Hlavní obsah
Bydlení

„Šumperák“ je stejně ohavný jako režim, ve kterém vznikl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vít Švajcr Dobré světlo.com, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Rodinný dům lidově nazývaný „Šumperák“ se za minulého režimu rozšířil jako mor. Stojí snad v každém městě nebo vesnici. Jeho výstavba byla levná a jednoduchá, takže si u Čechů zákonitě musel získat oblibu. Co na tom, že je doslova ohavný.

Článek

Bytová krize není jen výsadou současnosti. Za komunismu byla situace velmi podobná. Byty prostě nebyly a lidé tento problém řešili vlastními silami. A tak kromě kolektivního bydlení v obludných panelácích vznikaly jako houby po dešti i rodinné domy. Uvádí se, že od padesátých do sedmdesátých let bychom každý rok napočítali asi 20 tisíc nových domků.

Jejich vzhled však byl stejně nevalné kvality jako prefabrikovaných panelových domů. Lidé totiž nevyužívali architekta, ale používali pořád dokola starší vzory, které naprosto necitlivě upravovali. Hlavní byla mantra, aby byl dům levný a jednoduchý. Na vzhled se nehledělo a oko estétů trpělo, stejně jako ráz krajiny.

Foto: Lubor Ferenc, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Kvalita výstavby za komunismu byla doslova k pláči a tehdejší domy jsou dodnes ostudou. Na snímku je obec Rovná, což měla být vzorová socialistická vesnice.

Šumperák byl revoluční

Ne, že by domácí lidoví teoretici nevzhlíželi k architektonickým trendům. Táhly hlavně severské vzory, ale přes komunistickou šeď brizolitu se do praxe příliš nepromítaly. Revoluci způsobily až terasové a atriové domy v čele se slavným šumperákem.

Jeho příběh je ale přesně poplatný režimu, ve kterém vznikl. Úplně první typ tohoto domu vznikl roku 1959 v Litovli. Navrhl jej architekt Vladimír Kalivoda pro ředitele tamních strojíren Zdeňka Dobeše. Jeho sousedům se však líbil natolik, že se jej rozhodli okopírovat. Tím se spustila vlna šíření, tedy spíše kradení plánů a dalších šest domů bylo postaveno v Mladějově. Co na tom, že to bylo k nevoli původního autora. Duševní vlastnictví bylo sprosté slovo, když přeci za komunismu bylo všechno všech.

Josef Vaněk vydělával na okopírovaných plánech

Kdo by si však myslel, že série kopírování plánů skončí, byl by na omylu. Když se měl na základě těchto domů stavět další v Topolanech, našel se jistý Josef Vaněk, který opět stavební prostě okopíroval. Až na základě těchto plánů Vaněk vytvořil šumperák, jak jej známe dnes.

Z Vaňka se stala hvězda a lidé mu doslova trhali ruce. Pozornost totiž upoutala jeho realizace v Šumperku, kde si pověstný dům nechal postavit místní lékař. Podle toho také získal svůj název. Do Šumperka se začali sjíždět lidé z celé republiky a Vaněk postupně vypracovával další varianty.

Foto: Michal Louč, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Z okopírovaných plánů se zrodil hit výstavby za minulého režimu. Postupně začal existovat v různých variantách.

Byznys se šumperákem nakonec komunisté zarazili

Vaněk si vytvořil slušný byznys a stavební plány prodával za 842 korun. Zájemců bylo mnoho a s množením mu pomáhali i členové rodiny. Vydal si dokonce reklamní brožuru se svou adresou a telefonním číslem. Čilého ruchu kolem šumperáku si všiml i původní architekt, který se chtěl s Vaňkem soudit. Od toho ale nakonec upustil. Zřejmě si uvědomil, že v komunistické justici se zastání získat nedá.

Dům se stihl objevit dokonce na pohlednicích a plakátech jako příklad socialistického pokroku. Poslední slovo ale nakonec měli v sedmdesátých letech komunisté. Nadřízení z okresního stavebního podniku zažalovali Vaňka za nedovolené podnikání. Možná za tím stála klasická česká závist, možná socialistické přesvědčení. Vaněk však s podnikáním skončil a nechal se zaměstnat v družstvu Kovostav. Tam plány dál legálně šířil a vyvázl bez trestu.

Foto: Palickap, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Šumperáky i po novodobých rekonstrukcích dokonale ilustrují obludnost, která vládla architektuře za socialismu.

Hlavně levně

A proč byl vlastně šumperák tak oblíbený? Jeho výstavba byla velmi snadná a měl ji zvládnout jeden zedník a dva pomocní dělníci za dva měsíce. Hlavní důvod ale byla cena, která byla na tehdejší poměry také velmi nízká. Tak či tak je již naštěstí šumperák jen symbolem minulosti, do které se snad nikdo nechce vracet. Bohužel tento unifikovaný dům stále hyzdí mnohé města a vesnice, kde působí jako pěst na oko. Dodnes tím připomíná marnost a ohavnost minulého režimu.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0umper%C3%A1k

https://www.stoplusjednicka.cz/sumperak-zatracovana-i-obdivovana-legenda

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz