Hlavní obsah
Názory a úvahy

CNN Prima News: Vlajkonosné médium populismu a relativizace?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Včerejší vyznamenávání osobností u příležitosti výročí vzniku ČR bylo pro přenos na CNN Prima News další příležitostí, jak rozvíjet svůj bulvární styl a relativizovat význam této důležité státní události.

Článek

Moderátorka s hosty se snažili najít jakoukoliv kapku senzace, aniž by se zajímali o hlubší význam toho, co se na obrazovce dělo. Výběr hostů ve studiu tomu napovídal. Jeden byl ironizující novinář z bulvárního klenotu Novinky.cz, druhý bývalý šéf hradního protokolu z dob Klause a Zemana a bývalý poradce Jaroslava Tvrdíka a jeho čínských zájmů.

Nic z oceňovaných kandidátů na státní vyznamenání, z projevů prezidenta či z průběhu večera nebylo ani jednomu z obou pánů moc po chuti. Chápu je i vzhledem k jejich předpokládanému vztahu k současnému prezidentovi, a taky máme demokracii. Mohou si říkat, co považují za vhodné.

Co za nevhodné potažmo nebezpečné považuji já, byla právě jejich relativizace celého večera. Relativizace je pojem, který označuje proces zpochybňování nebo minimalizace významu nějaké věci. V kontextu politického diskurzu se však relativizace často používá k podkopání demokratických principů a institucí.

👉 Zde jsou některé příklady relativizací:

  • Populisté mohou relativizovat význam voleb tím, že tvrdí, že všechny politické strany jsou stejné nebo že volby tím pádem nemají žádný význam.
  • Kritici Evropské unie mohou relativizovat její význam tím, že tvrdí, že je zbytečná nebo že je ovládána velkými mocnostmi.
  • Nacionalisté mohou zase relativizovat význam lidských práv tím, že tvrdí, že jsou v rozporu s tzv. "kulturními tradicemi" naší země anebo že jsou používány k prosazování příliš liberální agendy v rámci státu (Manželství pro všechny, LGBT).

V debatě včera ve studiu zaznělo, že nic nového pod sluncem se na hradě neobjevilo. Prezident prý vyznamenal svoje kámoše, kteří ho podpořili v kampani. Už tohle bylo dost za hranou, protože například letci z druhé světové války ocenění in memoriam za svou chrabrost a hrdinství v bojích 2. světové války proti fašismu, panu Pavlovi v žádném případě cestičku na hrad neumetali. Ani jaksi nemohli.

Nebezpečné je to proto, že se z události vzniku našeho národního sebepojetí, která je pro český národ svátkem státnosti, udělá kdosi guláš, a to ho ještě vaří z hlívy ústřičné, a ne poctivě ze tří druhu masa.

To, že se vyznamenávají chartisté a disidenti, kteří byli předchozími dvěma hradními garniturami zcela zapomenuti, tak to bylo více než chvályhodné, nikoliv zbytečné. Chápu, proč je toto současným populistům proti srsti. Představitelé ČSSD a ODS z dob opoziční smlouvy odcházejí pomalu do dějin a jejich političtí pohrobci se ukázali býti stejně zmetkovitými, aspoň co se tvorby národní hrdosti týče.

Populistům je proti srsti kdokoliv, kdo ukázal odvahu udělat správnou věc. A to, i když za ni mnohdy zaplatil dost strašnou osobní cenu. Jakmile z prachu zapomnění osvětlíte vzpomínku na to, že nás kdysi jako zemi stvořilo hrdinství českých legionářů a jejich slavné tažení bolševickým Ruskem, dáváte tím populismu totiž dost do držky.

Nebezpečí relativizace takovýchto akcí spočívá v tom, že může vést k tomu, že lidé přestanou brát vážně důležité věci. Pokud totiž lidé přestanou věřit, že volby jsou důležité, mohou být následně méně motivovaní k vlastní účasti ve volbách. A pokud lidé přestanou věřit, že Evropská unie nebo NATO jsou důležité struktury, mohou být méně ochotní se podílet na jejím fungování. A když lidé přestanou věřit, že lidská práva jsou důležitá, mohou být méně ochotni je bránit.

Samozřejmě je důležité si uvědomit, že relativizace není vždy špatná. Může být i užitečná, pokud se používá k tomu, aby se vyvážily jednostranné pohledy nebo aby se otevřel prostor pro nové myšlenky. Což zrovna v debatě hostí ve studiu moc neproběhlo.

Co myslíte, kdo se snaží ze všech sil podkopávat silnou pozici prezidenta? A kdo nám tím pádem ukazuje, že použije v médiích stejnou taktiku v dalších volbách, jak do EP a krajů v 2024, tak do PSP 2025, kterou se snažil v minulých volbách odstřelit Piráty? A s rétorikou, s kterou se snažil jako prezidentský protikandidát očerňovat ve volební kampani se svým obytným karavanem všechna česká náměstí, na něž mu tento dehonestační vůz stačila jeho ochranka přistavit?

Je proto důležité být si vědomi nebezpečí plynoucí z mediálních manipulací pomocí relativizací. Ve zpravodajském vysílání TV Prima se totiž vyskytla již několikrát. V roce 2016 server HlídacíPes.org zveřejnil výsledky analýzy a svědectví, které hovoří o tom, že vedení TV Prima spolu s vedením redakce zpravodajství prosazovaly, aby se tzv. uprchlická krize prezentovala negativně.

Server doslova uvádí: „Námitky některých redaktorů, že předem jasné vyznění reportáží odporuje novinářskému kodexu, byly odmítnuty s tím, že žádné vyvažování, objektivita a novinářský kodex se minimálně v několika následujících měsících řešit nebudou.“ Po schůzce, kde byli redaktoři seznámeni s požadovaným vyzněním zpráv, se ve zpravodajství skutečně začalo vyskytovat více negativních a žádné pozitivní zprávy oproti předchozímu období.

Jinými slovy se tehdy do zpravodajského vysílání tohoto kanálu dostalo relativizování – což je možná trochu lehčí název formy mediální manipulace s diváky. A trvá to, jak je vidno z včerejšího večera podnes.

Další kauzou bylo odvysílání reportáže téhož roku ze Spojeného království, ve které Prima tvrdila, že „Do Česka by se mohly vrátit až dva a půl tisíce českých romských rodin z Velké Británie. Tamní úřady totiž utahují opasky a značně snižují nebo dokonce i úplně ruší některé sociální dávky. Chtějí tak zatočit s těmi, kteří nepracují a neodvádí tak daně státu. Někteří Romové proto volí návrat do rodné země. Atmosféra mezi přistěhovalci je navíc napjatá i kvůli otázkám brexitu.“

Proti vyznění reportáže se velmi vážně ohradil například Petr Torák, který v té době pracoval jako policista ve městě Peterborough. „Ta reportáž je založena na nepravdivých a zkreslených informacích. Je mi z té reportáže i z té reportérky špatně,“ řekl tehdy redakci Romea.cz právě Torák, jenž mimochodem obdržel Řád britského impéria za „služby romské komunitě v Peterborough“.

No, co se řádů týká, díky za to, že byl výběr kandidátů na ocenění řády v slavnostním večeru nezávislým na TV Prima. Ta její zpravodajská část by si za včerejší „bulvařinu“, protože novinařina se tomu říkat nedá, zasloužila maximálně řád bílé myši.

Ocenit před celým národem lidi, přinášející něco nám všem svou prací, svým nasazením, svým životem je radost. Chápu, že pro populisty pracující pouze na propagaci svého já (v rámci tzv. Kultu osobnosti), je to naopak utrpení.

Relativizace může vést k tomu, že lidé přestanou věřit v hodnoty, které naše státní vyznamenání symbolizují. A nakonec si začnou představovat tyto hodnoty jako irelevantní nebo dokonce škodlivé. Což může vést až k rozpadu společenské soudržnosti a k většímu počtu konfliktů mezi lidmi. A komu se takováto situace ve společnosti hodí? Kdo pořád křičí, že všechno ví, všude byl, na všechny má mobil a zná u nás všechny motýle i sysle? A tím pádem všechno snadno a rychle vyřeší? ANO, víme.

Kdo chce abychom přestali být hrdí na svou zemi a její symboly? Štve mě, že pokud lidé uvidí, že jejich státní vyznamenání jsou relativizována, mohou si začít postupně myslet, že ani jejich země není hodna jejich úcty. A to může vést k poklesu národního sebevědomí a k většímu riziku deziluze a apatie celé společnosti.

A co s tím můžeme dělat my? No za prvé zkuste příště přeladit na jinou TV stanici. Bílé myšky radši po panácích než po zpravodajství a la Eliška a Damián. A za druhé:

  • Buďte kritičtí k informacím, které přijímáte. Nevěřte všemu, co slyšíte nebo čtete, a snažte si ověřovat informace z více zdrojů.
  • Učte se o historii a hodnotách své země. Čtěte knihy, sledujte dokumenty a diskutujte s ostatními o tom, co pro vás vaše země znamená.
  • Buďte aktivní občané. Zapojte se do veřejného života a pokuste se o to, aby byla vaše – naše země, lepším místem pro život.

Takže, chcete mít na vyznamenáních pořád bílého lva? Pokud ano, tak si začněme sakra rychle uvědomovat, že demokracie se nerodí nikde sama, ale vzniká v bolestech v našich činech, které vycházejí z našich srdcí. Vzniká ze symbolů, v které věříme. Chcete snad věřit v bílou myš? Sysle? Motýle?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz