Hlavní obsah
Názory a úvahy

Petr Fiala si odvoláním Bartoše vstřelil vlastní gól

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Presidential Communications Office, Public domain, via Wikimedia Commons

Nečekané odvolání Ivana Bartoše může být paradoxně mnohem více nepříjemné pro ODS než pro samotné Piráty. Pokud totiž Piráti opustí vládu, koalice SPOLU získá opět relevantní a přijatelnou protiváhu v opozici.

Článek

Když Petr Fiala vítězoslavně předstoupil na tiskovou konferenci a oznámil odvolání vicepremiéra Ivana Bartoše kvůli nezvládnuté digitalizaci, kromě opozice to uvítali i někteří členové a příznivci koalice SPOLU a Starostů. Ve skutečnosti to pro ně však žádná výhra být nemusí. Naopak je velmi pravděpodobné, že si Petr Fiala tímto siláckým gestem podpořeným tlakem z mateřské ODS jen ještě více podřezal větev.

Prohlášení Petra Fialy k odvolání Ivana Bartoše:

Důvod nespokojenosti lidí netkví ve zpackaném stavebním řízení

Lidé jsou z velké části s vládou současné vlády nespokojení. To je fakt vycházející i z aktuálních průzkumů pro nadcházející volby do Sněmovny. Mezi důvody, proč vláda není populární jistě patří i nefunkční stavební řízení, které měl Ivan Bartoš na starosti. Ani náhodou však nešlo o hlavní důvod nespokojenosti voličů.

Já sám jako volič SPOLU vnímám větší problémy úplně jinde. Místo zodpovědné politiky a plnění slibů zde máme chaotické a nahodilé rozhodování. Radikální škrty ani reformy nepřišly a rozpočet je dál s vysokým schodkem. Místo snižování stavů státních zaměstnanců se vláda rozhodla získat peníze obráním akcionářů ČEZu a mimořádnou daní uvalenou na další velké firmy. To ale opravdu není to, co jsem si jako volič SPOLU od této vlády představoval.

Když byl odvolán Bartoš, měli jít i další

Naopak v případě Ivana Bartoše oceňuji alespoň to, že se pokusil o velkou reformu. To, že nevyšla, je samozřejmě neúspěch. Dokáži si však představit i jiné adepty na odvolání, pokud už se přistupuje k tak zásadnímu vyvozování následků na základě odváděné práce. Například kontroverzního ministra spravedlnosti Blažka, který se například sešel s bývalým poradcem Miloše Zemana Martinem Nejedlým. A židle by se měla třást i pod ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem, který plánovanou zdravotnickou reformou dokázal jediné, a to rozzuřit lékaře a dostat je na protesty.

Z aktuální situace navíc těží zejména populistické hnutí ANO. Hned za ním stojí nejrůznější antisystémové strany a hnutí, které také těží z nespokojenosti ve společnosti. Najednou tak není jisté, že se podaří zopakovat historický úspěch z minulých voleb, kdy se komunisté poprvé od roku 1989 nedostali do Poslanecké sněmovny. A pokud se to stane, nebude to jejich vlastní zásluhou, ani vinou neschopnosti Ivana Bartoše, ale kvůli nepřesvědčivým výsledkům celé vlády Petra Fialy.

Foto: Ben Skála, Benfoto, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má přezdívku Don Pablo a symbolizuje kmotrovské časy v ODS. Po schůzce s Martinem Nejedlým byla na místě jeho rezignace, ale Petr Fiala nenašel sílu k jeho odvolání.

Nespokojeným voličům chyběla alternativa

I přes to, že postupem času roste i moje nespokojenost s kabinetem Petra Fialy, byl jsem rozhodnutý některou z vládních stran do Sněmovny opět volit. A to proto, že v opozici jednoduše nebyla žádná rozumná alternativa. To se ale může nejen pro mě brzy změnit. Pokud Piráti podle očekávání zcela opustí vládu, vytvoří v opozici významnou protiváhu současným vládním stranám.

Petr Fiala se přitom tomuto scénáři zřejmě snažil předejít už při sestavování vlády. Tehdy nevýznamné Piráty nehodil přes palubu, i když jejich hlasy k většině v Poslanecké sněmovně nepotřeboval. Naopak jim přidělil rovnou tři ministerstva. Bylo to právě proto, aby případní naštvaní voliči neměli v opozici plán B, pokud vláda zklame.

Foto: Piráti, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Piráty může současná situace posílit. Je to pro ně šance, jak se po období úpadku opět stát významným hráčem v české politice.

Rozhodne rok do voleb

Pokud Piráty neovládne po rezignaci předsednictva radikální levicové křídlo, pro mnoho bývalých voličů SPOLU a Starostů se stanou přijatelnými. Opozice už totiž najednou nebude jen Babiš, Konečná, Okamura nebo Rajchl. A to může významně změnit pravidla hry. Může se proto stát, že Piráti nebudou po současném zemětřesení poražení, ale vítězové. To uvidíme za rok po volbách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz