Hlavní obsah
Seberozvoj

Nejšťastnější země světa je Finsko. Tři důvody proč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: oleg_mit, https://pixabay.com/photos/lake-platform-wooden-platform-woman-5488121/

Finka u jednoho z tisíců jezer

V každoročním průzkumu se za posledních pět let Finsko vždy objevilo v žebříčku nejšťastnějších zemí na prvním místě. Pojďme se podívat na důvody.

Článek

Průzkumu v roce 2022 se zúčastnilo 156 států. Obyvatelé měli ohodnotit svůj život v dané zemi na stupnici od 0 do 10, kdy 0 znamenala nejhorší kvalitu života. Zkoumaly se i další okolnosti, jako například sociální péče, věk dožití, veřejné finance a stav korupce.

Jako finský filozof a psycholog zkoumám a studuji lidskou spokojenost a často se mě lidé ptají: „Jak je možné, že zrovna Finové jsou tak šťastný a spokojený národ?“

Abychom si udrželi vysokou kvalitu života, děláme následující tři věci jinak:


1.  Nezávidíme našim sousedům

Existuje jedna slavná finská báseň a v té se praví „Kell' onni on, se onnen kätkeköön“, což v překladu znamená „Nenadávej na svou životní situaci“.

Finové si tuto část básně berou k srdci a to především v přístupu k materiálním věcem. Neradi například okázale ukazují, co všechno si mohou dovolit.

Jednou jsem na ulici potkal nejbohatšího muže Finska. Tlačil před sebou kočár s dítětem při spěchu na tramvaj. Klidně by mohl jet nějakým luxusním vozem nebo si objednat taxi, ale on raději zvolil městskou hromadnou dopravu.

Přesně tak vypadá úspěch ve Finsku. Chováte se prostě normálně.
Jak být tedy šťastný? Snažte se dělat to, co máte rádi a naplňuje vás to štěstím. Nepředstírejte svému okolí falešný úspěch. Klíč k úplné spokojenosti je jakési vytyčení svých vlastních hodnot a cílů. Neporovnávejte se s ostatními.


2. Máme rádi pobyt v přírodě

Podle průzkumu z roku 2021 bylo zjevné, že 87 % Finů považuje přírodu za velmi důležitou. Dokáže uklidnit lidskou mysl, poskytuje útočiště k odpočinku a doplňuje energii.

Ve Finsku mají zaměstnanci nárok na čtyři týdny letní dovolené. Mnoha Finů čas využije trávením času ve volné přírodě, kdy se naplno obklopí krásami lesů a hájů. Čím méně moderních vymožeností, tím lépe. Nejlepší je si poradit bez elektřiny a bez tekoucí vody.

Mnoho finských měst je hustě osídleno. To znamená, že velké množství obyvatel má možnost se setkávat s přírodou už na prahu svého domu. Například já bydlím hned vedle hlavního helsinského parku, kde se často procházím.


Jak být tedy šťastný? Trávením času v přírodě získáte více energie do života, budete zdravější a bude vám připadat, že jako osoba rostete a posouváte se někam dál. Najděte způsob, jak dostat do svého života více zeleně, i kdyby to mělo být jen pár květin z květinářství.


3. Navzájem si důvěřujeme

Průzkum ukazuje, že důvěra mezi obyvateli je velmi důležitá, a to se odráží v míře spokojenosti.

V roce 2022 se uskutečnil takzvaný experiment s peněženkou, kdy v 16 městech světa byla testovaná poctivost obyvatel. Figuranti naschvál ztratili celkem 192 peněženek. V Helsinkách bylo 11 z 12 peněženek vráceno svému majiteli.

Finové si navzájem věří a dokáží ocenit poctivost. Pokud zapomenete svůj laptop někde v knihovně nebo ztratíte mobilní telefon ve vlaku, můžete si být skoro jistí, že svůj majetek získáte zpět.

Děti zároveň nemají strach samy jezdit veřejnou dopravou a hrát si venku bez dozoru.
Jak být tedy šťastný? Přemýšlejte, co můžete udělat pro svoje okolí. Jak navzájem mezi sebou pěstovat důvěru? Jak můžete podporovat různá nařízení, která mají důvěru posilovat? I zdánlivě bezvýznamná gesta mají smysl. Podržte dveře cizímu člověku, nebo přenechejte svoje místo ve vlaku někomu, kdo to více potřebuje.

Přeložil Vlachovina z www.cnbc.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz