Hlavní obsah
Zdraví

Nejstarší člověk se dožil 122 let. Tři možné důvody proč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pixabay

Ilustrační obrázek

Nejstarší osoba v dějinách byla podle všeho 122 let stará žena z Francie. Tady jsou tři důvody, díky kterým se dožila tak vysokého věku.

Článek

Jeanne Calmentová byla ženou z Francie a dožila se úctyhodných 122 let, čímž získala titul nejstarší osoby v dějinách. Ještě před tím než zemřela se paní Calmentová nechala vyzpovídat v interview demografickým expertem Jean-Marie Robinem, který se specializuje na spojitosti mezi dlouhověkostí a zdravím.

Pan Robin však varuje. Musíme si uvědomit, že dlouhověkost paní Calmentové je v podstatě jen náhoda. Je to velká vzácnost a tak je na ni potřeba pohlížet. Navzdory tomu můžeme přece jenom zmínit tři aspekty jejího života, které k tak vysokému věku mohly dopomoci.


Tři důvody vysokého věku paní Calmentové

1. Byla bohatá

Paní Calmentová měla štěstí vyrůstat v rodině, která se řadila do střední třídy. Na jihu Francie měla pěkné dětství v příjemném prostředí
V té době mohla jako jedna z mála žen zůstat ve škole až do 16 let, což bylo tenkrát velmi neobvyklé. Zároveň dostávala i soukromé hodiny výuky vaření, umění a tance a to až do 20 let, kdy se vdala.
Dalším možným důvodem proč se dožila tak vysokého věku, byla skutečnost, že nikdy nepracovala a nezažila tedy pracovní stres a shon.


2. Kouřit začala až v pozdějším věku
Dokud se nevdala, tak neměla paní Calmentová dovoleno kouřit. Musíme si uvědomit, že na konci 19.století byl svět úplně jiný. Poměry v malém francouzském městě byly tenkrát zcela odlišné, říká pan Robin. Bylo naprosto nemyslitelné a nemožné, aby dívka ze střední třídy kouřila.

Přitom hned po svatbě jí její manžel nabídl cigaretu. Navzdory tomu, že byla zvědavá jak cigareta chutná, tak po pár tazích zjistila, že jí to nechutná a nechala toho.

3. Ráda chodila do společnosti
Paní Calmentová měla ohromné množství volného času. Nemusela dělat nic jiného než věnovat čas sama sobě a chodit s přáteli do společnosti. Většinu života tak strávila navštěvováním různých plesů, kde se ráda setkávala s novými lidmi.

Ráda také cestovala se svým manželem často do Paříže, aby se mohla pokochat tehdy ještě rozestavěnou Eiffelovou věží. Na přelomu 19. a 20.století měla tedy možnost cestovat a poznávat v té době fascinující měnící se svět.

I kdyby zemřela ve věku 119 let, pořád by to bylo výjimečné, stejně tak 120 let. Ona se ale dožila úctyhodných 122 let a několika dnů.


Zdroj: www.cnbc.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz