný, přesto komplikuje život

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Obrázek je ilustrační

Nádory trápí naši společnost. Věděli jste ale, že existuje jeden typ, který má v populaci přes 50 % žen? Jedná se o nezhoubný děložní nádor, často známý pod pojmem myom.

Článek

Slovo nádor má tak silnou negativní konotaci, že by se mu nejraději každý vyhnul. To ale bohužel není v lidských možnostech. Všeobecná fakultní nemocnice Praha (VFN) ve své tiskové zprávě sice informuje, že se přeci jen s výskytem nádorů něco dělat dá. Upozorňuje především na prevenci a včasný záchyt nemoci. Z praxe ale přesto často víme, že „nemoc si zkrátka nevybírá“.

Nezhoubné nádorové onemocnění u žen

Za malou pomyslnou „výhru“ lze ještě brát fakt, kdy nádor není zhoubný. To znamená, že jde o ten, který nevytváří metastáze. Metastáza je totiž zjednodušeně řečeno rozšiřování nádorových buněk do jiných míst těla, kde se vytváří nádor nový, a to už výrazná komplikace pro zdraví jedince je. Jedny z nejčastějších nezhoubných nádorů u žen jsou pak děložní nádory, které můžeme někdy znát i pod pojmem myomy.

Výskyt v populaci

Ohledně četnosti výskytu těchto nezhoubných nádorů v populaci se vedou polemiky. Není totiž možné ve stejný čas vyšetřit všechny ženy, jedná se tedy spíše o kvalifikovaný odhad. Zdroje se shodují na tom, že po třicítce se výskyt těchto nádorů u žen zvyšuje. Například prof. MUDr. Michal Mára a Gynekologie Kopřivnice shodně uvádějí, že výskyt těchto svalových uzlů, jak se myomům někdy říká, se týká více než 50 % žen. Zásadní otázkou však zůstává, jak negativní vliv pak na život jejich „nositelek“ doopravdy mají.

Jak myomy komplikují život

K nepříjemnostem vycházejících z přítomnosti myomu v děloze se vyjadřuje ve videu výše MUDr. Nora Romsauerová. Dobrou zprávou je, že velká část žen ani nezaregistruje, že nějaký nezhoubný nádor v děloze vůbec má a během života ji nijak neomezuje. Myomy totiž velmi často nejsou až tak velké. Dosahují zpravidla délky od několika milimetrů až po jeden centimetr. Přesto některým ženám komplikace přináší, a to především ty větší velikosti. Zmíněná lékařka jmenuje například zvýšené krvácení, bolesti v dutině břišní a při pohlavním styku, a často také problémy spojené s těhotenstvím. „Myom může být překážkou v oplodnění, udržení těhotenství, a může také způsobovat předčasné těhotenské ztráty,“ upřesňuje.

Nebojte se

Přesto není třeba se nějak výrazně strachovat. Většina myomů potíže nezpůsobuje, a tak je nejvhodnější je pouze sledovat, a případnou léčbu odsunout. Nacházíme se navíc v době, kdy je zdravotnictví u nás na velmi vysoké úrovni. Existuje tak několik způsobů, jak komplexní léčbu děložních nádorů pojmout, pokud by bylo třeba.

Kromě již zmíněného samozřejmě platí výrazné doporučení k pravidelným preventivním prohlídkám. Důležitá rozhodnutí je pak totiž možné udělat kvalitněji, a především včas. Dvojnásob to pak platí pro ženy, které plánují těhotenství.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Myom

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz