Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vrah Zodiac: Dodnes nerozluštěné šifry, několik podezřelých a záhada i po 57 letech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: San Francisco Police Department/wikipedia.org/veřejná doména

Původní identikit sestavený dle výpovědi svědků kreslířem sanfranciského policejního sboru

4. 7. 1969 - Michael Mageau a Darlene Ferrinová společně odjeli na parkoviště parku Blue Rock Springs, kde chtějí nerušeně strávit večer. Po chvilce u nich zastavuje vůz, vystoupí muž a na oba začne střílet. Ferrinová umírá, Mageau bojuje o život.

Článek

Začalo to v Riverside?

Než se dostaneme k prvním potvrzeným vraždám vraha známého jako Zodiac v letech 1968 a 1969, je potřeba ze širší perspektivy poukázat i na jiné případy o několik let dříve. Prvními, ale neprokázanými oběťmi, mohou být Robert Domingos a jeho přítelkyně Linda Edwardsová. Ti se vypravili 4. 6. 1963 na pláž poblíž státního parku Gaviota. Když se ten den domů nevrátili, vypravil se je Robertův otec druhý den hledat. Našel je svázané a zastřelené v rozpadající chatce, poblíž pláže. V pozdějších letech bylo porovnáno a zjištěno, že byla použita stejná munice jako v případě Zodiacových vražd - Winchester Western Super X ráže 0,22. Zde si možná šifrový vrah zkoušel svůj budoucí „modus operandi“, nicméně souvislost se stejnou municí, může být čistě náhodná.

Kde už ovšem není pouhá podobnost, ale mnoho zjevných souvislostí, je vražda Cheri Jo Batesové. Ta byla brutálně zavražděna právě v Riverside, 30. 10. 1966. V tento den se ve večerních hodinách vypravila do studijní knihovny a o 12 hodin později byla v jedné z vedlejších uliček nalezena mrtvá. O měsíc později byl riversidské policii a novinám The Press-Enterprise doručen „dopis s přiznáním“ k vraždě Cheri Jo Batesové.

„Byla mladá a krásná… teď je zbitá a mrtvá… nejsem nemocný, jsem šílený… tímhle hra nekončí…“

Foto: wikimedia.org/veřejná doména

„Dopis s přiznáním“ k vraždě Cheri Jo Batesové z roku 1966

Foto: wikisource.org/veřejná doména

deska od školní lavice nalezena po vraždě Cheri Jo Batesové na místní univerzitě

Toto jsou pouze úryvky z onoho dopisu, nicméně je zde jedno poznávací znamení. Slovo „hra“ či „nemocný“ a „šílený“ se v Zodiacových dopisech bude opakovat ještě mnohokrát. V podobném duchu nalezl školník desku od školní lavice na místní univerzitě. Zodiac se poté v jednom z dopisů v roce 1971 k vraždě sám přihlásil, ale to bylo v roce 2016 vyvráceno a označeno jako podvrh. To ostatně bylo také Zodiacovo poznávací znamení - rád se přiznával k vraždám, které s ním patrně vůbec nesouvisely. Ale téměř vždy po uveřejnění vražd ve sdělovacích prostředcích. Přesto dopis i školní deska jsou dnes pro mnoho vyšetřovatelů policejních i amatérských důkazem, že právě Cheri Jo Batesová je šestou oficiálně potvrzenou obětí Zodiaca.

Lake Herman Road, Blue Rock Springs a jezero Berryessa

Sedmnáctiletý David Faraday a šestnáctiletá Betty Lou Jensenová, byli prvními potvrzenými oběťmi Zodiaca. V ten osudný den, 20. 12. 1968, měli mít své první rande. K tomu si zvolili vyhlídku milenců v Benicii, na hranici jurisdikce s okresem Vallejo. Bylo to oblíbené místo pro zamilované páry ve zdejší oblasti. David slíbil rodičům Betty, že se vrátí nejpozději ve 23:00. V tu dobu, ale byli nalezeni náhodným řidičem, který jel okolo. Leželi zastřeleni vedle auta a dle pozdějšího zjištění byla použita munice Winchester Western Super X ráže 0,22. U Betty Jensenové nebyly nalezeny známky života na místě činu, David Faraday byl prohlášen za mrtvého při příjezdu do nemocnice Vallejo, pět minut po půlnoci. Detektiv Leslie Lundblad, z policejního oddělení v Solanu, nakonec případ administrativně uzavírá jako vraždu náhodného střelce bez jakéhokoliv podezřelého. Případ je dodnes nevyřešen.

Foto: High school portraits. 1968. Published in the media/wikipedia.org/veřejná doména

David Faraday a Betty Lou Jensenová, školní ročenka

O půl roku později se měl ale hrůzný scénář opakovat. A to v případě Michaela Mageaua a Darlene Ferrinové. Ti si spolu vyjeli na Den nezávilosti 4. 7. 1969 a to na parkoviště u parku Blue Rock Springs. Zajímavé je, že od místa vraždy Davida Faradaye a Betty Lou Jensenové bylo parkoviště vzdáleno pouhých 6,4 km. Když zde Michael s Darlene zastavili, tak po několika chvílích kousek od nich zastavilo jiné auto. V něm byl muž, který je pozoroval. Z auta ale nevystoupil a za chvíli odjel. Vrátil se zhruba za 10 minut a zastavil přímo za vozem Darlene a Michaela. Světla nechal zapnutá a přistoupil ke dveřím řidiče, tedy k Michaelovi. Nasvítil mu baterkou přímo do obličeje a mladík si myslel, že se jedná o policistu, který ho přišel identifikovat. V tu chvíli ale neznámý muž začal střílet, primárně po Michaelovi. Vypálené kulky zasáhly i Darlene, ale hlavně trefil Mageaua. Když se vrah otočil k odchodu, tak Mageau zasténal, a vrah se tak vrátil, aby do každého z nich vypálil ještě další dvě kulky. Poté nasedl do auta a odjel. Darlene už v tu chvíli byla v bezvědomí a na hranici smrti, ale Mageau ještě vnímal a zvládl dát světla auta na blikačky, aby na sebe upoutal pozornost. To se mu také podařilo. Po příjezdu policie a sanity se příslušníci snažili vyslechnout Darlene, která se pokoušela mluvit s policistou Edem Rustem. Bohužel kvůli rozsáhlým zraněním jen cosi mumlala a nebylo jí rozumět. Bylo prohlášena za mrtvou po svém příjezdu do Kaiserské nemocnice. Mageau díky okamžité operaci útok přežil.

Zhruba 40 minut po útoku byl na policejní stanici ve Valleju mladou dispečerkou Nancy Slover přijat telefonát. Volající oznámil svůj útok v Blue Rock Springs a mimochodem se zmínil i o vánočním útoku na Davida Faradaye a Betty Lou Jensenovou. Téměř o měsíc později, 31. 07. 1969 byly novinám SF Chronicle, Examiner Herald zaslány dopisy s šifrou a detaily z obou vražd, které nebyly uveřejněny a znala je jen policie. Celá šifra se nakonec uchytila pod název „Cipher 408“ a byla rozluštěna veřejností, konkrétně Donaldem a Bettye Hardenovými. K představení Zodiaca došlo ovšem až dopisem, který přišel SF Examineru 04. 08. 1969. Zde poprvé použil svou obávanou značku, i větu, kterou své dopisy později začínal:

„Drahý editore, hovoří k vám Zodiac“

Foto: Zodiac Killer; deciphered by Donald and Bettye Harden/Wikipedia.org/volné dílo

První strana šifry 408, z originálního zápisníku Hardenových, kteří šifru vyluštili

Vraždám mladých párů v regionu ale bohužel ještě nemělo být konec. Co do krutosti samotného činu se zdá nejhorší útok Zodiaca v oblasti jezera Berryessa. Zde se stal obětí mladý pár vysokoškolských studentů, Bryan Hartnell a Cecelia Shepardová. Bylo 27. 09. 1969, končilo léto a oba se rozhodli, že si vyjedou k jezeru Berryessa, které je oblíbeným turistickým místem. Natáhli se na deku, když si Cecilia v dálce všimla, že je za stromem pozoruje muž. Ten k nim po chvíli přišel a Bryan s Cecelií s hrůzou zjistili, že je oblečený celý v černém a má na hlavě černou kápi a v ruce zbraň. Muž jim nejprve řekl, že utíká z vězení do Mexika a potřebuje auto a peníze. Hartnell mu tedy hodil peněženku i klíče. Na to muž nereagoval a dal Shepardové umělohmotnou šňůru na prádlo, aby Hartnella svázala. Poté svázal i ji. Místo odchodu ovšem vytáhl nůž a začal oba zuřivě bodat. Shepardová utrpěla deset bodných ran, Hartnell šest. Poté konečně odešel. Rybář, který se plavil na jezeře slyšel úpěnlivý křik a zavolal místní rangery. Ačkoliv oba bezprostřední útok přežili, Cecelia Shepardová zemřela v nemocnici o dva dny později. Hartnell stejně jako v předešlém případě Mageau, přežil. Zodiac se tentokrát podepsal přímo na dveře Hartnellova auta, kam vyryl data všech svých útoků, společně se značkou.

Foto: Zodiac Killer Photo: FBI/wikipedia.org/veřejná doména

Dveře auta Bryana Hartnella, vzkaz od Zodiaca

Foto: Wikipedia.org/veřejná doména

Mapa Zodiacových vražd v oblasti Kalifornie

Zodiac útočí v San Francisku

Snad „nejtroufalejší“ vraždou Zodiaca se stal případ taxikáře Paula Stinea. Ten byl zastřelen v San Francisku, mezi ulicemi Washington-Cherry, v oblasti Prezidio Heights 11. 10. 1969, těsně před desátou hodinou večerní. Tato vysoce zalidněná oblast byla pro vraha vysoce riziková a pro policii to byla zřejmě první a poslední šance chytit Zodiaca přímo po spáchaném činu. Těsně po zastřelení Stinea totiž volali tři teenageři z okolního věžového domu, aby událost nahlásili. Někde při vytěžování těchto volajících ovšem operátor udělal chybu a operačním hlídkám nahlásil, že se jedná o podsaditého muže, černocha, středního věku a oblečeného v tmavém oblečení. Tohoto muže téměř ihned po přijatém hlášení uviděli pochůzkáři Don Fouke a Eric Zelms. Zde se ovšem stala ona zásadní chyba. Kvůli tomu, že si mysleli, že vrahem má být muž černošského původu, tak ho ani nezastavili a on mezitím zmizel v uličce jednoho z domů. Podobná možnost už se neměla nikdy zopakovat. Zodiac se ke svému činu přihlásil dopisem, 13. 10. 1969. K němu připojil i jeden ze svých „suvenýrů“, a to kousek zakrvácené košile Paula Stinea. Stejně tak se z místa činu ztratila jeho peněženka a klíče od auta. Podobný zakrvácený kus košile poté dostal i reportér SF Chronicle, Paul Avery, který o Zodiacovi psal. Poprvé se také na scénu dostávají detektivové oddělení vražd sanfranciského policejního sboru, Dave Toschi a Bill Armstrong. Ti jsou pověření vedením následného vyšetřování.

Foto: Crime scene officer, San Francisco Police Department/Wikipedia.org/veřejná doména

Místo činu vraždy Paula Stinea, San Francisko, Prezidio Heights

Mnoho podezřelých, žádný důkaz

Ačkoliv bylo na 2500 podezřelých, prvním a jediným, který byl oficiálně takto vedený, se stává Arthur Leigh Allen. Na toho upozornil Davea Toschiho a Billa Armstronga Don Cheney. To byl bývalý Allenův přítel. V lednu 1968 se prý Allen Cheneymu svěřil, že byl mohl začít s lovem na lidi, nosit masku, přidělat si baterku na pistoli (To podle svých vlastních slov udělal Zodiac v případu vraždy na Lake Herman Road, proto prý mohl trefit Davida Faradaye a Betty Lou Jensenovou ve tmě - uvedeno v jednom z dopisů ze srpna 1969 - pozn. autora) a říkat si podle značky svých hodinek, Zodiac. V roce 1971, když byl vyslýchán Davem Toschim, Billem Armostrongem a Jackem Mulanaxem z policie Vallejo, měl tyto hodinky na sobě. Také se přiznal, že jeho oblíbenou knihou byla „Nejnebezpečnější hra“ z roku 1923. Příběh pojednává o hraběti Zaroffovi, který loví přeživší, kteří ztroskotají u jeho ostrova (v roce 1932 byl dle románu natočen i film - pozn. autora). Allen také sám prohlásil, že krvavý nůž, který měl v autě v den vražd u jezera Berryessa, byl od zabití kuřete k večeři. Aspoň to prý řekl policistovi z Valleja, který ho ten den kvůli rychlé jízdě zastavil a vyslýchal. A také, že ho prý viděl v tento den přijet jeho soused William White, který už to ale „bohužel“ dosvědčit nemůže, protože zemřel týden poté.

U Allena se také pokoušeli o porovnání vzorků písma a to jak z levé ruky, tak i z pravé, protože byl obouruký. Tehdejší grafolog Sherwood Morrill ovšem jakoukoliv shodu vyloučil. Zásadní se tak měla stát prohlídka jeho obytného přívěsu v roce 1972, kterou konečně povolil okresní soudce v regionu Santa Rosa. Hlavním cílem bylo najít cokoliv zmizelého z vraždy Paula Stinea - kusy košile, klíčky či peněženku. Kromě několika mrtvých hlodavců, sexuálně explicitního materiálu a několika zbraní, nic zásadního ovšem nalezeno nebylo. Nic, co by Allena spojilo s případem Zodiac.

Zásadním se jak pro Allena, tak pro celý případ stává rok 1991. Tehdy je na základě žádosti detektiva George Bawarta předveden přeživší z případu „Blue Rock Springs“, Michael Mageau. Ten po téměř 22 letech, identifikuje dle fotky z řidičského průkazu právě Arthura Leigh Allena. Vyšetřovatelé na základě této identifikace připravují obvinění, nicméně Allen v srpnu 1992 umírá na masivní infarkt. Allenovi jsou odebrány vzorky tkání, které jsou použitelné při analýze a porovnání DNA. V roce 2002 je porovnáním jeho vzorků s některým ze Zodiacových dopisů zjištěno, že se neshodují.

Dodnes není Arthur Leigh Allen vyloučen jako podezřelý z případu Zodiac, a to především na základě identifikace Michaela Mageaua, ale také díky poměrně velkému množství nepřímých důkazů. Některé jsem zmínil výše, mezi další patří například také to, že Allenovo bydliště ve Valleju na 32 Fresno st., bylo pouhý jeden blok vzdálené palačinkárně, kde pracovala oběť Darlene Ferrinová. Ta se prý měla scházet s mužem jménem „Leigh/Lee“. Sám Allen se prý Cheyenemu svěřil, že „si našel číšnici“. Allen měl také přítele Phillipa, který mu svěřil svůj hnědý vůz Corvair (nechal ho zaparkovaný u Allenova zaměstnání, patrně i s klíči - pozn. autora). Michael Mageau popsal vůz střelce jako hnědý Corvair. Od jeho domu na Fresno st. je také pouhých 10 minut vzdálena budka, ze které vyšel telefonát po vraždě v Blue Rock Springs. Allen měl také problém s pravopisem a komolením slov, stejně jako Zodiac. To potvrdili i členové jeho rodiny, kteří od něj dostali vánoční blahopřání. Při prohlídce Allenova domu v roce 1991, se našel psací stroj „Royal“, s typem písma „Elite“. Stejným psacím strojem a písmem byl napsán „dopis s přiznáním“, v případu vraždy Cheri Jo Batesové. Allen sám potvrdil při výslechu v roce 1971, že se v době vraždy Cheri Jo Batesové v oblasti Riverside nacházel. Allen byl po nějaký čas součástí amerického vojenského námořnictva (jeho otec Ethan Allen byl zkušený a úspěšný vojenský důstojník - pozn. autora), měl tedy přirozeně možnost, naučit se kódovat a šifrovat. Allen byl také mimořádně inteligentní, jeho IQ prý dosahovalo až 140 bodů.

V průběhu téměř šesti desetiletí se objevili další možní podezřelí, kde za zmínku stojí Richard Gaikowski (fyzická podobnost se Zodiacem, velmi podobné písmo, apod.), Rick Marshall (spojení se znakem Zodiac, šifry, fyzická podobnost..), či už méně exponovaní Lawrence Kane či Ross Sullivan. V posledních letech se objevily spíše marketingové pokusy v podobě autora Garyho Stewarta a jeho otce, Earla van Besta jr. S poměrně překvapivou zprávou přišli v roce 2021 lidé z uskupení Case Breakers. Dle jejich informací, má FBI nového podezřelého a tím je Francis Gary Poste. Toho prý s případy spojují především fragmenty DNA. Úřady ovšem nadšení soukromých vyšetřovatelů mírní s tím, že případ je stále otevřený.

Pár slov závěrem..

Případ Zodiac fascinuje asi především tím, že i téměř po šedesáti letech nepřestává udivovat. Přesto, že hlavní stopy vychladly již před dlouhou dobou, pro desítky a možná stovky nadšenců je Zodiac stále „živý“. Možná až příliš. Velkou zásluhu na tom, že se případ stále drží ve veřejném podvědomí, měl především Robert Graysmith, který byl v podstatě „otcem“ detektivů amatérů. Své pátrání začal již v době, kdy byl Zodiac ještě aktivní, a je tak jeho časovým souputníkem. Stejně jako vyšetřovatel Dave Toschi, zasvětil případu drtivou část svého života a jeho kniha Zodiac z roku 1995 se stala i cenným nástrojem vyšetřovatelů z Valleja nebo San Franciska. Pokud by vás případ skutečně zaujal, objevuje se tato kniha jednou za čas v inventáři některého z tuzemských antikvariátů. Dalším zdrojem může být kromě oficiálních amerických webů, které uvedu ve zdrojích, i film Zodiac od Davida Finchera z roku z roku 2007, který se poměrně sympaticky snaží držet skutečných faktů.

Hlavní otázku, kterou si zřejmě budete pokládat stejně jako já: Kdo je tedy Zodiac? Je to Arthur Leigh Allen, je to někdo jiný, třeba Richard Gaikowski nebo Rick Marshall? Nelze ani pocitově vůbec jednoduše zodpovědět. Osobně si myslím, že k Allenovi vede až moc nepřímých důkazů, které ho zkrátka jako Zodiaca v konečném součtu označí. Byť se jeho DNA neshodovala se Zodiacovým dopisem (Nicméně test provedený po více než třiceti letech a to ještě prý Allen sám ani neolizoval známky, ale žádal o to jiné lidi, prý z důvodu alergie na lepidla na známce - pozn. autora) a ani část otisku prstu nalezeného v taxíku Paula Stinea, Allena s vraždou nespojily. Možná bych použil příměr Occamovy břitvy, kdy to první nejlogičtější a nejpřímější řešení je to nejlepší. Allen se ke svému obvinění vyjádřil v následujícím videu, můžete sami posoudit jak na vás působí.

Foto: Conta Costra Sheriff Department/wikipedia.org/volné dílo

Richard_Gaikowski při svém zatčení v roce 1965

Foto: Channel KTVU FOX 2 and KTVU.com/CC BY 3.0

Arthur Leigh Allen při jednom z jeho interview, těsně před smrtí v roce 1991

V následujících letech se zřejmě rozuzlení nedočkáme, a tak můžeme pátrat, či se pokusit vyřešit ještě dvě nerozluštěné šifry. Případ Zodiac tak bude fascinovat i nadále.

Zdroje:

Na základě rešerší z webů:

https://www.zodiacciphers.com/

https://zodiackillerfacts.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Zodiac_Killer

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zodiac_(vrah)

https://www.denik.cz/historie/seriovy-vrah-zodiac.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz