Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bitva u Zborova měla hlavně politický význam. Češi tam bojovali proti Čechům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stribrohorak/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Bitva u Zborova je často oslavována, ve skutečnosti šlo jen o jedno střetnutí z mnoha a její význam byl pouze politický. Málo se mluví také o tom, že zde Češi nebojovali jen proti Němcům a Rakušanům, ale také proti svým krajanům z Čech.

Článek

Kerenského ofenzíva bývá zmiňována jako zoufalá snaha Ruska zvrátit vývoj na východní frontě za 1. světové války a dopadla naprostým fiaskem. Její součástí byla ale také bitva u Zborova, která je naopak považována za obrovský úspěch a hlasitě oslavována. Tak jako na všechny historické události však nelze ani na tuto bitvu pohlížet jen černobíle a jednostranně. Měla totiž i několik odvrácených stránek.

Počátek ofenzívy

Alexandr Kerenskij převzal na jaře roku 1917 funkci ministra války a začal připravovat frontové jednotky na novou ofenzívu. Jejím cílem mělo být dobytí Lvova, ale také zachránit Rusko od doutnající bolševické revoluce. Ruská armáda však byla právě vinou rudých revolučních tendencí v rozkladu a nebylo jasné, jestli se vůbec vojáky podaří přinutit k nějaké vojenské akci. Dezerce byly na denním pořádku a bolševici podrývali morálku vojáků řečmi o okamžitém míru.

Foto: Boris Kustodiev, Public domain, via Wikimedia Commons

Rusko trpělo vzrůstající síle zhoubné bolševické ideologie. Armáda byla kvůli tomu v troskách.

Naděje v dobrovolnických jednotkách

Kerenskij se zaměřil na Jihozápadní front, který ještě nebyl tolik prolezlý bolševickou propagandou. Jezdil burcovat vojáky a přesvědčovat je o smyslu útoku. Výsledek ale nebyl ani trochu jistý, a tak se vojenští delegáti jihozápadního frontu rozhodli vytvořit dobrovolné úderné jednotky, které měly prorazit frontu a strhnout k útoku i ruská vojska.

Češi, Slováci a další dobrovolníci totiž byli jedni z mála vojáků, kteří měli odhodlání a motivaci bojovat. Nenáviděli je za to dokonce i ruští vojáci podléhající bolševické propagandě. Ruští důstojníci sice Čechoslováky oceňovali pro bojové výkony, ale řadoví vojáci je obviňovali z prodlužování války. Objevil se dokonce případ, kdy byli legionáři terčem násilí a jen zázrakem se vyhnuli lynči, který by možná skončil tragicky.

Foto: Wikimedia Commons, Public domain

Českoslovenští legionáři byli poměrně špatně vybavení. Přesto se jim dařilo dosahovat úspěchů.

Boje v první linii

Podle plánu byli po zahájení Kerenského ofenzívy nasazeni do nejtěžších bojů dobrovolníci. Jedna z bitev započala také u Zborova na Ukrajině, kde bojovali českoslovenští dobrovolníci. Šlo o lehčeji bráněný úsek fronty, kde boje dříve nedosahovaly takové razance.

2. července 1917 legionáři vyrazili. Dělostřelecká příprava ale nebyla příliš účinná, takže narazili na téměř neporušené linie zákopů a obzvláště nebezpečná kulometná hnízda. Útok však neskončil fiaskem, protože vojáci zvolili novou taktiku, při které se kryli za terénní překážky a pomocí granátů se posouvali kupředu.

Foto: Cunikm, CC0, via Wikimedia Commons

U Zborova lze ještě dnes pozorovat zbytky zákopů, které byly svědky brutálních bojů.

Češi proti Čechům

Českoslovenští legionáři spolu s pomocí Rusů zabili na tomto úseku fronty odhadem 1800 nepřátelských vojáků. Málo se však připomíná, že mezi mrtvými na Rakousko-Uherské straně bylo i výrazné množství Čechů. Proti legionářům totiž stál 35. Plzeňský a 75. Jindřichohradecký pěší pluk z Čech.

Na straně legionářů také mrtvých a zraněných nebylo vůbec málo. Údaje hovoří o 184 mrtvých, 11 pohřešovaných a 700 raněných. Přesto se jednalo o velký úspěch, a to zejména pro politické představitele bojující za samostatné Československo.

Foto: Xth-Floor, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Pomníky bitvy u Zborova oslavují legionáře. Uctění památky by si však zasloužili i Češi, které legionáři zabili v řadách armády Rakouska-Uherska.

Na bitvu dnes lze pohlížet kriticky

Z vojenského a lidského hlediska je ale na pováženou, jestli mělo smysl, aby zde Češi zbytečně umírali. Ruská armáda byla v té době již zcela paralyzovaná bolševickou revolucí. Čechoslováci tak byli spolu s dalšími dobrovolnickými oddíly jedinou bojeschopnou silou carského Ruska. Vše, co Rusko získalo bitvou u Zborova, bylo vzápětí ztraceno po protiútoku Centrálních mocností v čele s rakouskými a německými vojsky.

Pokud navíc chceme vnímat hrdinské nasazení našich vojáků, neměli bychom zapomínat na Čechy v řadách vojsk Rakouska-Uherska. Nemůžeme je vnímat jako zlé monarchisty, ale především jako obyčejné muže, kteří mnohdy neměli na vybranou a bojovali hlavně za své přežití.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Zborova

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zborov-100-let/r~dc8076605bfa11e78e050025900fea04/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kerensk%C3%A9ho_ofenz%C3%ADva

https://www.stoplusjednicka.cz/od-unorove-revoluce-ke-zborovu-posledni-ruska-ofenziva

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz