Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fotovoltaický podvod

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Fotovoltaika snižuje cenu elektřiny pro všechny. Proč by měli být její majitelé penalizováni?

Článek

Je vidět, že v současném „Absurdistánu“ je možné úplně všechno. A tak se objevují články a úvahy nad tím, jak „potrestat“ výrobce fotovoltaické elektřiny včetně těch, kdo ji mají sdílenou, vyššími sazbami.

Jenže je to ve skutečnosti tak, že právě díky fotovoltaice se v době, kdy svítí slunce, snižuje pro všechny cena elektřiny - někdy až do záporných hodnot. Díky tomu klesá průměrná cena elektřiny pro všechny (!). Jenže právě za to, že snižují ceny elektřiny by měli být majitelé fotovoltaik, či ti kdo tuto elektřinu sdílejí, penalizováni, protože si ji elektřinu odebírají jen tehdy, když nesvítí sluníčko, a elektřina je tedy dražší.

Jenže se zapomíná na to, že cenová hladina oné „dražší elektřiny“ je cenovou hladinou, která by (bez fotovoltaik) byla vysoká i v době kdy slunce svítí (a všichni bychom platili více). Je naprosto absurdní, že se nyní objevují myšlenky, že by majitelé FVE měli být penalizováni za odběry, které mají jen tehdy, když je cena vyšší.

Ta nižší hladina cen vznikla jen díky nim. Jinak by byla cena stále pouze a stejně vysoká, ať by slunce svítilo, nebo ne.

Snad nakonec zvítězí zdravý rozum a spravedlivost, co myslíte? Vláďa

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz