Hlavní obsah
Jídlo a pití

Kupovat živého kapra není nutnost. Já jsem letos od tohoto týrání upustil

Foto: Otwarte Klatki, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Přinést si domů živého kapra je pro někoho samozřejmost. Dělávali jsme to doma také. Už ale nechceme dodržovat tradice za cenu absolutně zbytečného týrání. Kapři jsou v kádích ve stresu a doma je lidé nevědomky týrají.

Článek

Vánoce jsou časem klidu a míru, kdy bychom měli být také více ohleduplní. A to nejen k lidem, ale i ostatním živým tvorům. Přesto mnoho z nás svými penězi každoročně podporuje týrání kaprů. Ne každý si uvědomuje, že kapři namačkaní v kádích prožívají stres a ve vodě mnohdy nemají ani dostatek kyslíku.

Živý kapr domů nepatří

V přeplněných kádích ale utrpení kaprů mnohdy nekončí. Týrání je také to, když rybu přenášíme domů v igelitové tašce nebo jej držíme ve vaně. Tam mají opět málo kyslíku a navíc je ještě trápí chlorovaná voda, která rybám poškozuje žábry i dýchací soustavu. Dalším problémem je teplota vody, která ve vaně bývá vyšší, než je přirozené a kapr tím utrpí teplotní šok.

Nejlepší tedy je koupit kapra už předem zabitého, například chlazeného nebo mraženého. Krátkodobé zmrazení chuť nijak neovlivní. Budete alespoň mít jistotu, že se kapr cestou na váš stůl netrápil. A pokud si opravdu koupi živého kapra nemůžete odpustit, nechte si jej alespoň ihned zabít. Hlavní je totiž předejít amatérskému domácímu zacházení, kdy kapry mnohdy nevědomky týráme.

Foto: Otwarte Klatki, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Vzít si domů živého kapra je to nejhorší, co můžeme udělat.

Nejde o starou tradici

Některé řetězce už volání ochránců zvířat vyslyšely, živé kapry v kádích přestaly nabízet a v ohleduplnosti jdou veřejnosti příkladem. Jiné ale tento trend odmítají opustit a vymlouvají se na tradice. To ostatně říká i mnoho lidí v mém okolí. „Vždyť kapr patří k Vánocům už několik staletí, tak proč bychom něco měnili,“ slýchávám často. Když se však podíváme na historická fakta, tradice vánočních kaprů se masivně prosadila až v dobách komunismu.

Kapr na způsob smaženého řízku už je pak čistě socialistický výdobytek, který nemá s původními českými tradicemi nic společného. Tento způsob se rozšířil v 50. letech 20. století. Argumentovat tradicí dlouhou několik staletí tedy nemá smysl.

Foto: Marek Slusarczyk, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Smažený kapr na Vánoce je čistě socialistický výdobytek

Tradice nemůže mít přednost před týráním

Já sám jsem si dřív také neuvědomoval, co kapři cestou na náš stůl prožívají. Koupě živého kapra pro mě byla samozřejmost a určitý zvyk. Když jsme se ale v rodině o odvrácené stránce kupování kaprů na vánoční tabuli dozvěděli, měli jsme jasno. Takovou tradici už víc podporovat nechceme a začali jsme hned letos.

Zkuste to příští Vánoce také. Vždyť kapr chutná vždy stejně a nezáleží na tom, jestli jej kupujete už zabitého, anebo si jej nosíte živého domů. Pouze mu ušetříte zbytečné trápení a stres. A to si myslím, že stojí i za porušení rodinných tradic.

Anketa

Jak to máte s kaprem vy?
Kapra kupuji mraženého nebo chlazeného
4,8 %
Kapra kupuji z kádí, ale nechávám si jej zabít na místě
45,2 %
Nosím si domů kapra živého
35,7 %
Na Vánoce kapra nejím
14,3 %
Celkem hlasovalo 42 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz