Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hořký americký sen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: mpewny/pixabay.com

Americký sen je pěkné a často omýlané téma. Mnoha lidem se sen určitě splnil a v klidu si teď plavou ve svém zahradním bázenu a řídí svůj nejnovější model Tesly. Bohužel, ne všichni měli takové štěstí a mnohým americký sen zhořkl.

Článek

Nejen, že nemají zahradní bazének, ve kterém by se mohli čváchat, ale nevlastní a ani neobývají žádný dům nebo byt. Jejich příbytkem je totiž často obyčejný stan, takový který v Mountfieldu prodávají za tisíc korun. Pokud máte extrémní štěstí, tak jste šťastným majitelem alespoň ojetého automobilu, který vám slouží jako střecha nad hlavou.

Vraťme se nejdříve ke trampům ve stanech. Ti jsou často na samém okraji společnosti a svůj stan si klidně postaví uprostřed obyčejné rušné ulice, například někde v Los Angeles. Po chvíli ho následují další a po nějaké době se ta obyčejná ulice změní ve stanové městečko. Pro představu - je to asi to samé, jako by si někdo postavil dvacet stanů někde u Národního muzea v Praze.

Při zmínce o městě Beverly Hills si představíme honosné vily a nablýskaná auta, pokud se ale do Beverly Hills opravdu reálně vydáte, nespatříte znaky bohatství, ale chudoby, a to ve formě stovek špinavých stanů postavený přímo na chodníku. Pokud rádi užíváte Fentanyl, tak toto místo na zemi je stvořené přímo pro vás a takové v USA najdete takřka v každém větším městě.

Je to naprosto neuvěřitelné. Je to nejbohatší země světa, s nejrozvinutější ekonomikou a v jejích ulicích žijí lidé ve stanech nebo spí v autech. Lidé žijící v autech jsou ve společnosti postaveni mnohem výše než stanaři. Mnohdy lidé obývající auta mají normální zaměstnání. Vtipné a smutné zároveň je, že ani když pracujete jako slušný člověk na plný úvazek, tak to často nestačí k tomu, abyste si byli schopni pronajmout byt. Mnoho číšníků a prodavačů tak večer po práci sundá pracovní uniformu a uloží se ke spánku na zadním sedadle svého Chevroletu. Při spánku sní o svém americkém snu, který by v jejich případě došel naplnění i pouhou střechou nad hlavou, která by měla tašky a vývod komínu.

Co se to s Amerikou děje? Je to naprosto nemožné pochopit, vjemy, co se na nás z Ameriky šíří, jsou neuvěřitelné. Přitom v zahraniční politice je USA jedna z nejlepších na světě a snaží se o šíření demokracie. Oni si říkají „beacon“ a jsou majákem pro všechny ostatní země, které by se měly USA inspirovat a následovat jejich demokratické směřování. To je sice pěkné, ale někdy Amerika káže vodu a pije víno. Tato země má neuvěřitelné vnitřní problémy, které přesahují hranicí možného chápání pro obyčejné Evropany. Tento článek zatím popsal pouze jediný z řady problémů. U nás v České republice naštěstí takový masivní problém se stanovými městečky nemáme.

Co se bude s naším a světovým vzorem dít dál, nikdo snad ani neví. V USA by se měli inspirovat Evropou a konečně opustit od zákonů džungle, kde silnější vyhrává a kde nemůžete očekávat žádnou pomoc. Vždyť v Americe jsou miliony lidí bez zdravotního pojištění. No, co to je? Miliony lidí se bojí, že pokud si náhodou zlomí ruku, tak od nemocnice dostanou tak vysoký účet, že ho budou splácet léta. V případě vážnějších zraněních nebo nemoci se už nedoplatíte vůbec a po zbytek života budete splácet.

Co se týče spravedlnosti a soudnictví, tam je na tom Amerika hrozivě. Státní zastupce, než aby se pokoušel zjistit vinu, či nevinu obžalovaného, tak se namísto toho snaží ze všech sil vehementně dokázat vinu, protože to není soudní proces, ale jeho show pro televizní kamery lokálních televizních stanic. Jde tu o prestiž a ne o pravdu. Vinu se často snaží dokázat i navzdory tomu, že tuší, nebo si je vědom neviny obžalovaného. Jde prostě jen o to, aby vyhrál nad obhajobou za každou cenu a ne o spravedlnost jako takovou.

A co skvělá porota složená z lidu? Dobrý nápad, ale to nejsou náhodně vybraní občané z lidu, aby byli co nejvíce nezávislí. Naopak, právníci obhajoby a státní zástupce vybírají do poroty zástupce sami z nabízených možností, které jim nabízí soud. Namísto spravedlnosti tak jde o bizarní hru, ve které se vybírají jednotlivý porotci tak, jak se to hodí obhajobě nebo obžalobě pro projednávaný případ. Například se vám jako obhajobě může hodit, že v porotě bude většina černochů a menšina bělochů, tak se to budete snažit prosadit. Nejsmutnější na tom všem je, že toto se v USA opravdu děje a je to opravdu zvláštní.

Amerika rozhodně není nejlepší zemí světa pro život. Nebál bych se říct, že to je jedna z nejhorších zemí k životu, pokud tedy nejste muž a běloch zároveň, potom to máte stokrát jednodušší než ostatní. Pokud jste černoch, tak to máte v Americe velkou smůlu, protože tam je rasismus stále silně přítomen a celý život se s tím budete setkávat.

Snad už Bůh konečně požehná Americe a ta vyřeší utrpení miliónů svých obyvatel. Pro rány boží, vždyť to je nejbohatší země světa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz