Hlavní obsah

Co dobrého nám přinesla válka na Ukrajině?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

V čase, kdy nás pomalu míjí výročí zahájení nesmyslné ruské agrese proti Ukrajině s cílem ji zničit, může tato otázka vypadat divně. Co může být na válce dobrého, řeknete si. Záleží na tom, co hledáme.

Článek

Válka je tragédií lidského ducha a představuje nejtemnější aspekty lidské povahy. Přináší s sebou ničení, smrt a utrpení nejen bojujících, ale i nevinných civilistů, kteří se ocitnou uprostřed konfliktu. Válka rozvrací společnosti, ničí rodiny a zanechává za sebou hluboké jizvy na duších těch, kteří přežijí.

Ekonomické a sociální důsledky války mohou země a regiony tížit desetiletí. Kromě toho válka často způsobuje nenapravitelné škody na životním prostředí. Ve své podstatě válka odhaluje selhání lidské komunikace a neschopnost řešit konflikty mírovými prostředky, což vede k mnohdy zdánlivě nekonečnému cyklu násilí a nenávisti.

Válka nás nedělá lepšími lidmi. Právě naopak. A i když je válka tragická událost, zároveň v nás může vyvolat a objevit hodnoty a vlastnosti, které jsou často skryté oproti životu v klidnějších dobách. A je dobré si je čas od času připomínat. Abychom na své cestě k objevování toho, co je to být člověkem, nezašli příliš daleko do stínu.

1. Láska k bližním: Válečné konflikty mohou posílit naši schopnost empatie a solidarity s lidmi v nouzi. Uvědomujeme si, že pomoc a podpora jsou nezbytné pro překonání krizových situací. Pro mě osobně to znamená aktivní účast v dobrovolnických aktivitách a podpoře humanitárních organizací, možností je u nás opravdu dost.

2. Štědrost a solidarita: Během války se právě často projevuje štědrost a solidarita ve formě finančních darů, dobrovolnické práce a podpory pro postižené. Utrpení druhých nás může motivovat k dávání a taky i osobní pomoci. Konkrétně pro mě to znamená pravidelně přispívat na humanitární projekty a angažovat se v dobrovolnických aktivitách na podporu uprchlíků.

3. Uvědomění si důležitosti míru a spolupráce: Válka nás reálně přiměje přemýšlet o důležitosti míru a spolupráce mezi národy a jednotlivci. Když vidíme ničivé důsledky konfliktů, je nám bez dalších řečí jasné, že pro rozvoj a blahobyt je nezbytný mír a vzájemná spolupráce. Konkrétně pro mě to znamená aktivní účast v osobních diskusích (na sociálních sítích je to k ničemu) a akcích, které podporují mírové snahy a mezinárodní spolupráci.

4. Posílení odhodlání k mírovému řešení konfliktů: Válka může motivovat lidi k aktivnějšímu hledání mírových řešení konfliktů a podpoře diplomatických snah o ukončení násilí. Konfrontace s hrůzami války nám může pomoci si uvědomit, že couvání před zlem jen proto, že je to pro nás bylo v dané chvíli ekonomicky výhodné, je z dlouhodobého hlediska budování rovné páteře národa cesta do pekel. Konkrétně pro mě to znamená, že pracuji na své schopnosti vyhledávat a prosazovat konstruktivní a nenásilné řešení konfliktů ve svých mezilidských vztazích a profesních situacích.

5. Zvýšené povědomí o lidských právech a humanitárních zásadách: Je jen na nás, zda jako lidé začneme více dbát na lidská práva, demokracii a humanitární zásady. Hledání spravedlnosti a pomoci těm, kteří jsou nejvíce postiženi konfliktem, často vede k většímu povědomí a angažovanosti se v těchto otázkách. Pamatujete heslo z dob tzv. “studené války: ”Buď dnes aktivní, abys nebyl zítra radioaktivní”? Zapojuji se do aktivit a kampaní podporujících lidská práva, práva menšin a humanitární pomoc a žiji v souladu s těmito hodnotami i ve svém osobním životě.

6. Jednota a odhodlání: To vše psané nad těmito řádky lze dosáhnout. Válečné situace mohou vést k posílení naší jednoty a odhodlání pracovat společně na dosažení společných cílů. Spolupráce a solidarity mohou být klíčem k překonání obtíží a budování lepší budoucnosti. Konkrétně pro mě to znamená aktivní práci na budování silných mezilidských vztahů a spolupráci s ostatními ve prospěch pozitivních změn ve společnosti.

Stejným způsobem jako dosud se ani společnost ani náš příběh na planetě Zemi dál odvíjet nemůže. Válečné konflikty jsou zdrcující nejen pro zúčastněné strany, ale právě i pro celou planetu. Je na nás všech, abychom společně pracovali na budování mírové a solidární společnosti, ve které se každý cítí chráněn a respektován.

Chceš změnit svět? Začni měnit sebe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz