Hlavní obsah
Cestování

Tajemství humusu a špíny v hotelových pokojích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com/Olichel

Každý rád jezdí na dovolenou do pěkného a čistého hotelu. Bohužel čistota hotelového pokoje je jen iluze. V následujících řádcích se dozvíte pravdu.

Článek

Jako dlouholetý pracovník v hotelnictví jsem si prošel každou profesí, kterou v hotelu můžete vykonávat, od uklízeče až po ředitele hotelu. Vím tedy mnohé o čistotě hotelových pokojů, a to napříč mnoha hotely, bez ohledu na počet hvězdiček. Následující informace o čistotě hotelových pokojů vám tedy předám tak, jak reálně doopravdy jsou. Prosím berte tyto informace v potaz, až se zase ocitnete na dovolené. Pokud tedy nejezdíte pod stan.

Hotelová pokojská má velice těžkou práci. Většinou musí uklidit a připravit pro nové hosty za svoji směnu 10 až 15 pokojů, nemluvě o dalších pokojích stávajících hostů, které rovněž musí být uklizeny. Většinou má pokojská 20 až 30 minut na jeden pokoj. Myslíte si, že 20 minut je dost? Že 20 minut na uklízení koupelny a ložnice stačí lehce? To vůbec ne. Musíte opravdu fofrovat, abyste to zvládli, často je nutné také běhat po chodbách hotelu kvůli doplnění ručníků do jednotlivých pokojů. Mějme tedy na paměťi, že pokojská prostě nemá čas na blbosti, všechno se musí dělat rychle.

Hlavně, aby to vypadalo čistě

Nejde tady vůbec o čistotu hotelového pokoje jako takovou. Na to pokojská prostě nemá čas. Jde o jedinou věc. Jde o to, aby pokoj vypadal čistě. Prosím zpozorněte, vypadat čistě a být čistý jsou naprosto odlišné stavy věcí a je potřeba mezi nimi rozlišovat. Následující informace pro vás mohou být šokující, to ale nic nemění na tom, že jsou pravdivé.

Je to jednoduché, pokojská přijde na pokoj a má svůj systém uklízení. V jednom momentu si vezme špinavý povlak na polštář z použité postele. Víte, povlak na polštář je skvělá hadra. Náramně se hodí na leštění zrcadel. Pokojská se tedy odebere do koupelny a tím povlakem v podstatě utře celou koupelnu včetně záchodu a záchodového prkénka. Bakterie a zbytky lidských tělních tekutin jsou nasáté do povlaku.

Po umytí záchodu a rozetření bakterií po záchodovém prkénku se pokojská vrhne na skleničky u umyvadla, které tím samým hadrem jen tak otře. Je úplně jedno, jestli je předchozí host použil a ušpinil. Pokojská nemá čas se s tím piplat, skleničky tedy ani neumyje, jen je otře, aby vypadaly čistě. Reálně jsou ale semeništěm té největší špíny a humusu. Mnoho hotelových hostů do nich ukládá své kartáčky na zuby a nebo z nich dokonce pije, takže pokud se vám tohle někdy stalo, měli jste v puse zbytky moči po pánovi před vámi. Je tedy důležité si uvědomit, že před použitím musíte tyto skleničky umýt mýdlem v horké vodě a zároveň bych i doporučil si umýt záchodové prkénko a kohoutky u umyvadla.

Kávu nebo čaj? Raději nic

V pokoji jsou u stolu většinou hrníčky na kávu a čaj. Tyto hrníčky byly po umytí koupelny otřeny tím samým hadrem, který pokojská použila na záchod a umyvadlo. Pokojská opět samozřejmě hrníčky neumyje, jen je tou vlhkou hadrou otře. Zbytky kávy, čaje a rtěnky se uchytí na hadře, což býval kdysi povlak na polštář. Některé pokojské utírají tyto hrníčky použitým vlhkým ručníkem. Nakonec tedy máme čistě vypadající hrníčky s kávovou lžičkou, připravené pro další hosty. Snad si před vychutnáním kávy hrníčky mýdlem umyjí.

Na ustlané posteli je často takový přehoz, který je dekoračním prvkem postele. Tento přehoz se umývá maximálné jednou ročně. Často se válí na koberci celé měsíce a nabírá špínu ze země, kam ho mnoho hostů pohodí. Množství bakterií a špíny na přehozu je značné. Nejlepší je se toho přehozu ihned po ubytování zbavit uložením někam do skříně.

Posledním, ale už známějším semeništěm špíny, je hotelový televizní ovladač, který zřídka která pokojská očistí a je tedy většinou plný hnusných, po měsíce nabraných nečistot. Bakteriemi se to na ovladači jen hemží. Nikdy nepoužívám ovladač bez toho, abych ho důkladně omyl. Nechci mít na rukou moč cizích lidí.

Příště, až se ubytujete do pěkného hotelu, prosím vzpomeňte si na informace z tohoto článku. Snad vám přijdou užitečné. Nezlobte se na pokojské. Oni nemají čas se s tím párat a jejich práce je opravdu těžká. Nechte jim příště pár euro na posteli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz