Hlavní obsah
Názory a úvahy

Odhady i dohady o příčinách současné vládní krize

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

pirátská vlajka

Ve sportu i v politice platí, že někdy stačí i jedna chyba a veškerá snaha, plány i sny jsou ztraceny. Ti slabší upadnou v zapomnění, ale ti silní vstanou a začnou znovu. Vláda má ale pouze rok do voleb, což už je k restartu nejvyšší čas.

Článek

Odhady i dohady o příčinách současné vládní krize

Ne všechno je zlato, co se třpytí a logicky ani žádná vláda není křišťálově čistá, není bez chybičky, bez poskvrny. Tato současná se však čistá dlouho zdála. Jak by ne, když aristokratické, až vznešené chování jejího předsedy vylučovalo jakýkoliv postranní úmysl, jakoukoliv lumpárnu, jakékoliv dotační podvody. Vždyť jenom udržet bezproblémový chod pětičlenné koalice byl úkol téměř nadlidský. Je samozřejmé, že opozici se takováto kladná klasifikace nehodila, a proto do hlav svých příznivců neustále vtloukala, že jde o vládu asociální, nejhorší od listopadu 89, která neumí nic jiného než ožebračovat obyčejný lid. Ani ruské dezinformační kanály nezůstávaly pozadu, neboť oficiální prozápadní politika se vůbec nerýmovala s maďarskými či slovenskými halekačkami.

A pak to zaskřípalo.

Je naprostou pravdou, že premiér může navrhnout k odvolání jakéhokoliv ministra, pokud není spokojen s jeho prací. My sice k tomu můžeme mít výhrady, ale jinak do toho nemáme co mluvit. Však toto odvolání má svá pravidla, svůj rámec, který tak úplně dodržen nebyl. Předseda vlády, z kterého byste ani na mučidlech nevypáčili sprosté slovo, se pojednou zachová podivně, podezřele. Aniž by se při dopolední schůzce slovem zmínil o svých úmyslech, za pár hodin nedočkavě oznamuje Bartošovi své rozhodnutí.

Proč?

To nemohlo počkat do druhého dne? Nebo ještě lépe do příletu prezidenta? Kdo, anebo co ho donutilo jednat tak zbrkle a neprofesionálně? Piráti na to měli okamžité vysvětlení. Petr Fiala je pod vlivem jistých členů ODS, jedná podle jejich pokynů a vyhození Bartoše bere celá strana jako urážku, a proto odchází z vlády kompletně.

A teprve teď to začalo. Hlavně na sociálních sítích. ODS se ještě kmotrů hýbajících v pozadí děním zcela nezbavila. To všechno je pouze předehra pro budoucí koalici ODS + ANO.

Fiala dostal ultimátum, buď půjdou Piráti, nebo on! V té digitalizaci jsou obrovské peníze, a proto je potřeba zatím nezkorumpované Piráty odstavit od válu. Atd atd.

A opozice se jenom směje, pouze Okamura, snad aby nevyšel z formy, vydal navíc prohlášení, kde důrazně žádá tuto vládu, aby okamžitě odstoupila.

Takže to skřípe a vrže už docela pořádně. A přitom stačilo, pane premiére, pouze zachovat chladnou hlavu. Vyříkat si to s Ivanem Bartošem z očí do očí a počkat na přílet prezidenta, který si k tomu určitě také řekne svoje.

Takhle po neúspěchu v krajských volbách bohužel ztrácíte další body.

Zdroje: denní tisk, internetové zpravodajství, Facebook

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz