Hlavní obsah
Knihy a literatura

Autorka knižní série cestuje po Česku a vybírá si knihobudky, kam dává svou novou, podepsanou knihu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kristyna Andrews/ IG: lepsi.knihy - se svolením autorky

Kristyna Andrews

Česká autorka každý měsíc navštíví jedno město, které se mimo jiné umí pochlubit i svou knihobudkou. Čtenáři zde mají možnost ukořistit nějaký kousek do své knižní sbírky. Momentálně je tu příležitost najít tam úplně novou knihu i s podpisem.

Článek

„Neustále mám nějaké nápady, jak svou knihu dostat mezi více čtenářů, ale ne každou myšlenku dotáhnu vždycky do konce. Tento malý projekt jsem ale dnešním dnem začala uskutečňovat. Takže o co jde? Při svých cestách po naší krásné České republice si vyberu jedno město a v něm knihobudku, kam vložím nový a podepsaný výtisk své poslední knížky. Město samozřejmě neprozradím, ale můžete jej zkusit uhodnout z fotek, které uveřejním. Kdoví, možná jsem dnes navštívila místo, které má někdo z vás poblíž.“

Kristyna Andrews je česká autorka, která momentálně vydává sci-fi sérii s názvem Hrdinky budoucnosti. Minulý rok vyšla první kniha pod názvem NEL. Hlavní hrdinkou je Cornelie, která si žije svůj bezstarostný a úspěšný život seriálové herečky. Pak se ale ocitne v nesprávný čas na nesprávném místě a pohádkovému životu je najednou konec. Smrtelný virus ji změní k nepoznání. Ačkoliv jako jediná z tisíců napadených lidí přežije, chvílemi má pocit, že by bylo lepší zemřít společně s ostatními. V jejím případě se ale ne nadarmo říká: Co tě nezabije, to tě posílí! Cornelie po prodělané nákaze totiž získává nadlidské schopnosti, se kterými se musí naučit zacházet…

Autorka si každý měsíc vybere jedno město, ve kterém ji zaujme místní knihobudka. Vloží sem svoji podepsanou knihu a vyfotí jeden objekt - památku nebo stavbu, která je v daném městě známá a symbolizuje jej. Pokud město uhodnete a žijete někde poblíž, máte šanci do knihobudky co nejrychleji vyrazit a knihu si tady vyzvednout. Může to být kdekoliv, v Čechách i na Moravě, ve velkém městě, nebo v malé vesnici. Během půlroku vložila šest nových výtisků do šesti knihobudek. Samozřejmě si vybírá takové, které jsou nápadité a v dobře udržovaném stavu.

„Člověk hned pozná, které město nebo obec dokáže ocenit literární umění. Pro někoho jsou knihy opravdu důležité.“

Letos v červenci vychází druhá kniha série pod názvem DEV. Pokud máte chuť přečíst si příběhy o ženách, do jejichž běžného života zasáhne opravdu neobvyklá katastrofa, pak neváhejte. Autorka své knihy s trochou nadsázky nazvala přídomkem marvelovka pro ženy. A pokud vás baví hádanky, cestování, nebo se chcete dozvědět nějaký zajímavý knižní tip, mrkněte na její stránky.

„Lidé, kteří se věnují nějaké umělecké činnosti, to v dnešní době nemají zrovna jednoduché. Ať už hudebníci, herci, malíři nebo spisovatelé, všech je jich spousta a každý by se rád nějak prosadil či zviditelnil. Dobré nápady a neotřelé způsoby propagování sebe sama a své vlastní práce bychom měli oceňovat. Je potřeba nejen realizovat to, co nás baví, ale zároveň to umět nějakým způsobem vyslat do světa a i to je samo o sobě umění. Kéž by se všichni nadaní lidé dočkali alespoň částečně vytouženého úspěchu.“

Kristyna Andrews si momentálně vydává knihy pod vlastní nakladatelskou značkou, ale už dříve napsala oblíbenou dětskou knihu, kterou jí vydalo nakladatelství Fragment. Knihy nedělí na dobré a špatné, všechny jsou lidským výtvorem, otiskem něčí duše, názorem jedné mysli, do které může někdo další nahlédnout.

„Knihy mají mnohá přirovnání a většina z nich je pravdivá. Bez nich by byl svět mnohem chudší a prázdnější.“

Letos v červenci vychází druhá kniha série Hrdinky budoucnosti.

Anketa

Čtete rádi knihy?
Ne, to mě nebaví.
3 %
Občas si něco přečtu.
9,1 %
Ano, neumím si život bez knih představit.
87,9 %
Celkem hlasovalo 33 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz