Hlavní obsah
Lidé a společnost

Teror v Plzni - když se pokus o vraždu přirovnává k satirickému seriálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Právě probíhá soudní líčení u Krajského soudu v Plzni, v rámci brutálního pokusu o vraždu, který se stal v srpnu loňského roku v Lobzích. Obviněný by akceptoval 11 let odnětí svobody a obhájce označil čin za „nešťastný incident mezi puberťáky.“

Článek

Chladně promyšlená vražda

Když se šla v noci z úterý 9. srpna na středu 10. srpna mladá patnáctiletá dívka z Plzně projít s osmnáctiletým Viktorem Veselovskyym, vůbec netušila jakým hrůzným zážitkem si bude muset projít. Nejenom, že tento pachatel dívku znásilnil, ale poté jí ještě způsobil řeznou ránu na krku a ptal se jí, zda chce zemřít pomalou či rychlou smrtí. Dívka po bodnutí do krku předstírala smrt a díky velkému štěstí a vlastní duchapřítomnosti celý incident přežila. Tedy přežila fyzicky. Mám pocit, že o duševním přežití po takovém traumatizujícím zážitku ani mluvit nelze. Celá událost je ještě horší v kontextu toho, že pachatel zřejmě celý čin dopředu pečlivě promyslel. Na schůzku s dívkou si totiž opatřil celou sadu „odklízecího vybavení“ jako např. igelitové pytle, lepící pásku, zalamovací nůž a roztok Savo.

Ze soudního líčení je smutný kabaret

V pondělí 18. března celý soud začal a nyní se již blíží do svého finiše. Je nutno podotknout, že zde zazněla celá řada velmi znepokojivých informací, od výpovědi rodičů pachatele, přes výpověď soudních znalkyň až po samotné výpovědi dívky a agresora. Především zcela jasné konstatování znalkyň v oboru psychologie a psychiatrie, podle kterých je pachatel sadistická, patologická osobnost s disociálními rysy, silnou agresivitou a téměř žádným emočním prožíváním. Toto podtrhuje i samotná výpověď Viktora Veselskyyho a její jednotlivé pasáže např. „Nechtěla mě pustit, stála mi v cestě, proto jsem to udělal,“ či „Věděl jsem, co jsem udělal, a že se ji musím zbavit.“

Státní zástupce tedy zcela správně požaduje trest odnětí svobody 18 let - i zde můžeme diskutovat, zda je trest adekvátní či ne. Osobně se domnívám, že takto nebezpečná a sadistická osoba by se již nikdy neměla svobodně ve společnosti pohybovat. Přesto, pachatel má pocit, že maximální akceptovatelný trest, je odnětí svobody 11 let. To by ovšem nebylo to nejhorší. Právní zástupce Viktora Veselskyyho pojal svou aktivní obhajobu stylem, že ať vědomě či nevědomě, snaží se závažnost trestného činu zmírnit a banalizovat. Celou událost před soudem označil za „tragický incident mezi puberťáky“ a svého klienta přirovnal k oblíbené postavě seriálu Červený trpaslík Arnoldu J. Rimmerovi. Prý se pouze snaží být za frajera před kamarády, ale ve skutečnosti ve zlém úmyslu nejedná.

Dokážu pochopit různé přístupy k obhajobě, protože ať tak či onak, stále je to právní institut, na který má i takovýto pachatel právo a nárok. Přesto si myslím, že je zde pomyslná hranice toho, co je vlastně argumentačně přípustné. V tomto konkrétním případě se nejedná o situaci, která by se dala jakkoli zlehčovat a přirovnání sadistického agresora ke komediální postavě britského satirického seriálu, je pro mne nanejvýš nevkusné. Dotčená dívka má s vysokou pravděpodobností silné trauma, které ji bude provázet po celý zbytek života, což by měl soud v průběhu a podobě líčení zcela jasně brát v potaz. Měl by být vyslán jasný vzkaz, že něco takového je v soudobé moderní společnosti naprosto nepřístupné a neakceptovatelné.

Závěrem

Závěrem snad jen doufám, že skutečně soud v konečném rozhodnutí zhodnotí závažnost činu a naváže na návrh státního zástupce. Nedokáži si upřímně moc představit, jak by se racionálně dal zdůvodnit trest nižší. Že naši soudní zástupci přijali myšlenku o nešťastné události mezi puberťáky a pomýleném Rimmerovi? Nemluvě o všeobecné zodpovědnosti a přijetí rizika, že se takovýto člověk po 11 letech opět dostane volně do společnosti a může podobnou tragédii způsobit znovu.

Zdroj:https://www.krimi-plzen.cz/a/veselovskyy/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz