Hlavní obsah
Cestování

Pět věcí, které jste o Anglii možná nevěděli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: derwiki, https://pixabay.com/photos/palace-london-parliament-big-ben-530055/

Všichni víme, že v Anglii se jezdí vlevo a že mají královskou rodinu. Podívejte se však na pět skutečností o Anglii, které nejsou až tak známé.

Článek

1. Dvojitá žlutá čára na kraji silnice

Pokud při řízení auta v Anglii uvidíte na kraji silnice dvojitou žlutou čáru, znamená to, že tam nesmíte zastavit a hlavně tam nesmíte parkovat. Dvojitá žlutá čára je většinou na rušných nebo nepřehledných místech a má zamezit, aby případné zaparkované auto bránilo plynulosti a bezpečnosti provozu. U některých dvojitých žlutých čar je možné parkovat od 18:00 do 08:00 přes noc, ale musí to být vyznačeno tabulkou. Setkat se můžete i s pouze jednou žlutou čarou, tam můžete zastavit, vyložit, naložit nebo parkovat a to většinou od 18:00 do 09:00 a celé neděle. Poslední ze série čar je dvojitá červená čára nacházející se u letišť nebo vládních budov, kde nesmíte vůbec zastavit. Při neuposlechnutí máte jistou, okamžitou pokutu, zatímco u dvojitých žlutých čar dostanete pokutu jen když vás načapájí při činu.

Foto: aitoff, https://pixabay.com/photos/double-yellow-line-parking-1665066/

Dvojitá žlutá

2.  V supermarketu toho moc nekoupíte

Máte rádi českou kuchyni? Různé plněné bagety, pařížský salát, obyčejný rohlík nebo kynutý knedlík? Tak nic z toho si v anglickém Tescu nekoupíte. Než si zvyknete, budete pravděpodobně strádat měsíce a u toho přemýšlet o bramborovém salátu a buchtičkami s krémem. Anglická kuchyně je zastaralá, bez nápadů. Žádné pořádné jídlo nemají snad kromě snídaně, kterou si představíme v dalším bodu.

Foto: Yau Ming Low, https://www.shutterstock.com/image-photo/london-uk-0619-customers-supermarket-making-2169218189

Supermarket

3.  Anglická snídaně je skvělá

Jestli něco Anglie dala světu, je to anglická snídaně takzvaná Full English. Skládá se z vejce na jakýkoliv způsob, slaniny, klobásky, opečené poloviny rajčate, fazolí v rajčatové omáčce a smažených hub. Ve Skotsku vám k tomu ještě přidají jelito, tedy black pudding a budou tomu říkat Full Scottish Breakfast. Teplý a máslem namazaný toast je samozřejmostí, buď si dáte světlý nebo tmavý toastový chléb

Foto: peter573, https://pixabay.com/photos/breakfast-full-english-breakfast-998220/

Full English snídaně

4. Polské večerky na každém rohu

V Anglii žije jeden až dva miliony Poláků. Naši severní sousedé mají rádi svoji kuchyni a tak přistěhovalci z Polska si po celé Británii otevřeli malé obchůdky s polským zbožím, které normálně importují z Polska. V takovém obchůdku si můžete koupit prakticky všechno co byste si mohli koupit v Polsku. Dokonce v některých prodávají i české zboží jako Kofola, Margot nebo Tatarská omáčka. Existence těchto obchůdků je tedy skvělá, protože Poláci mají podobnou kuchyni a zboží jako my. Můžete si tedy koupit skoro ten samý chleba jako český. Co se týče již zmiňované Kofoly, ta je bohužel po dlouhé cestě dost vyžbrblaná takže na bublinky zapomeňte, ale pořád vás to i tak vrátí vzpomínkami do rodné země.

Foto: Robson90, https://www.shutterstock.com/image-photo/dublin-ireland-november-5-2019-cash-1595288323

Polish shop

5. Velký rozdíl mezi jihem a severem Anglie

Rozdíl je nejenom lingvistický, kdy akcent na jihu a severu Anglie je naprosto odlišný, ale hlavně kulturní. Jihoangličné by se dali popsat jako ti nafrněnější z obou částí. Lidé z jihu často na ty ze severu pohlíží jako na ty méněcennější, méně vzdělané a hlavně podstatně chudší. Severoangličané byli postihnuti hrozivou politikou Margaret Tchatcherové, která prakticky po celé severní Anglii, pozavírala uhelné doly, hutě a různé továrny zpracovávajíci ocel. Ze severu Anglie se tak stal relativně chudý region, kde najít práci je někdy hodně těžké a mnoho lidí skončí na sociálních dávkách.

Foto: Philip Mowbray, https://www.shutterstock.com/image-photo/middlesbrough-england-20-february-2016-boarded-386706379

Severní Anglie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz