Hlavní obsah

Plísně v domácnosti a jak se jich zbavit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vladimír Švorba

Když se plíseň rozroste

Tak se nám ochladilo, podzim se dostavil, i když zatím není moc sychravo. Plísně však už začínají otravovat vzduch v českých domácnostech. Plísní je třeba se včas zbavit, ideálně jim předcházet.

Článek

Mají totiž negativní vliv na naše zdraví a zdraví našich dětí. Ale to snad není třeba ani psát, to snad ví každý.

Co plíseň potřebuje?

Spory plísní jsou všude kolem nás a čekají na svou příležitost. Plísně potřebují vhodnou teplotu, kyslík, vlhkost substrátu a vlhkost vzduchu. Teplota a kyslík v našich domácnostech je. Vlhkost také, plíseň pro své šíření potřebuje vysokou vlhkost. Na suché zdi se vám plíseň šířit nebude, ale pokud tam začnou kondenzovat vodní páry, tak zeď není suchá. Je vlhká, případně i mokrá a je zaděláno na šíření plísní.

4 příčiny plísní

Z technického hlediska, vlhké zdi mohou být ze 4 příčin:

1) Havárie (například prasklá trubka, díra ve střeše)

2) Stavební závady (například chybějící hydroizolace, tepelné mosty v konstrukci budovy)

3) Nevhodné užívání domácnosti (například nedostatečné větrání, vaření bez digestoře s odtahem, sušení prádla, zkrátka vysoká vlhkost)

4) Kombinace výše uvedeného

Jak předcházet vzniku plísní?

Nejlepší řešení je vždy plísním předcházet. Tedy udržovat vlhkost v domácnosti na hodnotě mezi 40 až 50 %. A samozřejmě i správně topit a větrat. Doporučuje se udržovat pokojovou teplotu ve všech místnostech, i těch, které zrovna nevyužíváte. Další důležitou věcí je správné větrání. Nedoporučuje se větrání na ventilaci, ale rychlé vyvětrání oknem otevřeným dokořán, na pár minut. Dojde tak k rychlé výměně vlhkého vzduchu za výrazně sušší vzduch.

Babské rady proti plísním

Pomáhá nedávat nábytek přímo ke zdi, ale například nechat mezeru 15 cm, aby tam mohl proudit vzduch a zeď nebyla tak studená.

Dále pomáhá větrat a topit. A zase větrat a topit a pořád dokola.

Můžete použít i různé chemické prostředky, ale bohužel je to většinou jen krátkodobé řešení.

Chytrá houba může také částečně pomoci, ale je to na dlouho a neřeší to vlhkou zeď.

Jak se plísní zbavit, když už jsou na zdi?

Pokud babské rady nezabírají, případně pokud máte v konstrukci budovy tepelné mosty, proti kterým taháte za hodně krátký konec, je čas na dlouhodobé funkční řešení, které z vaší domácnosti udělá příjemné prostředí, bez plísní, bez studených a vlhkých zdí, s příjemným teplem.

U nás v GrantEnergy na dlouhodobé řešení plísní používáme český tepelně izolační nátěr, který můžete znát například i z pořadu Polopatě. Jedné se o speciální izolační nátěr, který rozprostírá teplo po stěně a výrazně tak zvyšuje teplotu zdí. Zároveň odráží teplo zpátky do místnosti. Nekondenzují na něm vodní páry a je protiplísňový. Rovněž eliminuje tepelné mosty.

Zkrátka, jedná se o trvalé řešení plísní, které má velmi pozitivní vliv na vaše zdraví.

Co rozhodně nepoužívat a většina lidí to bohužel dělá?

Pokud chcete skoncovat s plísněmi ve vaší domácnosti, klidně nám napište a můžeme pomoci i vás. Co však rozhodně nedělejte, nepoužívejte Savo s chlorem v boji s plísněmi. Savo má výborný bělící efekt, dlouhodobě však zdivu nepomáhá, natáhne do zdiva ještě více vlhkosti a problém se tak zhoršuje.

Pokud chcete bojovat s plísní chemickou cestou, volte přípravky, které neobsahují chlor. Když vám nebudou fungovat, tak rozhodně situaci nebudou zhoršovat.

Přejeme vám domácnost bez plísní, bez chladných a vlhkých zdí, s příjemným teplem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám