Hlavní obsah

Kdyby se lidi dozvěděli: Švédské maloměsto jako vzor pro podporu rodičovství v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Efraimstochter via Pixabay

Švédské maloměsto se stalo archetypální noční můrou konzervativních mužů, kteří se bojí, že by se všechno nemuselo točit jen kolem nich.

Kdyby se lidi dozvěděli, jak se rodičovství podporuje na švédském maloměstě, to by byl pro konzervativce konec!

Článek

Jistě se objeví hlasy, co všechno dřív nebylo, nebo o čem si mohou nechat zdát lidi v zemích, kde je to mnohem horší.

Jenže, jak říká předseda představenstva firmy Mattel ve filmu Barbie:

„Kdyby se lidi dozvěděli, jak se - doplň si sám, v tomto případě třeba rodičovství - podporuje na švédském maloměstě, to by byl náš konec!“

Osobně rodičuji šestým rokem. Se ženou se nám podařilo nastavit si v Česku výjimečný model, kdy se v péči o dítě/děti a trávení času s nimi střídáme cca napůl.

Vždy když za tu dobu vidím zástupy poslanců, zpravidla mužů středního věku, jak vedle vymýšlení kdejakých kravin ještě navíc blokují opatření na podporu toho, aby mladí lidé v Česku měli co nejméně překážek pro výchovu dětí, je mi z toho… neradostně.

To máte:

1) Řešení peněz, když si rodiče snižují/hledají nové úvazky, když je dítě malé. (viz aktuální nová nerovnost ve výši rodičovské pro rodiče stávajících dětí vs. rodiče v budoucnu narozených dětí), na který upozorňujeme jako Zelení kampaní: https://ferovarodicovska.cz/)

Foto: Zelení

Férová rodičovská

2) Dostupné bydlení tam, kde je bydlení populární, nejen umetání cesty developerům, co staví budovy na soukromé spekulace…

3) Místa ve školce na spoustě míst po Česku, kde lidé chtějí žít (o potřebě na poptávku flexibilně reagovat se vedla evropská diskuze v roce 2009. Tehdejší ministr práce a sociálních věcí, jistý Nečas z ODS se tomu vysmál (viz článek Proč letos místo ve školce nedostanete a proč za to nemohou Ukrajinci?) a následující vlády s tím po většinou pokračovaly…

4) Podpora zapojování mužů, kteří to chtějí, do výchovy dětí, resp. podpoře férového ohodnocení práce žen i mimo západní korporace, to už je u nás naprosté tabu.

Někdy předloni jsem byl v Senátu za Zelené na semináři o podpoře sociálního bydlení. Z 281 členek a členů Parlamentu jich tam bylo asi 5-6. Ženy. Díky vám! Muž, pokud se dobře pamatuji, ze sněmovních stran ani jeden.

Byl tam ale jeden postarší muž z Ministerstva místního rozvoje, co má agendu roky na starosti. Ten všem zúčastněným, kteří se řešením dané problematiky vážně zabýváme, blahosklonně říkal, že všechno je naprosto v pořádku a v Česku žádný problém s dostupností bydlení neexistuje.

Tak určitě… Být to tak, nikdo by s Platformou pro sociální bydlení neměl potřebu takový seminář pořádat, nebo se jej zúčastnit.

Autor je členem vedení Zelených a v minulosti působil mj. jako terénní sociální pracovník programu Zabydlování při organizaci Člověk v tísni v Praze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám