Hlavní obsah
Zdraví

Držím Suchej únor, přidejte se!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vlastimil Válek

Dnes začíná měsíční kampaň Suchej únor, a protože nejsem ministr, co káže vodu a pije víno, tak se zapojím také! V tomto případě to platí doslova. Pravidla výzvy jsou jednoduchá. Po celý měsíc ani kapku alkoholu.

Článek

Chci tak více než symbolicky podpořit kampaň bojující s velkým národním zlozvykem, kterým je nadměrná konzumace alkoholu. Více než milion lidí pije způsobem, který lze bez nadsázky označit za rizikový. Nemalý podíl pijáků spadajících do této kategorie navíc konzumuje alkohol denně. To jsou alarmující čísla, která nepochybně přispívají k pravidelným pódiovým umístěním České republiky v žebříčcích největších konzumentů alkoholu v přepočtu na počet obyvatel. I když soutěživost je dobrá, v tomto případě to neplatí.

Na tomto místě bych mohl vyčíslit, kolik peněz každoročně vykládá zdravotnický systém na nápravu zdravotních škod způsobených nadměrnou konzumací. Je to vskutku astronomická částka. Stejně tak bych z pozice radiologa mohl vyjmenovat roky, kdy Česká republika držela smutné prvenství v počtu úmrtí na nádorová onemocnění trávicího traktu. Ano, nadměrná konzumace alkoholu a nádorová onemocnění spolu souvisí. Neudělám to, i když jsem to měl původně v plánu.

Výchovný efekt těchto statistik je stejný jako prosté varování před riziky kouření. O jeho destruktivních důsledcích se ví dekády, přesto čtvrtina spoluobčanů kouří. S alkoholem je to podobné. I jeho pravidelná konzumace si vybírá daň na našem zdraví. A tím nemyslím jen ten stav krátkodobé mizérie po prohýřené noci, kterému říkáme kocovina. Kdepak. Pijáci stejně jako kuřáci často umírají předčasně. To jsou holá a smutná fakta, doplněná o desítky miliard vynaložené na společenské náklady nadměrné konzumace alkoholu. Na Ministerstvu zdravotnictví o tom koneckonců informujeme opakovaně.

Co s tím? Postupně potřebujeme změnit způsob, jakým uvažujeme o alkoholu a přistupujeme k němu. Musí ztratit status zcela běžného nápoje. Nevolám po prohibici ani po celonárodní abstinenci. Sám si rád čas od času otevřu lahev nejen jihomoravského vína. Volám spíše po restartu tohoto místy až toxického vztahu Čechů k alkoholu. Čím dříve se tak stane, tím lépe pro celou naši společnost.

Ostatně benefity abstinence si můžete během února zkusit také. K výzvě Suchej únor se může připojit kdokoli a já vás vyzývám: Pojďte do toho nejen se mnou, ale i se statisíci dalších „sušičů“! Ověřte si sami na vlastní kůži, jaké benefity pro vás bude mít měsíční abstinence. I za tak krátkou dobu se vám pravděpodobně zlepší spánek, spadne pár přebytečných kil a budete mít celkově více energie.

Tak co, jdete do toho taky?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz