Hlavní obsah
Názory a úvahy

21 gramů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Člověk a tajemno

Věříte v existenci lidské duše, a tudíž i v relativní nesmrtelnost? Ne? A co se na tuto problematiku zkusit podívat s humorem a trochou ironie? Třeba ji při tom i trochu obalit mystifikační mlhou tajemna.

Článek

21 gramů

Nedávno jsem četl v jednom raději nejmenovaném časopise článek pojednávající o nesmrtelnosti lidské duše. Nejsem mystik, natož náboženský fanatik, leč určitá fakta nelze přejít pouhým pokrčením ramen. Třeba studii o váze lidské duše.

Ano, lidská duše váží. Váží přesně 21  gramů. Ani o gram méně, ani o gram více. Již v roce 1907 lékař Duncan MacDougall z Haverhillu v Massachusetts takto zkoumal šest umírajících pacientů. Vážil jejich těla v době těsně před smrtí, a pak ihned po jejich skonu. Zjištěné výsledky, publikované v současných lékařských časopisech, uváděly, že pacienti přesně v okamžiku smrti ztratili na váze 21 gramů. A totéž potvrdily i výzkumy prováděné na konci minulého století.

21 gramů. Co to je 21 gramů? Pár koleček salámu, půl kolečka tlačenky či jedna kávová lžička prejtu. A to je duše? A kde se skrývá ten náš procesor, že ho zatím neobjevily ani moderní lékařské přístroje našeho špičkového zdravotnictví? Je schován v srdci? V mozku? V páteři nebo ještě i v jiných orgánech? Či je součástí naší tajemné krve? Skládá se z nějaké nám neznámé substance? Podléhá vůbec euklidovskému pojetí třírozměrného prostoru? Odkud tedy řídí naše osudy?

Když to neví ani náš ministr zdravotnictví, nemohu to samozřejmě vědět ani já, jakožto stále málo do kartelu zdravotních pojišťoven přispívající pacient. Také nevím, kam ta dušička odlétá potom. Jestli se škodolibě usadí třeba na lustru a se zájmem pozoruje ten frmol okolo, či se spojí se samotným třpytem hvězdného prachu. Nebo se znovu uhnízdí v nějakém jiném miminku, aby znovu a znovu absolvovala ten náš nekonečný kolotoč drsného, však milovaného života.

O tom si možná povíme, až budeme na tom lustru sedět sami…

Zajímavější bude všímat si pouze výše uváděné váhy 21 gramů. Podíváme-li se na to ze všech úhlů, nakonec zjistíme, že všichni lidé bez ohledu na pohlaví, výšku, váhu, inteligenci, věk či rasu mají v sobě stejnou esenci o naprosto konstantní váze. Zde neplatí dokonce ani náš lustrační zákon a tudíž se to týká bývalých i současných členů KSČ. I jejich, byť poněkud zarudlejší, kolečko salámu váží 21 gramů. Jsme tedy všichni jedné krve, ty i já. Jsme tvořeni a určováni jedinou a také jedinečnou substancí, díky níž možná už nelezeme po stromech a nemlátíme se po hlavách antilopí kostí. Že tak nyní činíme daleko efektivněji a civilizovaněji, je už věc jiná. To je asi to naše dědictví ještě z dob divoké a nemilosrdné džungle, a aby ho ta dušička, chudinka malinká, jednadvacetigramová, ovlivnila, musela by kolikráte být až několikakilovým ovarem. Samozřejmě jak u koho.

Jsou lidé, kteří tu svoji dušičku nevědomky poslouchají a po vzoru Rychlých šípů jsou čestní, pravdomluvní, zastávají se slabších, myjí si před jídlem ruce, nepijí na třešně vodu a jsou neúplatní.

Jiní pak dušičku také jakoby poslouchají, ale jsou trochu nahluchlí. Tu občas zalžou, něco ukradnou, nepouštějí starší lidi v tramvaji sednout a také myslí více na sebe. Nečistí si ráno zuby a nějaký ten úplatek je rozhodně nerozhodí.

Poslední sorta je však úplně zavrženíhodná. Jsou to bezohlední dravci, predátoři. Jejich aura je tak jedovatá, že i ta dušička stráví celý ten čas v bezmocné agónii. A právě tito lidé nám dělají největší problémy. Systematicky kradou, lžou, jako když tiskne, a to nejen v parlamentu, myslí jenom na sebe, i když veřejně vzývají pouze vlast a národ, neštítili by se obětovat lidský život, v tramvaji nikoho pouštět nemusejí, protože jí nejezdí. A jsou úplatní, velmi úplatní. Můžeme je najít ve všech nápravných zařízeních, jsou členy proslulých zločineckých gangů anebo figurují v čele mamutích holdingů. I v politice se jich dost urodilo. Zkrátka Bratrstvo kočičí pracky.

A teď si představte, že se všemi těmito typy se sejdete na tom lustru. Ne, ty dušičky, co byly celou dobu omámeny, za to nemohou. Ony to zkrátka nedaly. Tak si popovídáte, jaké že to bylo, a že horší či lepší než předtím, a pak se pomalu rozlétnete. Jedny za hvězdným třpytem, druhé hledat další šanci v porodnici.

A vy… Kam byste, až to nastane, letěli?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz