Hlavní obsah
Umění a zábava

Návrat velkohubých dělníků z Manchesteru: Usmíření Oasis je hudební událostí dekády

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: depositphotos.com

Liam Gallagher při vystoupení

27.08.2024 se navždy zapíše jako jedno z důležitých dat moderních hudebních dějin. Vrací se jedna z největších hudebních skupin britského pop-rocku a my si můžeme začít trhat pomyslná rodidla.

Článek

What´s the story, Morning Glory?

Sám vůbec nemohu uvěřit, že mám možnost něco takového napsat. Ano, skutečně se vrací bratři Gallagherové, v čele téměř dvě dekády rozpadlé kapely Oasis. Zatím je potvrzeno 14 koncertů na rok 2025 po Velké Británii a Irsku. Ve vzduchu se vznášejí taková legendární místa jako Manchester, Dublin či Wembley v Londýně. Na případné další evropské koncerty si ale budeme muset počkat minimálně do roku 2026, aspoň dle prvotních prohlášení kapely.

Přesto ať tak či onak, jedná se o návrat vskutku gigantický. Nejenom, že Oasis do jisté míry formovali celý poprockový styl 90. let a začátku milénia, ale vytvořili neuvěřitelně silný vodotisk a trademark. Ve vší úctě k ostatním členům kapely, hlavní tažnou silou vždy byli a budou, Liam a Noel Gallagher. Jeden jakožto charakteristický svým jemně chraplavým ječákem a druhý jakožto dvorní kytarista a textař. Dohromady spolu prokázali nesmazatelnou chemii a to ve všech notoricky známých skladbách od Wonderwall přes Don´t look back in Anger až ke Stop crying your heart out. Však 75 milionů celosvětově prodaných alb hovoří samo za sebe.

High Flying Birds a ti druzí

Když se v roce 2009 kapela na koncertě v Paříži definitivně rozpadla, byl to jen dovětek za dlouhotrvajícími problémy a napjatými vztahy mezi oběma bratry. Rvačky, násilí, alkohol a drogy - základní parametry rockových kapel byly naplněny na více než 100%, přesto se to s profesionální muzikou, ani tak silnými egy zkrátka skloubit nedalo. Další roky se nesly ve znamení špičkování přes média a na sociálních sítích a nezřídka kdy se nebáli ani vulgárních výrazů na osobu toho druhého. Přesto byli oba na svých sólových drahách až překvapivě činí. Noel jakožto lídr sestavy Noel Gallagher´s High Flying Birds a Liam nejprve v rámci sestavy Beady Eye, po jejímž rozpadu se v roce 2017 osamostatnil a vydal na sólovou dráhu. Nutno dodat, že pokud někdo tvůrčím způsobem dospěl a vymanil se ze stínu Oasis, je to právě Liam. Nejenom počinem ze stejného roku s názvem As you were, ale i odvážným spojením s bývalým kytaristou Stone Roses, Johnem Squirem a deskou vydanou tento rok, s názvem Liam Gallagher & John Squire. Liam svým hlasem variuje do bluesových harmonií, což jistě nebyla jeho hlavní doména. Nelze tedy říci, že by rozdělení oběma bratrům uškodilo, ba naopak.

Boomer kapela pro radost

Pro mě to ovšem není jen návrat ikonické muziky a chytlavých písní, ale hlavně návrat doby, kdy se zdálo vše ještě v pořádku. V dnešním rozháraném světě, reprezentovaném vytrháváním kulturních stereotypů a kořenů a snaze vše předělat na ten utopický ňu-ňu svět, je návrat těchto drzých, vulgárních, chlastajících a fetujících hudebních ikon něco jako pohlazení na duši - někde tam ty devadesátky ještě jsou a zatím jen poklepávají a šimrají klíčovou dírku. Až ty dveře ale rozrazí, bude to nářez.

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Oasis

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz