Hlavní obsah

Proč nedávat levné máslo do mrazáku a jak v mraze nedostat infarkt

Foto: Pixabay

Spousta z nás si myslí, že čím větší vedro, tím vyšší riziko infarktu. Jenže je to přesně naopak. Spolu s dalšími převážně zdravotními tématy o tom píšeme na webu Vitalia.cz.

Článek

Člověk se pořád dozvídá něco překvapivého. Třeba to, že malým dětem vůbec do ruky napatří mrkev, kterou jim rodiče často dávají, aby si ji cumlaly a zároveń trénovaly skus. Jak vysvěluje lékař Michal Jurovčík z Fakultní nemocnice v Motole v našem podcastu, hrozí, že kousek skutečně ukousnou, vdechnou ho a začnou se jím dusit. Dalším rizikem, na které doktor upozornil, jsou malé ploché baterie. Když je děti spolknou - a stává se to - mohou jim rozleptat jícen. Pak je třeba rychle vyrazit na pohotovost. První pomoc tu překvapivě představuje obyčejný med.

Podcast si můžete poslechnout zde:

Zejména starší lidé, ale klidně už i ti kolem čtyřicátky padesátky by měli dělat všechno proto, aby se jim vyhnuly potíže se srdcem, třeba v podobě infarktu. Ten podle kardiologa Petra Ošťádala, předsedy odborné České kardiologické společnosti, hrozí nejvíce v mrazivých dnech. Vysvětlení? Nízké teploty přispívají ke zužování cév, takže nám stoupá tlak. Srdce přitom musí kvůli chladu pracovat usilovněji , aby pomohlo udržovat dostatečnou tělesnou teplotu.

Kardiologové taky upoornili na to, že k potížím se srdcem a oběhem přispívá i osmělost a že jako prevence tady může fungovat fakt, že si člověk pořídí nějaké zvíře. Podle odborníků funguje pes mnohem lépe než třeba rybičky.

Méně pohotovostí a rady na dálku

Kdybyste měli pocit, že se o vás nebo o někoho v okolí infarkt pokouší, volejte záchranku. Je to správný postup, lepší, než čekat, jestli to nepřejde nebo jet na pohotovost. Těchto oddělení příští rok několik ubude, méně bude pohotovostí například v jižních Čechách, kde naopak přibude možností konzultovat problémy s lékařem na dálku.

To se rozhodně může hodit například u chřipky, která je na vzestupu, jak potvrzují třeba čísla Státního zdravotního ústavu.

Kdo s touhle virózou nelehl, možná finišuje s nákupem dárku nebo pečením cukroví. Tomu druhému nahrál fakt, že ceny donedávna drahého másla šly docela dolů. Kostka se dá koupit i za třicet korun. Jak upozorňují odborníci, levné máslo většinou pochází ze státních zásob, kde bylo zmražené celý rok - je úplně v pořádku ho použít na pečení, nebo asi ho namazat na chleba, ale další zmražení v rámci domácích zásob už by jeho chuti a textuře neprospělo.

Když už jsme u těch nákupů, až se vydáte pro oblíbenou vinnou klobásu - pro někoho typické vánoční jídlo, dejte si pozor na její kvalitu. Spotřebitelský časopis dTest zjistil, že polovina vinných klobás není tak kvalitní, jak se tváří. Zaměřili se na značky, které se prodávají v supermarketech, jako je Globus či Makro, v celé republice. Kompletní přehled testovaných výrobků najdete ZDE.

A ještě jedna připomínka. Pokud si platíte zdravotní pojištění sami cob OSVČ, od ledna budou minimální zálohy činit 3306 korun měsíčně.

Radka Wallerová, šéfredaktorka webu Vitalia.cz

Co stojí ještě za přečtení:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít publikovat svůj obsah. To nejlepší se může zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz