Hlavní obsah
Aktuální dění

Rozhovor VP: Jan Lacina, poslanec hnutí STAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: thrivegn.com

Rozhovor s poslancem hnutí Starostové a nezávislí, Janem Lacinou. O euru, senátu, eurovolbách i práci v poslanecké sněmovně.

Článek

Redaktor (P. Kryl): Co považujete za svůj největší dosavadní úspěch ve sněmovně a čeho byste chtěl do roku 2025 ještě dosáhnout?

J. Lacina: Zřejmě nejdůležitější je pro mne tzv. malá a velká mediální novela zákona o České televizi a Českém rozhlasu. Malá novela míří do posledního, třetího čtení, pak do Senátu a pak k podpisu novému prezidentovi. Říká se v ní, že se Poslanecká sněmovna rozdělí se Senátem o volbu členů mediálních rad těchto dvou veřejnoprávních médií v poměru dva ku jedné. V zásadě to znamená, že vládní většina ve sněmovně nebude moci během jednoho období ovládnout média veřejné služby – Českou televizi a Český rozhlas, jejichž význam při oligarchizaci privátních médií prudce roste. Abychom udrželi skutečný demokratický provoz v České republice, potřebujeme nejen kvalitní a nezávislé soudnictví a oddělení moci zákonodárné a výkonné, ale taky silná, sebevědomá a nezávislá média. V opačném případě nasedáme na skluzavku k autoritářským režimům, jako je dnes bohužel třeba Maďarsko, nebo Polsko, které k němu nemají příliš daleko, protože vláda si postupně v Polsku podmanila jak soudní soustavu, tak média. Na velké mediální novele už jsme také začali pracovat. Jejím cílem je trvale udržitelné financování České televize a Českého rozhlasu jako klíčové podmínky jejich skutečné nezávislosti. Změny by měly platit od ledna příštího roku.

Redaktor (P. Kryl): Hnutí STAN se profiluje proevropsky a většina členů je pro přijetí eura jako české měny. Patříte mezi ně?

J. Lacina: Ano, myslím, že jsem jádrový reprezentant těchto hodnot v hnutí STAN.

Redaktor (P. Kryl): Když se Vaše hnutí minulý rok potýkalo s mnoha kauzami, tak politologové hovořili o možném konci hnutí STAN. Podle nejnovějších průzkumů jste ale tuto situaci ustáli a držíte se stále nad pětiprocentní hranicí. Čím si vysvětlujete, že vám voliči odpustili?

J. Lacina: Ani na vteřinu jsem nezapochyboval, že hnutí STAN problémy z roku 2022 překoná. Vedle různých přešlapů (Farský, Michalik, Mlejnek), jsme měli podle mne jedinou skutečnou kauzu, a tou byla policejní akce Dozimetr. Na ni jsme reagovali velmi rychle a velmi razantně, okamžitě jsme vyzvali Petra Hlubučka k opuštění strany, radikálně jsme změnili čelo kandidátky v Praze, prošli jsme dvěma pražskými sněmy a zvolili si nové pražské vedení. Totéž se stalo i na úrovni celostátní, kdy se obměnilo takřka celé nejužší vedení hnutí STAN. Nakonec právě od července 2022 jsem jeho novým místopředsedou, především s úkolem revitalizovat pražskou organizaci hnutí.

Podařilo se nám i přes turbulentní vývoj udržet náměstka primátora, architekta Petra Hlaváčka v čele kandidátky, úplně znovu postavit kampaň, v ní uspět a přinést STANu nejvíc pražských mandátů v historii a úspěšně dotáhnout nekonečná, pětiměsíční vyjednávání o pražské vládě. 16. února pražské zastupitelstvo schválilo novou Radu hlavního města na bázi vládní koalice. Koalice Spolu v ní má 5 zástupců včetně primátora, Piráti čtyři zástupce a naše hnutí STAN dva. Petr Hlaváček je navíc jediným v dosluhující radě, kdo nezmění ani kancelář, ani gesci.

Praha hrála v další budoucnosti STANu ohromnou a navíc symbolickou roli. Tím, že se nám povedlo celý rok 2022 v Praze ustát, podařilo se ustát pozici STANu i celostátně. Musím říct, že jsem na to docela pyšný. STAN je zdravé politické uskupení a to se v téhle zatěžkávací zkoušce jednoznačně potvrdilo.

Redaktor (P. Kryl): Máme za sebou úspěšné předsednictví v Radě EU, které měl na starosti především váš ministr, pan Mikuláš Bek. Co byste z toho půl roku vytyčil jako největší úspěch českého předsednictví?

J. Lacina: Nepochybně celoevropskou dohodu o společném postupu v energetické krizi, která už dnes přináší své ovoce. Například my jako Česká republika jsme během jediného roku dokázali snížit závislost na ruském plynu z 98 % na 4 %. A pak samozřejmě společný evropský postup vůči Rusku a jeho agresi na Ukrajině. Mimochodem: při mé první parlamentní návštěvě Rady Evropy, kde zastupuji s několika kolegy Českou republiku, jsme z Rady Evropy vyloučili Ruskou federaci.

České předsednictví Evropské unii bylo hodnoceno mimořádně příznivě a z mnoha zdrojů mám potvrzenou informaci, že nám to coby České republice významně zvedlo mezinárodní prestiž.

Redaktor (P. Kryl): Minulý rok jste v komunálních volbách celkem obstáli a dostali jste se do Zastupitelstva hl. města Prahy i přes kauzu Dozimetr. Senátní volby už tak veselé nebyly - ztratili jste 2 mandáty v senátu včetně dlouholetého senátora, pana Horníka. Příští rok nás čekají další senátní volby, ve kterých budete obhajovat 6 senátorských mandátů. Také nás čekají krajské volby, kde obhajujete 4 hejtmany (de facto 40 %). Bude to tedy pro vaše hnutí velice náročný rok, když k tomu připočteme i eurovolby. Hovořili jste v hnutí již o nějaké strategii?

J. Lacina: Pro nás jsou eurovolby velmi zajímavé momentum, které může dát české politické scéně i stranickým preferencím novou dynamiku. Proto se na ně připravíme velmi pečlivě. Vlastně už jsme s přípravou začali. U senátních voleb se ukázala v roce 2022 jako nejúspěšnější strategie ta, kterou zvolila koalice Spolu, tedy spojení podpory všech středopravých voličů. Není náhodou, že jediný, kdo uspěl s naší podporou, byl pan senátor Jiří Růžička v mé domovské Praze 6. Kandidoval jako nezávislý kandidát podpořený ODS, TOP 09, KDU-ČSL a hnutím STAN. Uspěl hned v prvním kole. My budeme v příštím roce hledat rovněž širší politickou podporu a vybírat jen takové kandidáty, kteří mají skutečně reálnou šanci ve svém senátním obvodě zvítězit. V případě krajských voleb si teď netroufám predikovat, ale myslím, že Dozimetr, který nás zasáhl tak citelně v roce 2022, už bude vyvanulý příběh. Na druhou stranu: Člověk si nemůže být nikdy jistý.

Redaktor (P. Kryl): Vaše vláda chystá zvýšení věkové hranice pro odchod do důchodu a mnozí lidé, včetně vládních příznivců, si na to stěžují. Každý rozumný člověk si uvědomuje, že současný systém penzí je zkrátka neudržitelný a neufinancovatelný, ale není na místě hovořit i o jiných opatřeních?

J. Lacina: Jak se zvyšuje délka dožití mužů i žen v České republice, důchodový systém to rok od roku více zatěžuje. Vláda ostatně musela naposledy uvolnit ze státního rozpočtu 80 miliard korun na jeho sanaci. Proto tým odborníků hledá balanc v tom, jak systém nastavit, aby byl vyvážený, a to není opravdu lehký úkol, protože ve vyšším věku bývá zdravotní stav člověka velmi individuální a nedá se příliš nacpat do jednoduchých tabulek.

Samozřejmě do toho vstupují i jiné proměnné, například přidaná hodnota naší ekonomiky. Budeme-li vyrábět výrobky a služby s vysokou přidanou hodnotou (např. v oblasti IT a technologií obecně), budou brát lidé významně vyšší výplaty a také více odvádět do průběžného důchodového systému. Takže: Potřebujeme co nejvzdělanější mladé lidi, kteří vyšší přidanou hodnotu do české ekonomiky postupně přinesou. To je úkolem generace, která teď přichází. Úkolem naší generace bylo přivést tuto zemi z marasmu komunismu zpět k parlamentní demokracii, postavit síť silných a sebevědomých institucí (Ústavní soud, Nejvyšší správní soud, Česká televize, Český rozhlas, svobodné volby, svobodná média apod.) a vrátit tuto zemi na trajektorii vyspělého státu vyznávajícího vládu práva, evropský humanismus a hodnoty západní civilizace obecně. Ostatní už brzy bude na vás.

Rozhovor za Vše o politice s Janem Lacinou vedl Pavel Kryl. Pro více informací a obsahu sledujte náš instagramový profil @vseopolitice.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz