Hlavní obsah
Cestování

Plavání v moři ve Velké Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: 120019, https://pixabay.com/photos/england-english-channel-sea-ocean-2700383/

Pláž Durdle Door

Je vůbec možné plavat v moři na Britských ostrovech. Není voda příliš chladná? A co žraloci?

Článek

Plavání v moři ve Velké Británii není vůbec neobvyklé, ale reálně si letní pláž užijete jen na jihu Anglie. Na vrcholu léta je možné i celkem komfortně plavat v moři bez neoprenu. Stále častěji se teploty v létě drží i několik dní okolo tropických 30°C takže voda může dosáhnout teploty až 20°C a to je teplota na spodní hranici komfortu.

Zažít skutečně celodenní sluneční svit bez mraků je i v létě vzácnost, takže podmínky k potápění se díky absenci slunce nedají se středozemím srovnat.
Suma sumárum, v létě se v Anglii normálně lidé koupou v moři, ale zase tak skvělý zážitek to není a pokud není mimořádná vlna veder, tak vám bude zima.

Chladnou vodu vyřeší neopren

Naštěstí existuje skvělá věc jménem neopren. Prodává se v různých tloušťkách, přičemž nejtlustší, který běžně seženete, je 5 až 6 mm, a tento neopren vás skvěle izoluje od studené vody. Pokud máte i boty, rukavice a čepici, tak si můžete plavat v moři i v zimě na jihu Anglie.

Kde se tedy vykoupat?

Podle mého názoru je nejlepší koupání v hrabství Cornwall. Pláže ve městě St Ives vypadají jako Španělsko. Newquay je zase město v Cornwallu, které je naprosto ideální pro surfing. Můžete si tady vypůjčit surfové prkno přímo na pláži za £10 a dokonce si můžete půjčit i neopren. Další pěkná a známá pláž je v Dorsetu jménem Durdle Door, kde najdete vlnami do skály vytesaný oblouk, pláž je ale kamenitá a moře nabírá velké hloubky hned kousek od břehu.

Nejteplejší část Anglie je jihovýchod a často je v létě o 2 až 3 stupně teplejší než jihozápad, jako třeba zmiňovaný Cornwall. Ale co se týče přírodní krásy, tam Cornwall určitě vítězí na plné čáře díky svým malebným písečným plážím a celkově uvolněnější atmosféře. Ta vám pomůže na chvíli zapomenout, že nejste nikde ve Středomoří. To si ovšem rychle uvědomíte, hned co vlezete do studeného moře.

Malé, barevné a trapné dřevěné domečky

Nikdy jsem nepochopil k čemu to je dobré. Hrdý majitel v jedné z kójí velikosti 2×2 metry má uskladněno minimálně jedno lehátko, které si při slunečním dnu neváhá roztáhnout před svým mini domečkem, aby tak hodiny civěl na moře a kochal se nádherným pohledem na pláž bez palem. Tyto domečky v podstatě fungují jako takový sklad věcí, které správný člověk potřebuje na pláž a jsou na každé pláži v Anglii.

Foto: no-longer-here, https://pixabay.com/photos/beach-huts-beach-houses-huts-wooden-901647/

Beach huts

Nabízí se tedy drze říct, že koupání v moři Angličané řeší velice jednoduše a to leteckou formou, kdy týdenní dovolená ve Španělsku přinese podstatě lepší zážitek za minimální ceny v poměru k tomu jaké jsou v Anglii vysoké výplaty. Je to určitě mnohem lepší než „klepat kosu“ na sice pěkné ale chladné pláži. Plavat v moři v Anglii má snad jen jedno pozitivum: žraločího útoku se bát nemusíte

Foto: InspiredImages, https://pixabay.com/photos/newquay-cornwall-england-sea-beach-1599345/

Newquay

Foto: Films42, https://pixabay.com/photos/carbis-bay-beach-st-ives-cornwall-657220/

St Ives

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz