Hlavní obsah

Seznam.cz jako zvratky lidu českého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vlachovina, AI generated

Seznam.cz je český internetový vyhledávač a mediální platforma, která slouží jako zdroj informací pro mnoho uživatelů. Bohužel, jako v případě mnoha jiných médií, i Seznam.cz není imunní vůči lhaní a propagandě, které často ohrožují důvěryhodnost

Článek

Jedním z problémů, kterým Seznam.cz čelí, je šíření neověřených a falešných zpráv prostřednictvím své platformy. Lidé často sdílejí a šíří informace bez toho, aniž by se ujistili o jejich pravdivosti, což vede k šíření dezinformací a zavádějících informací. Tato šíření mohou mít negativní dopad na veřejné mínění, formování nesprávných postojů a dokonce ovlivňování politického dění.

Dalším aspektem je propagandistická povaha některých zpravodajských článků a informací na Seznam.cz. Propaganda je záměrné a manipulativní šíření informací s cílem ovlivnit veřejné mínění nebo dosáhnout politických či ideologických cílů. Propaganda může záměrně zkreslovat skutečnost, přehlížet důležité fakty nebo vybírat informace tak, aby podpořila určitou agendu. Pokud Seznam.cz nezajistí dostatečnou kontrolu nad obsahem, který se na jeho platformě šíří, může se stát nástrojem pro šíření propagandy.

Je důležité si uvědomit, že odpovědnost za boj proti lhaní a propagandě nese jak platforma Seznam.cz, tak samotní uživatelé. Seznam.cz by měl investovat do mechanismů kontroly kvality informací, jako je ověřování zdrojů a fakcheckování, a také by měl být transparentní ohledně toho, jakým způsobem selektuje a prezentuje zpravodajský obsah. Zároveň by uživatelé měli být kritičtí a skeptičtí vůči informacím, které čtou a sdílejí, a měli by se snažit ověřit pravdivost zdrojů a informací před tím, než jim uvěří nebo je šíří dále.

Celkově lhaní a propaganda představují vážnou výzvu pro Seznam.cz, a stejně tak i pro další mediální formičky (platformy).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz