Hlavní obsah
Bydlení

Zateplení, plísně, peníze a zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Sezóna plísní na zdech domácností nás teprve čeká, i když někoho plísně trápí i mimo hlavní sezónu. V souvislosti s dotačním programem Oprav dům po babičce lidé budou řešit zateplení o něco více.

Článek

Někomu vyjde, že dotační program pro něj má smysl, někomu vyjde, že dotační program raději nevyužije. Ale dotace dnes řešit nebudeme.

Plíseň potřebuje vlhkost

Pojďme probrat nejčastější problém, který trápí majitele a nájemníky českých nemovitostí. Tím problémem jsou plísně. Plísně na zdech naší domácnosti potřebují ke svému šíření jednu podstatnou věc. Vlhkost.

Pokud je v domácnosti správná vlhkost, pak problémy s plísněmi obvykle nejsou. Pokud je však vlhkost vysoká, objevují se problémy s plísní. Když chceme řešit problém s plísní, tak pro zvolení správného řešení je třeba znát příčinu, proč se tak děje.

Příčiny vlhkých zdí

Z čistě technického hlediska, vlhké zdi mohou být ze 4 příčin:

1) Havárie (například prasklá trubka, díra ve střeše)

2) Stavební závady (například chybějící hydroizolace, tepelné mosty v konstrukci budovy)

3) Nevhodné užívání domácnosti (například nedostatečné větrání, vaření bez digestoře s odtahem, sušení prádla, zkrátka vysoká vlhkost)

4) Kombinace výše uvedeného

Co s tím?

Každá příčina má své řešení.

Havárie je jasná, provedeme opravu, vysušíme vlhkost a problém je vyřešen.

Pokud jde vlhkost odspodu, je třeba dům pořádně odizolovat.

Tepelné mosty v konstrukci se řešily obtížně, ale my umíme tepelné mosty v konstrukci eliminovat, aby zeď neprochladla a nekondenzovaly na ní vodní páry a netvořily se plísně.

Nevhodné užívání domácnosti

Nevhodné užívání domácnosti je faktor, se kterým se ve výpočtech projektantů nepočítá. Některé činnosti výrazně zvyšují vlhkost v domácnosti a pokud vhodně nevětráme, snižuje se hodnota rosného bodu, dochází ke kondenzaci na zdech domácnosti a následně se šíří plísně.

Mimochodem, plíseň může způsobit i nevhodně umístěný nábytek, za kterým neproudí vzduch, neohřeje tak zeď, teplota zdi je pod hodnotou rosného bodu a dochází ke kondenzaci vodních par. Následně se šíří plísně. A plísně rozhodně neprospívají našemu zdraví. Působí na něj negativně, nejčastěji způsobují alergie a respirační onemocnění.

Jak vhodně větrat?

Přes léto je větrání jednoduché, zase až tak na způsobu nezáleží. V zimě to však je jiná káva. Je třeba větrat krátkodobě, ale s oknem otevřeným dokořán. (Kdo to však dělá?) Do místnosti dostanete čerstvý vzduch a vlhkost vzduchu díky fyzikálním zákonům klesne. Větrání na větračku vám nepomůže, spíše přináší komplikace v oblasti kolem oken, kde může docházet ke kondenzaci vodních par.

Co je třeba znát?

Jaké je řešení, pokud se ve vaší domácnosti vyskytují plísně a nejedná se o havárii anebo chybějící hydroizolaci? Relativně jednoduché, ale pojďme se nejdříve podívat na dva základní pojmy, které je třeba znát.

Tepelný most

Tepelný most je místo v konstrukci budovy, kde uniká více tepla než v ostatních částech konstrukce budovy. Projevuje se to chladnějším povrchem na zdi. Případně můžou vzniknout nevhodné podmínky na celé stěně místnosti.

Rosný bod

Rosný bod je něco, co každý známe z praxe, ale moc si to neuvědomujeme. Nádherným příkladem je, když vyndáme studené pivo z lednice a položíme ho na stůl, do pokojové teploty. Láhev se nám orosí, protože se na ní ze všech stran začne srážet voda. Je to způsobeno tím, že povrch láhve má nižší teplotu, než je hodnota (teplota) rosného bodu za podmínek v místnosti. A stejně to funguje i na zdi vaší nemovitosti. Pokud má stěna anebo část zdi (nejčastěji například roh místnosti) teplotu pod rosným bodem, jehož hodnota záleží na podmínkách ve vaší nemovitosti, dochází ke kondenzaci vodních par, zeď vlhne a časem se objeví plísně. Tento zajímavý úkaz je nejčastější příčinou plísní v domácnosti.

Tabulka rosného bodu

Foto: Vladimír Švorba

Tabulka rosného bodu

Plísně a SAVO

Oblíbené řešení českých domácností v boji proti plísním je SAVO. Má výborný bělící efekt, dlouhodobě ale zdivu nepomáhá, chloridy v SAVU ve zdi natáhnou ještě více vlhkosti a problém se tak zvětšuje. Pokud chcete krátkodobé řešení, tak existují dezinfekční přípravky, které chlor neobsahují. Ty vám krátkodobě pomůžou, bez vedlejších účinků.

A jak to řešíme my v roce 2023?

Eliminujeme tepelné mosty, zajistíme teplý povrch zdí, používáme hmotu, na které vodní páry nekondenzují a zároveň je protiplísňová. Takže dodáváme řešení, které prospívá vašemu zdraví a zároveň i vaší peněžence. Zároveň se jedná o jednoduché, rychlé a dlouhodobé řešení. A to vše speciálním nátěrem, který je české výroby a má prokazatelné vlastnosti. Jsme v roce 2023.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám