Hlavní obsah
Sport

Ostudný výkon stál Slavii naděje na titul. Trpišovský musí skončit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Вячеслав Евдокимов, CC BY-SA 3.0 GFDL, via Wikimedia Commons

Díky remíze se Slavií si Sparta udržela náskok v tabulce a titul má nyní zaslouženě na dosah. Slávisté předvedli naprosto tragický výkon a na titul mohou právem zapomenout. Pryč je i trenérský um Jindřicha Trpišovského, který je očividně za zenitem.

Článek

Sobotní derby pražských „S“ bylo pro Slavii snad nejdůležitějším zápasem aktuálního ročníku Fortuna ligy. Slávisté potřebovali vyhrát, aby stáhli náskok Sparty v čele tabulky na pouhý jeden bod. Místo toho se prezentovali fotbalem, který není ani náhodou hoden mistra ligy. Nebyli schopni využít dokonce ani téměř půlhodinovou přesilovku po červené kartě Haraslína a uhráli pouze remízu. Ukazuje to nejen na střeleckou impotenci sešívaných, ale také na ideální čas pro odchod Jindřicha Trpišovského. Dosavadní neúspěchy jdou totiž hlavně za trenérem.

Sparta byla v derby jasně lepší

V prvním poločase byla Sparta jednoznačně lepší. Slávisty zachraňoval od debaklu brankář Jindřich Staněk skvělými zákroky. Jen díky němu zůstávalo skóre na stavu 0:0. Letenští si však zbytečně zavařili, když Lukáš Haraslín tvrdě fauloval Davida Douděru. Ani to ale hosté z Edenu nedokázali zužitkovat a prokázali svou střeleckou impotenci. Fanoušky z tohoto výkonu musely bolet oči a jejich návštěva stadionu by se dala nazvat čímkoliv jiným, než zábavným zážitkem.

Zápas skončil 0:0 a dalo by se říct, že když zůstalo skóre nerozhodné, nebyl ani jeden tým jednoznačně lepší. Je zde však jeden důležitý rozdíl mezi oběma soupeři, a to že zatímco Sparta mohla, Slavit musela. To, jak sešívaní hráli ale rozhodně nenasvědčovalo situaci, že mají poslední šanci významně ovlivnit situaci v tabulce. Hráči působili, že už se nemohou dočkat dovolené a nějaký titul je už nezajímá. Odevzdanější výkon snad už ani podat nemohli.

Foto: Jan_Polák, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Časy, kdy mohla Slavia důstojně hrát proti Barceloně jsou dávno pryč. Teď se musí bát i Teplic.

Kreativita je pro slávisty sprosté slovo

Sobotní zápas byl krásnou ukázkou toho, jak Slavii celou sezónu chybí kreativita. Její hráči nejsou schopni herně nic vymyslet ani přejít přes hráče soupeře. Tyto tristní výkony nadzvedávají ze židle i fanoušky. Nesnaží se to ale změnit ani přestupová politika Slavie. Pokud bude nakupovat hráče, jako je Daniel Vašulín, o kterém se spekulovalo, lepší to už ani nikdy nebude.

Pokud chce Slavia ještě někdy cílit na titul, je potřeba výrazně pročistit kádr a u přestupů přemýšlet hlavou. Například Tijani totiž ukázal, že se svou kvalitou patří maximálně do týmu Teplic.

Neschopný Trpišovský týmu nepomáhá

S aktuálními mdlými výkony nedokáže nic udělat ani trenér Jindřich Trpišovský. Fanoušci tak logicky volají po jeho konci. V derby zřejmě rezignoval na jakoukoliv taktickou přípravu a sešívání 60 minut hráli jen nakopávané balony na útočníka, který na ně však byl úplně sám a ostatní hráči místo napadání čekali na své obranné polovině.

Hráči si však na hřišti nemohou dělat, co chtějí. Pokud je na lavičce trenér, který nedokáže jasně nastavit taktiku, něco je špatně. Hráči si ji sami vymýšlet nebudou. Od toho je na lavičce trenér, aby nastínil, jak se bude hrát. Neefektivní útok, rozdílových hráčů přesně nula a zápasy rozhoduje jedna tutovka. To je to, co definuje zápasy slávistů, které navíc trápí ještě mentální nastavení do důležitých zápasů. Trpišovský dokazuje, že už týmu nemá co dát. Tým potřebuje nový impuls.

Sparta v této sezóně získá titul zaslouženě

Zdá se, že Spartu po sobotním derby už nemůže nic zastavit. Remízou si splnila povinnost a zbytek sezóny už vypadá jako formalita. Až na školení od Liverpoolu a klopýtnutí v Plzni ji letenští zvládli bravurně. Oproti Slavii těží hlavně pracovitosti a houževnatosti týmu. Největší výhodu ale mají na postu trenéra. Brian Priske se ukazuje jako skvělý stratég a trenér s koncepcí, který přemýšlí hlavou. Stále je však co vylepšovat. U Sparty je to zejména nelichotivá statistika počtu červených karet, kterých její hráči posbírali v ročníku už deset.

Zdroje:

https://www.ruik.cz/trpisovsky-musi-skoncit-k-cemu-je-tijani-fanousci-slavie-reaguji-na-remizu-se-spartou-a-pozaduji-zmeny/

https://isport.blesk.cz/clanek/muj-isport-blogy-redaktori-jiri-fejgl/447312/sparta-prekonala-slavii-v-odolnosti-i-diky-emotivnim-zlobivcum.html

https://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-1-liga-rocnik-2023-24/447245/slavia-chce-vasulina-hradec-svou-oporu-neudrzi-zajemcu-je-ale-vic.html

https://www.sport.cz/clanek/fotbal-ceska-1-liga-co-resi-remiza-v-derby-sparta-muze-slavit-titul-uz-ve-stredu-5028085

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz