Hlavní obsah
Satira

České učitelky, letos opravdu nejezděte k Jaderskému moři

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Letní sezónu u Jaderského moře pravidelně zahajuje fáma, že zas nějakou českou učitelku sežral žralok.

Článek

Letní sezónu u Jaderského moře pravidelně zahajuje fáma, že zas nějakou českou učitelku sežral žralok. Ihned poté všechny naše cestovní kanceláře ujišťují, že české učitelky a ani nikdo jiný se nemusí bát. Sice v Jaderském moři se nějací žraloci vyskytují, to ano, ale nejsou vůbec nebezpeční. Větší nebezpečí rozhodně spíše hrozí od mořských ježků, jejichž bodliny se jen obtížně vytahují ze zraněného chodidla, které se v místech vpichu často zanítí a dovolenkář má rázem po dovolené. Na Instagramu se pak ovšem chlubí, že si opět u moře dobře zapíchal.

No dobře, ale pak jak cestovky vysvětlí, že mezi jinými potřebnými údaji jako je číslo cestovního dokladu, datum narození, e-mailová adresa a prohlášení zda jsem binární nebo nebinární, chtějí vědět jestli dotyčná objednavatelka je nebo není učitelkou základní nebo střední školy. Pročpak asi, ha? Ještě za totality jsme jeli autobusem do bývalé Jugoslávie. Když jsme se pak z Makarské vraceli po dvou týdnech domů, tak chyběly dvě české učitelky. Prý utekly na západ, ale kdoví jak to tenkrát bylo.

Od letoška tu bude u Jadranu ještě větší adrenalin. Nějaký rybář někde na Istrii chytil do sítě několik čtverzubců stříbropásých. Je to tedy opravdu pěkný prevít. Jeho tělo obsahuje jed několikanásobně jedovatější než kyanid a Novičok je vedle něho jen bylinný odvar z máty peprné. Pro člověka je smrtelná dávka jeden až dva miligramy. Ta ryba má však v sobě jedu tolik, že by z ní i vorvaň dostal tanec svatého Víta. Ty potvory se prý docela rychle množí, protože v nemají žádného přirozeného nepřátele. Leda jen v Japonském moři. Japonci totiž tyhle ryby řádu čtverzubci jedí. Ten japonský poddruh je o něco méně jedovatější, nicméně rovněž smrtelně jedovatý, který se nazývá Taki fugu. Nevím jestli náš zdejší bloger Filip Vracovský někdy tuto rybu připravoval, ale asi ne, neboť by musel získat speciální licenci a sjednat si speciální životní pojistku. Při odstraňování smrtelně jedovatých vnitřností se totiž nemůžete utěšovat, že když nejde o život, jde o hovno. Jde o život. Samotné maso je ovšem lahodné a drahé. Pokud však kuchař při kuchání udělal chybu, tak je zle. Proti tetrodotoxinu totiž neexistuje žádný protijed. Jediné, co mi nejde na rozum, je, že se Japonci dožívají tak vysokého věku i  přes tak podivná jídla. Inu samurajové.

Abych však nešířil paniku, čtverzubec stříbropásný je mírumilovný, pokud ho ale nechcete sežrat. Ta ryba totiž vypadá velmi chutně. Její masíčko ji řadí mezi tzv. bílé ryby na rozdíl od méně chutných ryb modrých. Přesto, kdybych byl českou učitelkou, tak bych k Jaderskému moři nejezdil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz