Hlavní obsah
Aktuální dění

Výpadek Nurofenu a penicilinu je symptom, spolu s EU musíme vyřešit příčinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vlastimil Válek

Na úvod dobrá zpráva: Penicilin i dětský Nurofen jsou distribuovány do lékáren, jak jsem před pár dny slíbil. Do tuzemských lékáren dorazilo přes 300 tisíc balení dětského sirupu Nurofen, což odpovídá zhruba čtvrtletní spotřebě našeho trhu.

Článek

Vzhledem k tomu, že k určitým problémům s dodávkami léčiv dochází prakticky neustále, jednáme i nadále s jejich výrobci o zajištění dodávek dalších léků, kterých je na evropském trhu nedostatek.

S vykrýváním aktuálních výpadků mi pomáhá speciální pracovní skupina, kterou jsme na Ministerstvu zdravotnictví pro tyto potřeby zřídili. Vede ji náměstek Jakub Dvořáček a jejími členy jsou mj. zástupci Státního ústavu pro kontrolu léčiv, Česká lékárnická komora a dle potřeby do ní budeme zvát i velkodistributory. Konzultovat léčebné alternativy budeme s příslušnými odbornými společnostmi tak, aby bylo zajištěno předávání informací lékařům.

Osobně budu panu náměstkovi Dvořáčkovi k dispozici pro jednání s výrobci a distributory léčiv. První kolo jsme zahájili včera, když jsme se konferenčním hovorem spojili s vedením společnosti Reckitt Benckiser, která na náš trh dodává dětský Nurofen. Během ledna budu jednat i s dalšími farmaceutickými společnostmi.

Nově budeme mít přehled o zásobách

Výpadky v dodávkách léků nejsou ničím novým. Periodicky se opakují posledních třicet let, což mohou takřka bez výjimky potvrdit všichni moji předchůdci. Pouze na okraj uvádím, že komentáře o tom, že za minulého režimu se výpadky neobjevovaly, jsou spíše úsměvné, neboť v té době zde byl dostupný zlomek léčiv oproti dnešnímu spektru a prakticky výhradně z východního bloku.

Hned po nástupu na ministerstvo jsem začal pracovat na novele zákona o léčivech, která přinese kromě jiného i více informací o aktuálním množství léků v lékárnách a u distributorů. Zároveň budeme klást vyšší požadavky na výrobce a distributory, co se zajištění dodávek a držení skladových zásob týče. Novela je aktuálně ve vnitřním připomínkovém řízení.

Přesun výroby léčiv do Asie

Logicky vás při čtení těchto řádek napadá otázka, proč se s takovým nedostatkem léků vůbec potýkáme. Těch důvodů je několik. Tím nejzávažnějším však je, že při snaze co nejvíce snížit ceny léčiv, se Evropa z velké části vzdala vlastního farmaceutického průmyslu a výroby léčiv. Podle Evropské lékové agentury se 40 procent léčiv distribuovaných na evropských trzích vyrábí ve třetích zemích a 80 procent účinných látek se vyrábí v několika málo továrnách umístěných v Indii a Číně.

Druhá jmenovaná země si nedávno prošla tvrdými restrikcemi a omezeními kvůli koronavirové pandemii. Lockdowny způsobily výpadky ve výrobě účinných látek. Během roku byl nedostatek i dalších komodit nezbytných pro výrobu léků např. hliníkových blistrů, lidově řečeno platíček na léky.

Covid nám oslabil imunitu

K aktuální zvýšené spotřebě léků (na kterou nemůže výroba dostatečně rychle reagovat) přispěla i nebývale silná vlna respiračních onemocnění. Po dvou letech lockdownů a nošení roušek je kolektivní imunita vůči těmto virům slabší. Proto jsem opakovaně apeloval na lidi, aby se nechali očkovat proti chřipce. Toto očkování u nás zcela nelogicky využívá naprosté minimum lidí. Zdraví totiž přeje připraveným!

To jsou ve stručnosti důvody, které jsou jen obtížně ovlivnitelné. Je to však ta pravá příčina toho, co se u nás a v celé Evropě symptomaticky projeví jako nedostatek léčiv. Myslím si, že cesta k částečné lékové soběstačnosti by měla být evropskou zdravotnickou prioritou a my bychom měli zvážit, zda bychom neměli toto odvětví lákat pobídkami k nám, aby se u nás vyrábělo více léků. I s tímto tématem oslovím švédskou ministryni zdravotnictví, protože Švédsko po nás přebírá předsednickou štafetu v Radě Evropské unie.

Na závěr bych chtěl shrnout, že situaci řešíme a ač mi to ti, kteří si třeba v posledních dnech prošli virózou neuvěří, tak vše je pod kontrolou. Stejně jako jsme zajistili dětský Nurofen a penicilin pro děti i dospělé, budeme zajišťovat i další potřebné léky. Je však třeba přiznat, že ne vždy se podaří zajistit zcela totožný lék, který má výpadek. V takovém případě budeme spolupracovat s lékaři na alternativních řešeních, které však rozhodně vždy zaručí bezpečnou a účinnou léčbu. Zdůrazňuji, že není omezena péče. Nehrozí ani to, že by pacienti v ambulancích nebo nemocnicích byli ohroženi. Nemocnice léky mají a znají alternativy u těch, kde by hrozil nedostatek.

Přeji Vám pohodové svátky

Vlastimil Válek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz