Hlavní obsah
Seberozvoj

Klíč ke štěstí podle amerických vědců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Klíč ke štěstí

V roce 1938 započali harvardští vědci pracovat na desetileté studii, ve které se snažili zjistit, za jakých okolností jsou lidé šťastní a tedy žijí déle. Pojďme se podívat na překvapivé výsledky

Článek

Studie se zúčastnilo 724 lidí z celého světa. Zkoumala se jejich zdravotní historie a každé dva roky pacienti vyplňovali obsahlé dotazníky týkající se jejich života.

Výsledky budete možná překvapeni. Kariéra, peníze, sportování nebo zdravý životní styl nejsou tím nejdůležitějším. To, co nás dělá nejvíce šťastnými jsou harmonické vztahy. Díky nim jsme spokojenější, zdravější a žijeme déle.

Vztahy k našim blízkým nás ovlivňují i po fyzické stránce. Dokážete si vybavit ten vzrušující pocit, když v konverzaci s někým na kom vám záleží, dochází k vzájemnému porozumění a váš pohled na věc je vnímán jako ten správný? Nebo když v období rané zamilovanosti nemůžete pořádně ani spát?

Budujte a zlepšujte svoje vztahy. Snažte se, aby byly harmonické a postavené na pevných základech.

Mnoho lidí se domnívá, že přátelské nebo partnerské vztahy se o sebe postarají samy. To však nemůže být dál od pravdy. Je potřeba o ně pečovat, jako by to byl živý tvor.

K harmonickému budování vztahu plného porozumění je potřeba si upřímně říct, co od vztahu čekáme. Jestli investice do něj stojí za to a my se tak posuneme v životě dál tím správným směrem.

Lidé jsou společenští tvorové. Potřebujeme jeden druhého. Jako jedinec toho moc nezmůžeme. Navzájem si pomáháme a máme potřebu spolu komunikovat.


Pojďme si vyjmenovat 7 důležitých prvků, které naše vztahy upevňují


Pocit bezpečí
Komu byste vystrašení zavolali uprostřed noci? Na koho byste se obrátili v případě nějakého problému?

Vzdělávání a rozvoj
Kdo vás podporuje ke zkoušení nových věcí a využití nabízených příležitostí? Pomáhá vám někdo se splněním vašich životních cílů?

Vzájemné porozumění
Kdo o vás ví všechno nebo skoro všechno? Komu se můžete svěřit s tím, co vás trápí? Komu skutečně upřímně řekněte, jak se cítíte?

Společné zkušenosti a pohled na svět
Máte v životě někoho, s kým sdílíte svoje životní zkušenosti? Někoho, kdo posiluje a vyzdvihuje vaše dobré vlastnosti a to, kým jste?

Intimita a láska
Máte pocit uspokojení v oblasti intimity a lásky ve vašem životě?

Pomoc (praktická i teoretická)
Na koho se obrátíte, když potřebujete pomoct s nějakým praktickým nebo složitějším úkolem? (např. jak zasadit strom nebo oprava nefunkční WIFI)

Odpočinek a zábava
Kdo vás umí rozesmát? S kým byste šli rádi do kina nebo na výlet a cítili vzájemné propojení? S kým se cítíte v pohodě?

Napište si všech sedm bodů na papír a poznačte si u každého z nich, jestli se najde někdo ve vašem životě, kdo jednotlivé body splňuje a dodává vám tedy dostatečnou podporu. Nezapomeňte, že ne každý vztah splňuje všech 7 bodů.

U každého bodu se zamyslete. Možná, že ne všechny jsou pro vás stejně důležité, ale u těch, co pro vás mají velký význam si skutečně upřímně odpovězte na otázku „Dostává se mi v daném bodu dostatečné podpory?“

Po vyhodnocení můžete zjistit, že je ve vašem životě mnoho lidí, se kterými si užijete legraci, ale zároveň nikdo komu byste se mohli svěřit. Nebo poznáte, že máte jen jediného člověka, kterého byste požádali o pomoc. Taky třeba přijdete na to, že ta osoba, kterou jste nebrali příliš vážně, je zrovna ta, která ve vás utváří pocit bezpečí

Nebojte se obrátit v případě potřeby na ty ve vašem okolí. Nikdy není pozdě, abyste s jiným člověkem navázali nějaké spojení. Ať už to znamená cokoli. Možná se jen potřebujete někoho zeptat na něco co vás trápí nebo prostě jen toužíte po pozornosti.

Přeložil Vlachovina z https://www.cnbc.com/2023/02/10/85-year-harvard-study-found-the-secret-to-a-long-happy-and-successful-life.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz