Hlavní obsah
Názory a úvahy

Andrej Babiš je vítězem - opět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ČT24

Společná pondělní protivládní demonstrace nám ukázala, že Andrej Babiš nemusí dělat vůbec nic proto, aby příští volby vyhrál. Vládní strany totiž nespokojené voliče ženou rovnou do jeho náruče.

Článek

Spolu to (ne)zvládneme

Taky si vzpomínáte na ten víkendový podvečer 9. října 2021? Obvykle se takhle člověk rozvášní u napínavého sportovního přenosu, ale tentokrát ne. Tentokrát za bouřlivých ovací právě koalice SPOLU přeskočila do té doby suverénního lídra voleb, hnutí ANO Andreje Babiše. Kdo by to byl čekal? Tenkrát jsem skutečně měl pocit, že se blíží změna k lepšímu a že končí doba populismu, klientelismu, ale hlavně že nás čeká pravicově zaměřená politická reprezentace. Jak čas ukázal, více jsem se mýlit nemohl.

Asi je to dáno tím pochmurným a depresivním historickým vývojem. Furt jsem si myslel, že 34 let je dostatečná doba pro transformaci do tržního kapitalismu, leč bohužel. 40letý bolševik na národu zanechal hluboké a a nezahojené jizvy. Dříve hrdý národ, který se ani v  jedné ze světových válek úplně neshrbil, nakonec v roce 1948 udělal zásadní chybu a osudové rozhodnutí. Socialismus a normalizace z Čechů udělala stádo zakomplexovaných a závistivých bázlivců, jenž jsou největší revolucionáři v putykách, ale skutečné činy se jaksi míjí. Připočtěme si cílenou likvidaci inteligence od bývalého režimu nebo její nucený odchod a máme zde depresivní koktejl, který nám zapříčinil vládu politiků jako je Andrej Babiš, Miloš Zeman ale koneckonců i Petr Fiala. Na sklonku roku 2023 by přece jenom našinec čekal lepší obraz státu, ekonomiky jakožto i stavu celé společnosti.

Konec pravice v Čechách

A přitom startovní podmínky jsme vůbec neměli špatné. Co si budeme povídat, stát nebyl v ideální kondici ale investiční potenciál tu byl vysoký - jak z hlediska vybudování funkční tržní ekonomiky, tak především lidských zdrojů. To by ale nesměl Václav Klaus a Miloš Zeman stavět investiční pobídky na heslu „přijďte, je tu levná pracovní síla!“. A to by se nesměla privatizace provést způsobem, jakým se provedla. Klientelismus a korupce tu poprvé ukázaly, že podhoubí spojení státní správy s politikou je tu silně zakořeněné. Devadesátky byla jedna velká party, ale jenom pro ty zvané. Ten zbytek zůstal za stuhou se státem jako vyhazovačem, který nekompromisně a podle předem určeného schématu určil, kdo se dostane do vybraného klubu - širší občanská společnost jen bohužel nevěděla, že splácení tohoto mejdanu bude trvat další 34 let. A teď nám konečně na faktuře došla splatnost.

Politici přitom rychle pochopili, že nejsnazším prostředkem oslovení lůzy jsou laciná hesla. Někdo to začal myslet upřímně, a skončili jsme s tím, že nám bude líp.

Byla to taková krásná cela a byla celá, Sametová

Dopisuji tento článek a pobrukuji si ta známá slova Sametové od Žlutého psa. Nakonec jsme při vší té svobodě vlastně zapomněli, že máme povinnost a odpovědnost vybudovat funkční stát. Takový, který bude autonomní nejen geograficky či politicky, ale především ekonomicky a společensky. A rovněž, že si dokážeme vybudovat vlastní politickou gramotnost. Abychom dokázali identifikovat gaunera a vystavit mu stopku.

A když už jsme s vypětím všech sil jednoho gaunera zastavili, tak vlastně s hrůzou zjišťujeme, že ti, co ho nahradili, nejsou fakticky o nic lepší - jejich přezíravost a arogance způsobila, že se lidé napříč politickým spektrem spojili, aby v naprosté zoufalosti vyjádřili jak moc je současná situace neakceptovatelná. A Andrej Babiš nemusí v podstatě udělat vůbec nic a přesto se jeho šance na vítězství v dalších volbách do PS exponenciálně zvyšují.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz