Hlavní obsah
Názory a úvahy

Političtí sedmilháři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Proč se u nás tak lže, když i prezidentská standarta nás nabádá k úplnému opaku? Že ryba smrdí od hlavy, věděli již naši předci.

Článek

Političtí sedmilháři

Již jako malá pacholata se stáváme oběťmi zákeřné lživé kampaně. Začínají to rodiče populistickou historkou o Ježíškovi, pokračují erotickou pohádkou s čápem v hlavní roli a končí s tvrzením, jež si tento národ škodolibě nechal vyšít i na prezidentskou standartu.

Že prý pravda zvítězí.

Jak dojemné… Vždyť nejedno oko nezůstalo suché, když Mistr Jan Hus v podání Martina Štěpánka vzkazoval z již kouřící hranice svému národu: Hledej pravdu, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, mluv pravdu, drž se pravdy, braň pravdu až do smrti, protože pravda tě osvobodí od hříchu.

My však víme, že se všude okolo nás lže, až se práší. Jsou dokonce i profese, které mají tuto činnost v popisu práce. Jsou to meteorologové, smuteční řečníci na pohřbech, ti lidé s dlouhýma rukama, no ti, jo, rybáři, a světe div se – i politici. Že se tak děje v předvolebních kampaních, by člověk ještě pochopil. Říká se sliby chyby, na což jsme si již zvykli. Horší to je, když naše politické špičky lžou i potom. Zase ale musíme dělit lži na neškodné, takové, které patří k bonmotu, neboť by jinak onen politický matador neměl ani co říct. Potom ty vážné, které již ovlivňovaly, či ovlivňují politické prostředí – a nakonec tzv. bomby.

Dejme si tedy pár příkladů, nejlépe z domácí scény. Třeba takový Andrej Babiš. Ten sice lže neustále, neb jinak ani mluvit neumí, však jeho lži jsou spíše jenom takové pavlačové pomluvy, drby. Nejvíce ho vždy inspiroval ten „ožrala Kalousek“, ale ani na Klausovi, potažmo ODS celé, často nezůstávala nitka suchá. To vše však mělo a má pouze jeden, jediný účel. Tak jako hovnivál si střeží tu svoji kuličku, tak i Andrej si hlídá svůj milovaný Agrofertíček. Snad proto i dříve tvrdil: Já nechci jít do politiky, já bych byl špatný politik. A když už tam byl, musel se především vylhávat ze svých průšvihů: S Čapím hnízdem nemám nic společného. Nevím, komu to patří. Farmu mají, myslím, nějací advokáti. Mimo státních zastupitelů mu sice nikdo nevěřil, což ho od dalšího politického tažení nemohlo absolutně odradit.

Nejčastěji se však náš expremiér chválí, jakoby mu nestačilo, že ho již dostatečně adoruje jeho mediální impérium. Vždyť nebýt jeho, máme prý republiku zaplavenou krvelačnými uprchlíky, kteří netouží po ničem jiném než po českých pannách.

Já jsem s Orbánem zkrátka zarazil ty kvóty, bylo to ve 4 ráno, byl to boj na celou noc. Kvóty de facto zrušila Evropská rada už v roce 2017, kdy ČR zastupoval premiér Sobotka. Za vlády Babiše toto usnesení pouze vešlo v platnost.

Piráti chtějí zdanit přebytečné metry a pak vám tam nastěhují migranta. Bez komentáře.

Já jsem pro Česko vybojoval 235 tisíc vakcín navíc. Naopak, tím že se Babiš odmítl připojit k fondu solidarity, získal místo 140 tisíc pouze 70 tisíc vakcín.

Jsme hvězdou Evropy, jsme best in covid. Ano, byli jsme první v Evropě, ale s počtem mrtvých. Přes 40 000!

Ale my snižujeme zadlužení. Nejlepší v Evropě. Jedni z nejlepších. Ha ha!

My jsme předali republiku ve skvělém stavu. Ano, ale s vyluxovanou státní kasou, bez veškerých strategických zásob a s obřím dluhem. 2,4 bilionu korun (tj. 12 nul a jen roční úrok činí 100 miliard korun).To se to pak vládne, že Petře Fialo?

Těch lží je samozřejmě nekonečná řada, což si můžete ověřit na webu 100 lží Andreje Babiše.

Ale i tak je Babiš pouze sedmilhář druhé kategorie oproti jinému borci. Ano, vrátíme se trochu v čase a míříme rovnou na Pražský hrad. Tož čím nás oblažoval náš několikrát soudně uznaný lhář?

Já jsem se zavázal, že nebudu prezidentské kampani kritizovat žádného kandidáta. Kdyby Miloš Zeman nepoužíval v obou kampaních podpásovky a sprosté lži, stoprocentně bychom přišli o to potěšení poslouchat jeho prezidentské vánoční projevy. Na knížete Schwarzenberga zaútočil sudetoněmeckou kartou a na profesora Drahoše pro změnu vytáhl uprchlíky.

Nebudu zneužívat amnestie. Na Hrad si s sebou vezmu pouze tajemníka a řidiče. Mynář bez prověrky na Hradě nebude! To jsou jenom střípky z celkové škály Zemanových košatých vyjadřovacích schopností, proložených ještě několikrát otřepanými bonmoty. Něco jako spojky a předložky ve větách.

Trochu jiné kafe bylo Zemanovo prohlášení na veřejné tryzně v Terezíně ve smyslu, že jeden z vězněných antifašistických bojovníků, slavný český novinář Ferdinand Peroutka, napsal v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem: Hitler je gentleman. Samozřejmě že šlo o výmysl a i přes několikáté rozhodnutí soudu se ješitný Zeman odmítl Peroutkově vnučce omluvit.

Obrovské alibi poskytl Rusům po aféře s novičokem. Kdo ví proč, se zeširoka rozpovídal, jak se ve Výzkumném vojenském ústavě ministerstva obrany v Brně právě onen novičok testoval. Tuto zprávu prý dostal od Vojenského obranného zpravodajství, které samozřejmě ani neexistuje, natož pak nějaké experimenty s novičokem (A234).

Exprezident ani mnoho nepomohl naší zahraniční politice, když tvrdil, že Krym původně Ukrajině nepatřil (on původně nepatřil totiž ani Rusku) a že občanská válka na Ukrajině je něco jako chřipka, která brzy přejde. Zbytečně se snažil mlžit i při výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Že prý se mohlo špatně manipulovat s materiálem a že těch vyšetřovacích verzí je více. Opět trumf pro Rusy, i když v té době se už z Prahy pakovalo osmnáct „diplomatů“ zpátky do své siré domoviny.

Na co však Zeman vsázel, byla čínská karta a není asi jeho chyba, že jím slibované investice nikdy nedorazily. A nedorazí. Číňané totiž dokážou lhát ještě víc. Přesto u nich nemusel šaškovat v televizním studiu s naším chudákem krtečkem a při tom stále mlít, že se přijel do Číny učit, jak stabilizovat společnost. (Zeptejte se Ujgurů, jak je tam pěkně stabilizovali.)

Ale nyní vyjdu vstříc všem těm voličům Zemana, kteří mu hodili do urny hlas, aby prý byla sranda. Nedivme se tedy člověku, který nemá telefon, v počítači (nevíme, jak je to možné) vždy navolí pouze dětské porno, že občas v některých oblastech lidského vědění i při své vrozené genialitě zabloudí.

Víte, co jsou to lumíci, pane Soukupe? Lumíci jsou dílem motýli, dílem brouci, podle zrovna stadia vývinu, a ti trpí sebevražedným komplexem, který spočívá v tom, že se vrhají do moře. A tam utonou, protože neumí plavat. (Týden s prezidentem, 13.6.2019)

A pokud by vám to nestačilo, zde můžete zjistit více:

Ale při vší úctě k našim sedmilhářům, zlatou medaili si nezaslouží. Z naší domácí ligy bych tipoval za vítěze in memoriam prezidenta Antonína Zápotockého, který v podvečer největší loupeže století, 29. května 1953 prohlásil v rozhlase pevným a mužným hlasem, hlasem hodným státníka: Naše měna je pevná a měnová reforma nebude. Všechno jsou fámy, které šíří třídní nepřátelé.

Těsně za ním bych zařadil Klému Gottwalda, který po válce tvrdil, že soukromé zemědělství, jakožto i živnosti komunisté nikdy rušit nebudou. U nás není třeba kolchozů, protože my máme své, české tradice.

Nebuďme však tak přízemní a podívejme se za hranice naší malé zemičky. Kdopak tam asi vynikal v této dovednosti, kdo by získal pomyslnou zlatou plaketu Světový superlhář? Já myslím, že určitě Hitler, protože aby někdo takhle zmanipuloval jeden z nejkulturnějších národů Evropy, musel mít dar přímo od ďábla. Také to potom peklo bylo…

Cenu útěchy si určitě zaslouží první tajemník KSSS Nikita Sergejevič Chruščov, za jeho varietní vystoupení na Valném zasedání OSN, kdy si zul botu a mlátě s ní o řečnický pultík, stále dokola opakoval, že Sovětský svaz nikdy žádné imperialistické choutky neměl.

Aha!

O další Chruščovově lži lze vést dlouhodobé politologické diskuze. Lhal, jak bylo zvykem u všech komunistických pohlavárů, nebo se mu zjevila výjimečně pravdivá vize skutečnosti? On totiž na nějakém tom sjezdu prohlásil, že naše generace již bude žít v komunismu.

Od té doby uplynulo už sedmdesát let a my se můžeme ptát: žije? Jestli to, co je nyní v Rusku, má být už komunismus, tak zaplať pánbůh, že jsme od toho šli pryč. I když…

Možná že se kruh společenského vývoje konečně uzavírá, protože komunismus je vlastně něco jako prvotně pospolná společnost. A jestli se k tomuto vrcholnému bodu bolševizmu Rusko opravdu blíží, nezbývá nám, než jim popřát hodně štěstí a postavit novou železnou oponu.

Vždyť my si se svými sedmilháři tady vystačíme sami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz