Hlavní obsah
Aktuální dění

Láska za časů bouřky aneb jak dokáže počasí zařídit osudová setkání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vojtěch Kadlec

satira brněnských ulic, zdroj: FB

A teď si milé děti povíme pohádku, kdepak dobrý pan Blažek, s lobbistou Nejedlým v řecké taverně náhodně se sešel. Neznáte? Tak poslouchejte.

Článek

Scénář jako ze žurnálu

Moc dobře si pamatuji, jak jsem jako malý kluk listoval televizním programem a hltal, co všechno na těch pár kanálech vlastně večer v televizi bude. Byla to taková ta divná doba, kdy ještě program nebyl na internetech nebo v set-top boxu, ale ještě se to hezky postaru listovalo v časopise. A pak u největších šlágrů každého dne byla tabulka s různými charakteristikami daného pořadu, aby si divák mohl dle svého gusta nejlépe vybrat.

A přesně s těmito vzpomínkami, jsem zaregistroval zprávu ohledně ministra Blažka a lobbisty Nejedlého a cirkusu, který následoval. Uznejte, tohle přece opravdu má skoro všechno - napětí, akce, komedie, zápletka… kam se hrabe Kazmovo spektákl.

Hromoví kámoši

Ale vezměme to popořadě. To, že se Martin Nejedlý s Pavlem Blažkem znají „ze starých dobrých časů“ není zase až tak tajemná informace. Koneckonců když skončily poslední volby do poslanecké sněmovny, byl Martin Nejedlý poradce prezidenta a Pavel Blažek oficiálním vyjednavačem Kolice Spolu. Nejedná se tedy o jejich první (a určitě ani poslední) setkání. Paradoxní a absurdní je ta vlna pohrdání morální otázky a naprostá absence studu v této konkrétní situaci. Jasně, to že se spolu sejdou v rámci vyjednávání vítězných stran a Hradu, aby vyjednali podmínky jmenování nové vlády, nám sice může vadit, ale je to pochopitelné. Setkání v řecké taverně nad číšemi alkoholu a za bujarého veselí je věc naprosto a zcela jistě jiná.

Pavel Blažek si možná neuvědomuje, že v situaci kdy vládě jejíž je členem plně důvěřují pouhá dvě procenta občanů, je tento kiks pomyslnou kudlou do zad. Setkání s lobbistou, jehož BIS označuje jako možné bezpečnostní riziko pro Českou republiku a nemluvě o jeho silném napojení na okolí Miloše Zemana a Miloše Zemana samotného. Ničemu nepomáhá ani Blažkovo žoviální vysvětlení ve stylu „volič je naprostý pitomec“, a to že zrovna začaly padat kroupy a on se zrovna schoval do restaurace, kde měl zrovna Martin Nejedlý soukromou oslavu. Zrovna.

Nakonec mne snad napadá jen úryvek z Haškova díla, který nám dost ironickým způsobem celou situaci podtrhuje:

„Dobrý ten muž věřící v nevinnost Švejkovu, dal mu velkomyslně pětku na lístek a na pivo. Švejk pil jedno pivo za druhým a pomalu ale jistě se odřezával od Českých Budějovic ztráceje každou sklenicí piva možnost koupi si vojenský lístek.“

Zdroj: Jaroslav Hašek, Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz