Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dejte důchodcům jejich prachy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Nechte je si užít a ne přežít

Místo abychom našim důchodcům konečně začali vyplácet slušné důchody, tak se uchylujeme k odpornému činu snižování jejich valorizace. Ty peníze jsou jejich, ihned jim je vraťte!

Článek

Hned při první příležitosti nám pan prezident Pavel ukázal svoji neschopnost a zbaběle podepsal zákon, který vezme důchodcům skoro tisíc korun měsíčně. Škoda. Tajně jsem doufal, že se jako země konečně alespoň přiblížíme standartům, které důchodci zažívají na západ od nás.

Je to právě ta tisícovka měsíčně, co odděluje chudého důchodce z východní Evropy, od relativně bohatých důchodců na západě. Chudáci naši důchodci. Mohli si tu tisícovku měsíčně ukládat stranou a třeba konečně jako Němci, Briti a Francouzi se vydat v létě na nějakou riviéru u Středozemního moře. Už od dětství mě to neuvěřitelně štve. Proč ti naši důchodci musí živořit a počítat každou dvacetikorunu, jako by to byla zlatá mince? Je mi trapně při pomyšlení na ohromné množství důchodců pohybujících se kolem hranice chudoby.

Výmluvy této skvělé vlády, která je naprosto příšerná, ale pořád lepší než Babiš a SPD, že musíme šetřit na důchodech, mě naprosto irituje. Vždyť dáváme pouze 4,5% HDP na výplatu důchodů, a to je mnohem méně než vyspělé západní státy. S pitomým řeckým příkladem na mě prosím nechoďte. Nikdo nechce vyplácet důchodcům 70 tisíc měsíčně jako to měli v Řecku, takoví blázni nejsme a nikdy nebudeme.

Kdy se už konečně dočkáme doby, kdy naši důchodci, což jednou budeme i my, budou mít opravdu důstojné stáří? To jsme tak chudá země? Podle mého názoru je potřeba pozměnit priority a uvědomit si, že na důchodech by se mělo šetřit jako poslední a ne první. Tak kde to jsme sakra? Tohle je celé špatně.

Teď zbývá jen Ústavní soud a já pevně doufám, že rozpozná vládou naprosto účelově zneužitý stav legislativní nouze, na který dokonce existuje precedens z minulosti. Bojím se však, že Rychetský a spol. dají vládě za pravdu z důvodu vzájemných dlouholetých přátelských vztahů. A tak naši důchodci nejenom že nepojedou na dovolenou, ale část z nich doslova nebude mít co „žrát“. A to mě naprosto vytáčí. Děkujeme vládo, že nemáte, ani na poměry státu, blbých 20 miliard na naše důchodce. Měli byste se stydět.


Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz