Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bitva na Dukle byla krvavá lázeň. Bohužel naprosto zbytečná

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: PM, Public domain, via Wikimedia Commons

Bitva na Dukle byla tou největší, které se kdy Češi a Slováci zúčastnili. A zřejmě i nejkrvavější. Za komunismu byla tato akce heroizována. Dnes už však víme, že byla nejen zpackaná, ale i zcela zbytečná.

Článek

Dukelský průsmyk se za druhé světové války zapsal do dějin. Na podzim 1944 tam totiž probíhala útočná akce sovětských a československých vojsk. Za úkol měla spojit síly Slovenského národního povstání s Rudou armádou v Polsku. Německá vojska však ještě předtím odzbrojila východoslovenskou armádu a zásadně tím narušila celé povstání. Operace tím sice ztratila význam, ale Sovětské velení ji přesto nezastavilo. Z několikadenní rutinní operace se tak stala doslova krvavá lázeň, která trvala 88 dnů.

Foto: Andrej Belovežčík, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Údolí, kde probíhaly ty nejtěžší boje.

Průsmyk měli obsadit povstalci

Plán slovenského národního povstání byl takový, že dvě pěší divize Slovenského státu na východním Slovensku povstanou a uvolní karpatské průsmyky pro průchod Rudé armády na území Slovenska. Němci však zřejmě po negativních zkušenostech z Rumunska, které přešlo na stranu spojenců, tyto dvě pěší divize odzbrojili a velkou část vojáků internovali.

Za tento neúspěch mohl i anarchismus, který vládl u sovětských velitelů vysazených už dříve na Slovensku. Například sovětská partizánská skupina Petra Velička se chovala doslova jako utržená ze řetězu. Vyhodil do povětří mosty a tunely, se kterými povstání počítalo a zkomplikoval tak jeho zásobování. Nechal také povraždit německou vojenskou misi v Martině, čímž zbytečně vyprovokoval vojenské obsazení Slovenska nacisty.

Sovětské velení se o komplikacích dozvědělo a na základě toho zrušilo původně plánovaný vzdušný výsadek, který měl povstalecké slovenské armádě a partyzánům pomoci s obsazením průsmyků. Stalin však chtěl využít situace a samotná operace zrušena nebyla, protože měla posloužit jako politické gesto sovětské pomoci povstání.

Foto: Bundesarchiv, CC-BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en>, via Wikimedia Commons

Němci vojensky obsadili Slovensko a odzbrojili Východoslovenskou armádu, se kterou se počítali při Karpatsko-dukelské operaci. Pro Sověty měl však útok také politický význam, takže operaci nezrušili.

Fantasmagorický plán Koněva

Karpatsko-dukelskou operaci měl na starost sovětský maršál Ivan Koněv. Podle jeho plánů měla Rudá armáda spolu s československým armádním sborem bleskově prorazit Dukelským průsmykem, do pěti dnů dosáhnout Prešova a pomoci Slovenskému národnímu povstání. I když podle historiků Koněv nebyl žádný vojenský génius, tento plán byl trestuhodně naivní.

Že se Koněv obrovsky přepočítal se ukázalo už cestou k průsmyku 9. září 1944 u polské vesničky Machnówka. 3. československá brigáda složená většinou z nadšených, ale mizerně vycvičených volyňských Čechů vpochodovala přímo mezi jednotky wehrmachtu. Pak nastalo totální peklo. Němci pálili z minometů, kulometů a kanónů. Nezkušení vojáci se dali na zběsilý úprk, který zastavila až střelba do vlastních řad.

Foto: http://oso.rcsz.ru/InfoNet/Site/pic/konev.jpg, Public domain, via Wikimedia Commons

Ivan Koněv byl přesvědčený bolševik a i proto přežil čistky v Rudé armádě. Jeho vojenská taktika se však zakládala jen na bezhlavých frontálních útocích.

Na ztráty se nehledělo

V dalších dnech se situace nelepšila. Němci byli v průsmyku dobře zakopaní v několika liniích obrany, a to do hloubky 6-12 km. Československý armádní sbor tak byl totálně zdecimován a ztratil útočnou energii. Například nejzkušenější první československá brigáda měla ještě v den zahájení operace 5 503 vojáků. O čtrnáct dnů později už jen 3 613.

To vše díky bezohledné taktice maršála Koněva, pro kterého neměl lidský život žádnou hodnotu. Čechoslováci navrhovali ústup a poté obchvat nebo jiné taktické manévry. Koněv ale každý takový návrh smetl ze stolu. Jeho taktika byla jediná - hnát vojáky do útoku bez ohledu na ztráty. Útok, útok a zase útok. Tyto bezhlavé frontální útoky nechápali ani němečtí protivníci.

Foto: Paweł Marynowski, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Boje na Dukle dodnes připomíná několik památníků

Výsledkem byl neúspěch

Postup složitým terénem trval sovětským, československým a rumunským vojskům až do dubna 1945. Mezitím navíc německé vojska potlačili povstaleckou armádu na středním Slovensku, takže celá Karpatsko-dukelská operace ztratila i zbytky smyslu. Výsledkem bojů byl tedy neúspěch a do značné míry šlo o plýtvání lidskými životy i vojenským materiálem. Padlo dohromady přibližně 1800 příslušníků 1. československého armádního sboru, 4500 jich bylo raněno a sbor přišel o 90 % velitelů. Sověti přišli o zhruba 10 500 vojáků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz