Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rozhovor VP: Daniel Krutý, předseda GENERACE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hnutí GENERACE

Rozhovor s předsedou neregistrovaného hnutí GENERACE o vzniku hnutí, euru i inflaci.

Článek

Redaktor (P. Kryl): Co bylo motivací pro založení hnutí Generace?

D. Krutý: Politická situace v naší zemi, neschopnost politiků, rozpočtová neodpovědnost, arogance a totální rezignace na dlouhodobé cíle. Doslova přežívání ekonomiky ze dne na den, to všechno jsme prožili. Já rád věci měním, než o nich jen mluvím. Všichni na sociálních sítích mají plná ústa reformy školství, my jsme místo mluvení sebrali a začali ji tvořit. Např. náš člen a garant za oblast školství Pavel Bikar chystá přesné znění reformy školství. Zapomnělo se na mladé lidi, zaměřujeme se na dnešek. Zítřek je dávná budoucnost, a příští týden jako by nebyl. 300 mld každý rok v průměru, za vlády Petra Fialy. A tak jsme si šli vlastní budoucnost napsat samy, protože to za nás nikdo jiný neudělá.

Redaktor (P. Kryl): Jakých voleb se plánujete nejdříve zúčastnit?

D. Krutý: Plánujeme se účastnit všech typů voleb, premiéru budeme mít zřejmě komunál. Naše cílová čára je ale PSPČR.

Redaktor (P. Kryl): Jak by vypadala důchodová reforma podle hnutí Generace?

D. Krutý: To je otázka na dlouhý a odborný rozhovor. Spíše bych upozornil na to, že by žádná důchodová reforma být nemusela. Po zrušení druhého pilíře si nechala vláda vypracovat studii, která říkala, že je systém udržitelný pokud se udělají parametrické změny. Bohužel vlády místo opatření ku udržitelnosti dělaly opatření ku neudržitelnosti. Zvýšení valorizace na 1/2 růstu reálných mezd z 1/3. Zastropování věkového odchodu do důchodu. Přidávání nad zákonnou valorizaci, nyní výchovné za 19mld. Nu, a máme situaci kdy v roce 2060 bude jen důchodový účet -4 % HDP, nějakých 300mld. S nynějším schodkem bychom měli něco přes půl bilionu schodek SR jen za jeden rok. A další rok, a další rok. Takže situaci bychom měnili parametrickými změnami důchodového systému. Na systémových změnách bychom také něco našli, třeba větší podporu III. Pilíře a soukromého spoření, nebo zákonné snížení poplatků penzijních fondů.

Redaktor (P. Kryl): Jaký je Váš politický vzor?

D. Krutý: Píšu si novou knihu, částečně je ale pro mě inspirací každý, kdo v politice odvedl nějakou práci.

Redaktor (P. Kryl): Koho považujete za nejlepšího premiéra ČR a proč?

D. Krutý: To by se člověku ani hodnotit nechtělo, určitě bylo mnoho skvělých premiérů. Dívám se ale skutečně spíše na budoucnost.

Redaktor (P. Kryl): Jste pro přijetí eura?

D. Krutý: Do 15 let. Zatím ale opravdu ne, v Eurozóně nás nikdo nechce. Až splníme alespoň jedno kritérium, možná můžeme vést diskuzi. Navíc je pro nás nyní výhodné udržet si politiku kurzu, devizových rezerv a úrokových sazeb. Čili monetární politiku pod palcem ČNB.

Redaktor (P. Kryl): Je nějaká strana, se kterou byste rádi spolupracovali?

D. Krutý: Určitě by se nějaké strany našli, ale spíše náš koaliční potenciál je ohrožen tím, že chceme řešit strukturální deficit, což zkrátka bolí. Jednání povedeme se všemi, vyjma SPD a KSČM. Tam mi to přijde ztráta času.

Redaktor (P. Kryl): Nejlepší a nejhorší ministr současné vlády podle Vás?

D. Krutý: Zaslouží si všichni čest, ale hospodářské trio: Stanjura, Síkela, Kupka se občas dokáže nasvítit v nejlepších barvách.

Redaktor (P. Kryl): Přistupuje dle Vás ČNB k inflaci zodpovědně, nebo byste jí něco vytkl?

D. Krutý: Osobně bych byl pro zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů na posledním měnově politickém jednání, a to kvůli inflačním očekáváním. Jinak ale není příliš co vytknout. Úrokový diferenciál, obnova investic, ale také právě intervence na posilování koruny nám zlevňuje dovoz. Poptávkové tlaky jsou tlumeny, hypotéky se v prosinci propadly o desítky procent. A celkově nové úvěrové kreace fakticky volně padají. Aleš Michl zvolil jinou strategii, nezbývá než doufat, že to dělá pro dobro České republiky. Já mu věřím.

Rozhovor za Vše o politice s Danielem Krutým vedl Pavel Kryl. Pro více informací a obsahu sledujte náš instagramový profil @vseopolitice.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz