Hlavní obsah
Finance

Chceme bohaté důchodce. A víme, jak na to!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Viktor Vojtko/Unstability.ai

Dva bohatí a šťastní důchodci sledují západ slunce na luxusní dovolené

Existuje způsob, jak do budoucna i přes nepříznivý demografický vývoj zajistit vyšší důchody? A máme se o to snažit? Určitě ano! Můžeme na tom totiž získat úplně všichni.

Článek

Zatím se v debatě o důchodové reformě řešila především negativní sdělení o prodlužování věku odchodu do důchodu, omezení předčasných důchodů nebo zpomalení růstu důchodů. Ale ve STAN si uvědomujeme, že důchodová reforma nemá mít za cíl pouze zlepšení udržitelnosti prvního průběžného důchodového pilíře. Má také přenastavit důchodový systém tak, aby pro generace čtyřicátníků a mladších efektivně fungovalo spoření na důchod a zlepšila se výkonnost penzijních fondů. To bude moci budoucím důchodcům přinést výrazně lepší životní standard než samotný první pilíř důchodového systému.

Že to jde, dokazují zkušenosti ze zahraničí - například ze Švédska, Austrálie, Nizozemí nebo Spojených států - kde není výjimkou dlouhodobé zhodnocení ve fondech ve výši až 6 procentních bodů nad inflaci.

My, Češi, jsme celkem spořivý národ. Ale problém je, že tyto úspory, tj. kapitál, pro nás stále nepracují tak, jak by měly. Nezhodnocujeme je dostatečně. V minulých třiceti letech jsme měli růst našeho hospodářství postaven především na kvalifikované a vcelku levné pracovní síle. To se nicméně již poněkud vyčerpalo a právě nedostatečné využití kapitálu je tak i jednou z brzd našeho dalšího růstu.

Když zvládneme přenastavení systému penzijních fondů dobře, získáme výhody jak pro budoucí důchodce, tak i pro naše hospodářství. Spoření na důchod vytváří velký objem kapitálu, který má skrze penzijní fondy hledat co nejlepší zhodnocení - u nás i v zahraničí. V některých zemích je tento objem například i ve výši dvojnásobku jejich ročního hrubého domácího produktu.

I u nás se generují v penzijních fondech velké prostředky. Spoří si v nich přes 4 miliony Čechů a je v nich necelých 600 miliard korun. To je pro představu téměř 9 % našeho ročního HDP. Ale výnosnost ani nedokáže pokrýt inflaci. Přitom by mělo v tomto spoření dlouhodobě docházet k zhodnocení, nikoliv znehodnocení vložených prostředků. Jinak svou funkci neplní dobře.

Výhody dosažení vyšších výnosů z tohoto pilíře důchodového systému jsou tedy jasné. Jak pro budoucí důchodce samotné, kteří by tímto získali zprostředkovaně podíl na zisku firem a zajímavé zhodnocení svých úspor. Tak i pro firmy, které by měly přístupný významný objem kapitálu jiné povahy než jsou úvěry nebo dotace. Což bude obzvlášť podstatné v příštích desetiletích, kdy lze očekávat významnou proměnu trhu práce v souvislosti s rozvojem umělé inteligence a robotizace.

K tomu nicméně potřebujeme do současného trhu penzijních společností zasáhnout. Negeneruje totiž dostatečné výnosy pro klienty, zato těží z velmi štědré státní podpory a vysokých poplatků. Ty by byly opodstatněné, kdyby výkon měly. Ale těžko výkonem obstojí i ve srovnání s téměř bezpoplatkovými pasivními podílovými ETF fondy. Proto je podle nás, hnutí STAN, na místě uvažovat o zřízení státního, či přesněji veřejnoprávního penzijního fondu, který by cílil svou v podstatě pasivní strategii na dlouhodobé zhodnocení alespoň ve výši inflace a např. 2 procentních bodů nad ni.

Takový fond by tím sloužil jako srovnání pro soukromé penzijní fondy, které by jej musely překonat. Zároveň by mohlo i fungovat pravidlo, že při uzavření pracovní smlouvy by se takový fond nabízel jako automatická volba pro ty, kteří by do té doby žádné spoření nevyužívali. Tu by však bylo možné změnit a penzijní spoření by tak stále bylo zcela dobrovolné. Pouze výrazně zjednodušené pro ty, kteří to nebudou příliš chtít řešit, ale budou chtít být na důchod co nejlépe připraveni.

Když se nám to podaří, při takovém spoření by každý mohl mít v době odchodu do důchodu po odečtení inflace až jeden a půl násobek toho, co do důchodového spoření vložil. A to i bez zahrnutí současného státního příspěvku. Díky takovýmto změnám by tak budoucí důchodci byli při využití penzijního spoření výrazně bohatší.

Ve STAN nechceme polovičatou důchodovou reformu. Chceme, aby důchodový systém fungoval jako celek úspěšně - jak pro současné a budoucí důchodce, tak i pro státní rozpočet. A že to není žádná chiméra, se budete moci sami přesvědčit ve speciální kalkulačce, kterou k tomu připravujeme už teď na srpen. Takže mne sledujte a dozvíte se víc.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz