Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak jedním tahem vyřešit únik bankovních peněz do zahraničí i penzijní spoření

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Jak by asi řešil současnou finanční a penzijní krizi T.G.Masaryk a lidé z prvorepublikové vlády? Zkusme se zamyslet, s trochou moudrosti i nadhledu, co by se s tím dalo dělat.

Článek

Jak marné je hořekování nad desítkami miliard, tekoucí každoročně z Čech do zahraničí. A jak marné je hořekování nad bezzubými pokusy o penzijní reformy.

A přitom obojí má - ve středně i dlouhodobém horizontu řešení. Zkusme se nad tím zamyslet z pohledu lidí, kteří stáli u zrodu našeho státu. Lidí,kteří kdysi vyzvali české vlastence, aby darovali vlastní zlato - aby náš mladý stát mohl krýt svou měnu. Co s tím zlatem udělali polistopadoví politici a finančníci, dobře víme.

Ohledně bank. Myslím, že by se ti, kteří se kdysi starali o náš stát, když byl ještě v plenkách, v dnešní situaci rozhodli založit jednu státem vlastněnou komerční banku, poskytující všechny bankovní služby. Asi nejjednodušší by bylo rozšířit služby současné Národní rozvojové banky (tu stát vlastní). V dalším kroku by pak vyzvali české vlastence a české firmy, aby do této banky (která by za konkurenceschopných podmínek poskytovala všechny běžné bankovní služby), převedli své peníze, hypotéky, platební styk. Pokud by k tomuto kroku vyzvala náš národ skutečná morální autorita typu T.G.M., velká část národa by toto udělala. A v tu chvíli by peníze zůstávaly doma.

Ohledně dlouhodobého spoření na penzi. Dnešní penzijní fondy si berou nekřesťanské poplatky za správu našich peněz. A protože jejich vlastníci jsou zahraniční, náš stát jim formou dotací k penzijnímu spoření tyto poplatky platí. Je to vlastně jakýsi gigantický tunel. Pokud by náš stát měl vlastní komerční banku, mohla by tato banka zřídit penzijní fond, který by opět byl ve 100% vlastnictví státu. A mohlo by se to udělat následovně: Tento penzijní fond by si nebral od lidí za správu ukládaných peněz vůbec nic, náklady by byly kryty zisky banky. Naproti tomu by stát mohl zcela přestat vyplácet příspěvky ke spoření na penzi - protože by nebylo třeba platit zahraničním vlastníkům správu fondu. Tedy opět, nic by neteklo do zahraničí, a lidé by si více uvědomovali vlastní zodpovědnost, i tím, že by nedostávali nic zadarmo.

Výše uvedené jsou jen předložené názory, se kterými můžete souhlasit či nikoliv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám