Hlavní obsah
Jídlo a pití

Budoucí superpotraviny: Od švábího mléka po jídlo na míru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Jaká je budoucnost lidského jídelníčku? Dáte si švábí mléko nebo řasy? Zachrání nás nové superpotraviny, nebo jen přidají další vrstvu bizarnosti do našeho jídelníčku? Ponořme se do světa trendů potravinové budoucnosti plné nečekaných zvratů.

Článek

Budoucnost superpotravin přináší mnoho otázek a možností. Od švábího mléka po geneticky modifikované potraviny, inovace ve stravování mohou přinést řešení pro globální potravinovou bezpečnost. Otázkou zůstává, jaké etické a praktické výzvy tyto nové technologie přinesou. A také to, co s nimi uděláme, že?

🥛 Švábí mléko: Nečekaný hit?

Hledání ultimátní superpotraviny vedlo k některým skutečně divokým vědeckým studiím. Výzkum z roku 2018 spekuloval, že příští superpotravinou by mohlo být švábí mléko. U švábů druhu Diploptera functata se vyvinula schopnost produkovat látku obsahující proteinové krystaly, které jsou výživnější než jakékoli zvířecí mléko.

Nicméně proces získávání švábího mléka je energeticky náročný a vyžaduje zabití švába, což činí velkovýrobu neudržitelnou. Možná bude jednodušší vypít čtyřikrát více kravského mléka, abyste získali stejnou nutriční hodnotu.

💊 Jídlo v pilulce: Sci-fi sen

Příroda má mnoho potenciálních superpotravin, ale budoucí superpotraviny se pravděpodobně budou vyrábět synteticky. Nejoblíbenější sci-fi fantazií je jídlo v pilulce, které slibuje pohodlnou a téměř magickou nápravu nadčasového lidského problému – boje o jídlo. První spekulace o jídle v pilulce se datují do 19. století.

Vědecky podložená tvrzení o syntetických potravinách byla vznesena už v 90. letech 19. století, ale plnohodnotné pilulky nahrazující jídlo zatím zůstávají vzdáleným snem. Odhaduje se, že bychom museli zkonzumovat více než 450 pilulek denně, abychom získali potřebný nutriční příjem.

🍗 Skončí někdy nadměrné zvětšování brojlerů?

Moderní brojlerová kuřata byla geneticky upravena tak, aby rychle rostla a měla více masa. Výsledkem je, že tyto kuřata mají tak velké prsy a svaly, že často nejsou schopna normálně chodit nebo dokonce stát. Jejich tělo se stalo tak disproporční, že bez lidské pomoci nejsou schopna přežít.

Tento drastický redesign zvířat, který slouží hlavně našim potravinovým potřebám, přináší mnoho etických a morálních otázek. Existuje nějaká hranice toho, jak dalece by se měly jiné druhy transformovat, aby prospěly lidskému přežití? Máme pokračovat ve zvyšování naší kontroly nad přírodou pomocí nových technologií, nebo bychom se měli zaměřit na udržitelnost a přirozené metody?

🧃 Netradiční superpotraviny: Spirulina

Spirulina platensis, rod sinic, získává celosvětový zájem jako potenciální budoucí superpotravina. Až do 16. století ji jako jídlo používali Aztékové. Dnes ji mnoho afrických zemí stále používá jako hlavní zdroj bílkovin. Sušená spirulina obsahuje až 70 procent bílkovin, což je o polovinu více než sójové boby. Obsahuje různé vitamíny a minerály a je považována za jednu z nejvýživnějších potravin na planetě.

Kvůli jeho bohatému složení ho Světová potravinová konference OSN v roce 1974 prohlásila za nejlepší potravinu budoucnosti. Spirulina je schopna růst v neplodných oblastech a ve vysoce slané vodě, což z ní činí ideální superpotravinu pro nejistou klimatickou budoucnost.

😇 A co dál? Hyperpersonalizace?

Stále jsme v raných fázích chápání vztahu mezi lidským genomem, výživou a zdravím. Inspirace ze sci-fi seriálu „Star Trek“ nám ukazuje, jak by budoucnost produkce mohla vypadat: stisknutí tlačítka na molekulárním syntezátoru jídla.

Někteří odborníci na výživu již začali používat genetické testy k vytváření individuálních hodnocení a personalizovaná výživa by se mohla stát běžnou praxí stejně jako individuální léková medicína.

Japonské designové studio Open Meals zkoumá hyperpersonalizaci v potravinářském průmyslu prostřednictvím svého restauračního konceptu Sushi Singularity. Tato restaurace v Tokiu plánuje podávat personalizované jídlo tvořené 3D bio tiskárnou na základě individuální zdravotní identifikace hostů (HID).

Budoucnost personalizovaných superpotravin by mohla být dále přizpůsobena podle podmínek prostředí a dostupnosti místních zdrojů. Ač se to nyní zdá nemožné či drahé, jsme na prahu přípravy individualizovaných potravin uzpůsobených našemu genomu tak, aby byly co nejchutnější, nejstravitelnější a poskytovaly nám maximum látek pro růst a odolnost.

Trendy jsou od toho, aby ukazovaly směry, ale to, jakým směrem a podle jakého scénáře se to vše bude dál rozvíjet, je na našem rozhodnutí.

Anketa: Používáte Superpotraviny?

Anketa

1. Jak často zařazujete superpotraviny do svého jídelníčku?
Denně
0 %
Několikrát týdně
25 %
Jednou za týden
0 %
Méně často
25 %
Nikdy
50 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Anketa

2. Které z následujících superpotravin pravidelně konzumujete?
Chia semínka
25 %
Spirulina
0 %
Quinoa
0 %
Goji
0 %
Kurkuma
0 %
Žádné z uvedených
75 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Anketa

3. Jaký je váš hlavní důvod pro konzumaci superpotravin?
Zdravotní benefity
66,7 %
Zvýšení energie
0 %
Zlepšení imunity
0 %
Podpora hubnutí
0 %
Doporučení odborníka
0 %
Jiný důvod
33,3 %
Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Anketa

4. Odkud získáváte informace o superpotravinách?
Z internetu a sociálních sítí
50 %
Z knih a časopisů o zdraví
0 %
Od přátel a rodiny
0 %
Od odborníků na výživu
0 %
Jiné zdroje
50 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Anketa

5. Máte zájem vyzkoušet netradiční superpotraviny, jako je například švábí mléko nebo spirulina?
Ano, určitě
25 %
Možná, pokud budou dostupné finančně
25 %
Ne, zůstanu u tradičních superpotravin jako je třeba jablko
25 %
Ne, vůbec ne
25 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz