Hlavní obsah
Názory a úvahy

TikTok zrušte. Nejdřív díky němu na to ale získejte sílu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fotobanka AdobeStock | Rokas

Politický marketing je rychle se měnící hra. A politika dneska může fungovat už jenom tehdy, když vám její projevy lezou z displeje takřka pořád. Dokud nás erupce nepošle zpátky na stromy, jinak už to nebude a hra bude zrychlovat a zintenzivňovat.

Článek

Jednou se ta hra hraje s šachovými figurkami, jednou s kostkami, jindy to připomíná zase Twister. Ten, kdo táhne dámou, když má dávat levou nohu na zelenou, jenom taví čas a peníze silným tahem na hřišti, které už nikoho nezajímá. A protože málokterý český politik může pohnout světem a určit trendy internetu, je nutné se prostě rychle přizpůsobit, monopolizovat si určitou „herní“ platformu nebo aspoň „intenzivně být“ tam, kde se všechno děje - být tam pro všechny nejen propagandisticky a agresivně, ale také pasivně jako důkaz činnosti a připomínka toho, že existujete, když už neudáváte tempo toho závodu. Mít důvod fandit, to je to nejdůležitější, co zvedne lidi ze židle, a někdy stačí obecenstvu pocit, že ví, že tam jste.

Přenechané hřiště

Dokud bude TikTok povolen, sehraje ve všech následujících volbách významnou roli. A jde o hřiště ponechané napospas populistům a šiřitelům dezinformací, protože jiní politici jsou možná příliš nóbl, než aby se přizpůsobili době a nutnosti. Okázalé opovrhování TikTokem má určitě své dobré důvody, ale někde to zašlo tak daleko, že tzv. demokratické strany pečlivě zabalily dáreček v podobě pozornosti lidí třeba hnutím ANO a SPD, která dobře pochopila pravidla a vychovávají si na čínské síti své stoupence.

Podle posledního průzkumu JSNS/Člověka v tísni mají u mladých lidí první Piráti preference na 22 % a ANO na 20 %. Pak následuje ODS a STAN. Někdejší hegemon hypotetických voleb mezi mladými lidí, TOP09, se krčí blízko 5 %. Více než dvě třetiny respondentů uvádí, že čerpají informace především ze sociálních sítí.

Mezitím se na druhé straně vesele paří a tancuje v permanentní kampani při sbírání sil a čísel pro hlavní předvolební ofenzivu. A tak jsou mnozí politici na pokyn poradců schopní sníst na třeba videu exkrement s prskavkou, když to určí téma dalšího týdne.

S banánem v ruce se těžko čelí kulometu

Samozřejmě nedoporučuju ostatním, aby ze sebe dělali šašky, každý si ale má umět najít formu, která zaujme. Video s kohoutem nebo taneček bývalých ministryň možná nikoho k volbám nedovede, ale dosah schovaný do šuplíku a vytažený tehdy, kdy bude potřeba, to už se počítá a už to není tak směšné. Pravidla pro maximální organický dosah jsou celkem jasná a když to celé drží v rukou někdo s plánem, jde o fatální zbraň a tak pevný pilíř nových pravidel hry politického marketingu, že nevyužívat jej je přímo hazard. A pokud se umírnění politici rozhodli na tuhle hru nepřistoupit a odmítají tam šířit osvětu a vynalézat přístupné formy infotainmentu, je třeba je zastoupit.

Hlavní názorotvornou silou ve společnosti jsou pořád média, nálada a témata se ale akcelerují právě na sociálních sítích. Podobně jako v tradičních médiích, ani na „sockách“ není stran politického marketingu nic náhoda, ale součást promyšlené hry politických marketérů.

S banánem v ruce se těžko čelí kulometu, kouřovými signály neporazíme iPhone. Nalhávání si opaku z ideologických, tzv. morálních důvodů či z lenosti znamená ochotně se zakopat do hlíny.

Vyhrajte díky nástrojům, které máte k dispozici, volby. A pak ty nástroje zrušte, jestli jsou bezpečnostní hrozbou. Jiná možnost není.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám